Emlak Vergi Uyarısı

EMLAK VERGİSİNDE SON TARİH 30 KASIM

info@karadenizekonomi.com / 26.11.2015

Emlak Vergi Uyarısı

Ordu’nun Fatsa İlçe Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan, 2015 yılı çevre temizlik, emlak, ilan reklam ve yol katılım payı 2. taksitinin son ödeme tarihinin 30 Kasım olduğunu açıkladı. 

2015 yılı çevre temizlik, emlak, ilan reklam ve yol katılım payı 2. taksitinin son ödeme süresinin 30 Kasım’da sona ermesiyle ilgili duyurular 

gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Anlayan, ev ve iş yeri sahibi mükelleflerin cezalı duruma düşmemeleri ve sıkışıklığa mahal vermemeleri için vergilerini ödemeleri hususunda uyarılarda bulundu.

EMLAK VERGİSİ BAZI İLLERDE ZAMLI

Emlak vergisi bazı illerde zamlı ödenirken, belli şartların varlığı halinde bazı kişiler de emlak vergisi ödemiyorlar. Brüt alanı 200 m2’yi geçmeyen tek konuta sahip emekliler, işsizler, ev hanımları ve özürlüler, şehitlerin dul ve yetimleri ile gaziler, emlak vergisi ödemiyorlar. Dolayısıyla bu kişiler 2015 yılı için sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemeyecekler. Ancak bu avantajdan yararlanacak olan işsizlerin, ev hanımlarının, emekli, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanların (bu aylıkları dışında) tutarı 27 bin TL’yi aşan menkul sermaye iradı (faiz, repo, fon, kâr payı, temettü vb.) gelirlerinin olmaması gerekiyor. Sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanmak için evde bizzat oturma şartı aranmıyor.

YAZLIK EVLER İÇİN VERGİ UYGULAMASI

Ancak belirli zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan yazlık evler, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanamıyor. Yani emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor. Ancak mükellefler yazlık evde sürekli oturuyorsa, (yani ikametgahı yazlık ev ise) başka evleri de yoksa, sürekli oturdukları bu evleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanacaklar ve emlak vergisi ödemeyecekler.

SON ÖDEME TARİHİ 30 KASIM

Veraset ve intikal vergisi üç yıl içinde, her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere altı eşit taksitte ödeniyor. 2015 yılında ödenmesi gereken veraset ve intikal vergisinin 2. taksitinin de önümüzdeki 5 gün içinde, yani 30 Kasım 2015 Pazartesi günü mesai saati sonuna kadar ödenmesi zorunlu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar