Karadeniz’de istihdam görünümü bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 2 azaldı

ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre en güçlü istihdam görünümleri Ege ve Karadeniz bölgelerinde 2021’in ikinci çeyreği boyunca personel sayısının artmasını bekliyor. Karadeniz bölgesindeki istihdam görünümü ise bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 2 puan azalmış görünüyor.

info@karadenizekonomi.com / 17.03.2021

Karadeniz’de istihdam görünümü bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 2 azaldı

ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması’nda, 2021’in ikinci çeyreği için en yüksek istihdam artışı beklentisi üretim sektöründe bekleniyor. Araştırma kapsamındaki sekiz sektörün yedisinde işverenler önümüzdeki çeyrekte işe alım seviyelerinde artış beklentisine sahip.  İşverenlerin en güçlü işe alım beklentileri bildirdiği sektör artı yüzde 24 istihdam görünümüyle Üretim sektörü olurken, bunu istihdam görünümünün artı yüzde 21 olarak ölçüldüğü İlaç sektörü takip ediyor. Finans ve kurumsal hizmetler sektörü ile toptan ve perakende ticaret sektörleri de yüzde 13 ve yüzde 11’lik istihdam görünümleriyle istikrarlı bir istihdam beklentisi sunuyor. Diğer üretim sektörü işverenleri artı yüzde 9’luk görünümle ılımlı işe alım fırsatı sunarken, inşaat ve diğer hizmetler sektörleri de artı yüzde 5 ve artı yüzde 4 istihdam görünümleriyle bu tabloya eşlik ediyor. Bununla birlikte restoran ve otelcilik sektöründeki işverenler eksi yüzde 2 istihdam görünümüyle işe alımlarındaki azalma beklentisini sergiliyor. Yılın bir önceki çeyreğiyle kıyasla işe alım beklentilerinin sekiz sektörün dördünde güçlendiği görülüyor. En çok göze çarpan yükselişler arasında yüzde 10 puan ile İlaç sektörü öne çıkarken, toptan ve perakende ticaret sektöründe yüzde 5’lik artış dikkat çekiyor. Görünümlerin yüzde 4 puan artış gösterdiği diğer iki sektör üretim ve restoran & otelcilik olurken, Diğer hizmetler sektörü işverenleri bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 4 puan düşük işe alım beklentisi bildiriyor. Önceki yılın aynı dönemine kıyasla sekiz sektörün dördünde daha düşük işe alım beklentileri göze çarpıyor. En dikkat çekici düşüş yüzde 4 puan ile diğer hizmetler sektöründe yaşanırken, finans & kurumsal hizmetler ile restoran & otelcilik ve ilaç sektörlerinde istihdam görünümleri yüzde 2 puan azalma gösteriyor. Bununla birlikte toptan ve perakende ticaret sektöründe yüzde 7, üretim sektöründe ise yüzde 5 olmak üzere üç sektörde işe alım beklentileri yükselmiş görünüyor.

Araştırma kapsamındaki beş bölgenin tamamında işverenler, 2021’nin ikinci çeyreğine yönelik en güçlü istihdam görünümleri Ege ve Karadeniz bölgelerinde 2021’in ikinci çeyreği boyunca personel sayısının artmasını bekliyor. Karadeniz bölgesindeki istihdam görünümü ise bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 2 puan azalmış görünüyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar