Kurbanlık Fiyatları Yükselse de Satışlar Arttı

SATIŞLAR GEÇEN SENEYE ORANLA ARTTI

info@karadenizekonomi.com / 22.09.2015

Kurbanlık Fiyatları Yükselse de Satışlar Arttı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala hayvan pazarlarında hareketli günler yaşanıyor. Bu yıl fiyatlar geçen senenin fiyatlarını ikiye katlasa da satışlarda artış gözleniyor.

Geçen sene büyükbaş hayvanların kilo fiyatı 22-25 TL civarındayken bu sene 35-38 TL arasında alıcı buluyor. Küçükbaş hayvanlarda da durum değişmezken, geçen sene kilosu 24-30 TL’ye denk gelen küçükbaş hayvan fiyatı bu sene 37-40 TL aralıklarında alıcı buluyor.
PAZARIN EN BÜYÜK KURBANI

Faruk Çelik’e ait 390 kiloluk dev sığır, pazarın en büyük hayvanı. 13-14 bin TL’ye varan fiyatlarıyla da aynı zamanda pazarın en pahalı hayvanı durumunda. Bu sene satışların iyi olduğunu belirten Faruk Çelik "Pazarın en büyük hayvanı bizde. Yaklaşık 400 kilo fiyatı ise 13 bin TL. Kilosu 30 TL’ye geliyor. Kilosu yüksek hayvanlar daha uyguna geliyor. Mesela kilosu az olan bir hayvan kg’mı 35 TL iken bu hayvanın kilosu 30 TL yani daha uyguna geliyor. İnsanlar bunu hak için kesiyor. Bir şekilde vatandaş kurbanı alıyor. Satışlarda herhangi bir sıkıntı yok gayet iyi" dedi.
SATIŞLAR GEÇEN SENEYE ORANLA ARTTI
Hayvan pazarındaki satışlara ilişkin fikirlerini söyleyen mal sahiplerinden İsa Kurt, fiyatların 2 katına çıkmasının satışları etkilemediğini ve elindeki kurbanlıkların yüzde 90’ını sattığını belirtti. Kurt "Bu seneki kurbanlar çok güzel ama fiyatlar yüksek. Geçen sene etin kilosu 20 liraydı bu sene etin kilosu 40 lira. Yani geçen sene 3 bin TL olan hayvan fiyatı bu sene 6 bin TL. Fiyatlar iki katına çıktı. Fiyatların yüksek olmasının nedeni hayvancılığın giderek azalması ve piyasada fazla hayvan olmayışı. Yurt dışından hayvan gelmezse kurbandan sonra fiyatlar yine artmaya devam eder. Çünkü kurbanda çok sayıda hayvan kesilecek ve bayramdan sonra hayvan sayısı daha da düşecek böylece fiyatlar biraz daha artacak. Canlı hayvan olmadığı sürece etin kilosu 50 de olur 60 da. İnsanların tepkisi çok kötü ama buna rağmen satışlar çok güzel. Bu daha da iyi olacak çünkü bayramda 9 gün tatil var, dışarıdan yabancılarda memleketine gelecek ve daha da güzel satışlar olacak. Şu ana kadar elimizde ki kurbanların yüzde 90’ı satıldı" diye konuştu.
KÜÇÜKBAŞ HAYVANA BÜYÜK FİYAT
Küçükbaş hayvan fiyatlarında artışların olduğunu belirten Hikmet Kurt da satışlarda düşme yaşanmadığını belirtti. Hikmet Kurt "Küçükbaş hayvanlar bu sene 700 TL’den başlıyor 1.300 TL’ye kadar çıkıyor. Geçen sene 500-800 TL civarlarındaydı. Kasapta et 32 TL ise burada 35 oluyor. Yani fiyatlar 3 TL fark ediyor. Küçükbaş hayvanların kilo fiyatı büyükbaş hayvanlarınkinden daha pahalı. Vatandaşın talebi iyi. Fiyatların yüksek olması satışları etkilemedi, ihtiyacı olan alıyor. Vatandaş senede bir defa kesiyorum diyor ve 100-200 TL fiyat farkını aramıyor" açıklamasında bulundu.
"PAHALI DA OLSA KURBANI ALDIK"
Vatandaş ise fiyatları yüksek bulsa da kurban kesmek için kesenin ağzını açtı. Alıcılardan Hüseyin Türk, pahalı da olsa kurbanını aldığını belirterek "Bu sene ki kurbanlar çok pahalı. Geçen seneki fiyatların yaklaşık 2 katı olmuş kurban fiyatları. Pahalı da olsa kurbanımızı aldık. Benim gibi vatandaşlarda fiyatları yüksek buluyor ama yine de alıyor" şeklinde konuştu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar