Yüksek Fiyatlar Ülke Ve Bölge Ekonomisine Zarar Veriyor

Yüksek Fiyatlar İç Piyasayı Tamamen Durdurdu

info@karadenizekonomi.com / 29.09.2014

Yüksek Fiyatlar Ülke Ve Bölge Ekonomisine Zarar Veriyor

Ünye Ticaret Borsası yönetim kurulu başkanı Mustafa Uslu 2014 Fındık sezonunda özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde meydana gelen don olayından sonra ülkemiz Fındık rekoltesi 500 bin tonlara düşmüştür.Bu düşük rekolte özellikle Ordu’nun 10 yakın ilçesinde Fındık hiç yoktur.Bu nedenle Doğu Karadeniz bölgesinde %60 üreticimiz de Fındık hiç olmamıştır.Bu yüksek Fiyatların üreticimize hiçbir katkısı yoktur diyerek şu açıklamaları yaptı:

Yüksek Fiyatlar iç piyasayı tamamen durdurmuştur.Kavrulmuş Fındığın kilosu 45-50 TL’yi buldu. İhracatımız geçen yıla göre %35 daha az ihracat yapıyoruz.Bu yüksek fiyatların ne üreticimize nede sanayicimize hiçbir faydası yoktur.Ülke ekonomisi ve bölge ekonomisi, bu yüksek fiyatlardan zarar görmeye devam ediyor.Ülkemiz Fındık dikim sahalarında verimlilik düşmüştür.Acilen Fındık üretimini ülkemiz de artırmalıyız.Geçen yıl tam kapasite çalışan fındık işleme tesisleri, fiyatların aşırı yükselmesiyle alıcı bulamıyor. Alıcı bulamayan tesisler ise üretim kapasitesini düşürüp işçi çıkartmaya yöneliyor. 30 Mart’ta fındıkta yaşanan don afetiyle yüksek kesimlerde fındık olmayışı ve üreticinin piyasaya çok az fındık indirmesi, fındık fiyatında durdurulamaz bir artışa neden oluyor. Geçen sene 6 TL olan fındık fiyatı şimdilerde 14 TL’ye ulaştı. Bu durumdan fındığı olan karlı çıksa da, yüksek kesimde oturan ve bu sene fındığı olmayan vatandaşlar mağdur durumda.

Fındık İşleme Tesisleri Boş, Alıcı Bulamıyor
Bazı Sanayiciler Üretim Kapasitesini Düşürüyor İşci Çıkartıyor

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan fındık işleme tesisi sahibi Mustafa Uslu, sanayicinin de fındık fiyatlarından olumsuz etkilendiğini belirtti. Fabrikaların işçi çıkartmaya ve üretimlerini düşürmeye gittiklerini kaydeden Uslu, “Üretim kapasitemiz geçen yılın üçte birine düştü. Mevcut işçilerimizin yarısıyla çalışıyoruz. Bir aylık süreci öyle böyle götürdük ama bundan sonraki sürecin çok iyi olacağını düşünmüyorum. Son 2-3 gündür siparişlerimizde oldukça azalma var. Hatta bugün hiç siparişimiz yok. Bu fiyatlar bizi zor çalıştırır. Kavrulmuş fındıkta sezona 25-26 TL ile başladık, bugün ise 45-50 TL. Geçen sene 15 TL idi. Bu memlekette asgari ücretlinin günlüğü 35 TL’ye gelmiyor. İnsanlar nasıl fındık alıp yesin. Böyle bir durumla karşı karşıyayız” dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar