Dünya Ucuz Gürcü Fındığına Yöneldi

Gürcü Fındığı Türk Fındığı üzerinde Tehdit Oluşturuyor

info@karadenizekonomi.com / 4.11.2015

Dünya Ucuz Gürcü Fındığına Yöneldi

Fındık fiyatları Gürcü fındığının ucuz olması nedeniyle yükselemiyor. Avrupa piyasasında alıcılar ucuz Gürcü fındığına yönelince fındık fiyatları artmıyor

1 Eylül'de başlayan fındık ihracatıyla birlikte bazı Avrupalı alıcıların daha ucuza satılan Gürcü fındığına yönelmesinin Türkiye'deki fiyatların artmasına engel olduğu bildirildi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıllarda olduğu gibi bu sezonda Avrupalı alıcıların bir kısmının daha ucuza satılan Gürcü fındığına yöneldiğini söyledi.

Türk fındığının rakibi: Gürcü fındığı

Türkiye'nin rakibi konumundaki Gürcistan'ın fındığı daha ucuza satmasının Türkiye'deki serbest piyasa fiyatına direk yansıdığına işaret eden Gürsoy, "Bugün ülkemizde fındık fiyatı tamamen arz ve talebe göre şekilleniyor.

Biz ülke olarak daha fazla fındık ihracat edersek iç piyasamızda da o kadar fazla fındığa ihtiyaç olur ve böylelikle fiyatlar yükselir. Dolayısıyla fındık fiyatının istenilen seviyelere yükselmemesinin sebepleri arasında Gürcistan'ın fındığı daha ucuza satması da yer alıyor" dedi.

Gelecek 3 ayda da Avrupalı alıcıların Gürcü fındığına yönelmeye devam edeceğini tahmin ettiklerini kaydeden Gürsoy, şunları kaydetti.

Fındık fiyatları 15 lira olurdu

"Bugün Avrupalı alıcılar Gürcistan fındığına yönelmemiş olsaydı Avrupalı sanayiciler bizden daha fazla fındık almış olacak ve üreticilerimiz ürünlerini 14-15 liradan satacaktı. Avrupalı sanayici haklı olarak fındık açığını daha ucuza bulduğu Gürcistan'dan kapatıyor.

Dolayısıyla bizim malımız satılacağı yerde onların malı satılıyor. Gürcü fındığı Türk fındığına oranla 100-150 dolar daha ucuza satılıyor. Çünkü onların üretim maliyetleri bizden daha ucuz. O nedenle Avrupalı alıcılar ilk tercihini Gürcü fındığından yana kullanıyor."

Gürcistan'da üretim her yıl artıyor

Gürcü fındığının, Türk fındığına ve üreticisine az da olsa bir çelme attığının altını çizen Gürsoy, "En büyük sorunumuz ise Gürcistan üretiminin yıldan yıla artıyor olması. Açıkçası bu durum bizleri tedirgin ediyor. Henüz Gürcü fındığı çok ciddi manada bize hasar vermese de olumsuz yansımalarını şimdiden görüyoruz.

Önümüzdeki yıllarda Gürcü fındığına yönelik ek tedbirlerimizi almalıyız. Önlem olarak ise Türkiye'de fındık üretimini daha artırıp maliyetini ise düşürmemiz lazım. O zaman bu soruna çözüm bulabiliriz" ifadesini kullandı.

Gürsoy, Gürcü fındığının yanı sıra İtalya'nın da Türkiye'ye oranla daha ucuza fındık satmaya başladığını sözlerine ekledi.

Giresun Borsasında fınfık fiyatları

Giresun Ticaret Borsası'nda kabuklu tombul fındığın kilogramı ortalama 13,97 liradan satıldı.

Borsada işlem gören kabuklu tombul fındığın en düşük ve en yüksek fiyatları şöyle:

ÜRÜN CİNSİİŞLEM TARİHİ EN DÜŞÜK (TL)EN YÜKSEK (TL) ORTALAMA (TL) SATIŞ ŞEKLİ
KABUKLU TOMBUL FINDIK 02.11.201513,8014,00
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar