'Ordu Yemekleri'Kitabına Uluslararası Ödül

Ordu Yemekleri” kitabına Çin’ de özel ödül verildi

info@karadenizekonomi.com / 28.08.2017

'Ordu Yemekleri'Kitabına Uluslararası Ödül

Dünya'nın en prestijli yemek kitapları yarışması olarak kabul edilen Gourmand Cookbook Awards'tan Ünyeli emekli tariihçi araştırmacı yazar Aynur Zeren Tanın Ordu yemekleri kitabına ödül verildi.Tan ödülünü Çin'de düzenlenen ödül töreninde aldı.

Tan yaptığı açıklamada şunları söyledi;'' Yemek kültürümüzü gelecek nesle aktarma noktasında ”Ordu Yemekleri” isimli kitabımı yazdım.Ordu bölgesi başta olmak üzere Karadeniz bölgesinin yöresel ürünlerinin kullanılması ile ortaya çıkmış lezzetli tarifleri içinde barındıran bu kitap ve diğer yemek kitapları aslında birer anonim çalışmalardır.Ordu yemekleri kitabındaki tüm tarifleri kendim bir araya getirmiş olsam da birçoğu geçmişe ait birçoğu günümüzün özgün ve bir o kadar da yerel ürünleri ile yapılabilecek tariflerdir ve hepsi anonimdir''dediye konuştu.

Tan 3 yemek felsefesinden yola çıkarak yazdığı kitabı ise şöyle anlattı;''Bu kitapta sizlerin karşısına 3 yemek felsefesi ile çıkıyoruz.Birincisi 

neredeyse tamamen unutulmuş yemekler, ikincisi yöremizin bilinen uygulanan otantik yemekleri ve üçüncüsü ise yöremizde yetişen ürünler ile yapılabilen tariflerdir.Yöremiz tarihi bir çok kaynakta M.Ö. 7 binlerin izlerini taşımaktadır. Amacım Ordu yemeklerini tüm ülkeye tanıtmak.Bu kitap, doğu ve batının tüm tarihi birikimlerini göç ve ticaret yollarının kesiştiği odak noktasında yer alan yöremiz, kültürel hafızasında oldukça zengin bir yemek geçmişine sahip olan fakat hakettiği kadar tanınamayan Karadeniz bölgesi ve Ordu Yemeklerini hem ülkemizde, hem de diğer ülkelerde tanıtabilmek amacındayım ve bu amaç ile de okurlarımıza yemek kültürümüz ile ilgili ilginç bilgilerde aktarmaktayım''.
Dünyanın en prestijli yemek kitapları yarışması olarak kabul edilen Gourmand Cookbook Awards’dan “Ordu Yemekleri” kitabına 27-28 Mayıs Çin’ de özel ödül verildi. Edouard Cointreau’nun temellerini attığı, alanında Oscar olarak kabul edilen ve 2003 yılından itibaren yaklaşık 150 ülkeden binlerce kitabın yarıştığı çok prestijli bir yarışma haline gelen “Gourmand Yemek Kitapları” yarışmasından Ünye’ye ödül geldi Gurur içindeyim. Gourmand ödülleri jürisi 2016 yılında “Yerel Yemekler” kategorisinde yarıştım hazırladığım, “Ordu Yemekleri” kitabını özel ödüle laik gördü. İspanya merkezli düzenlenen bu yarışmanın ödül törenlerinin her yıl bir kitap fuarının açılışında yapılır, ”Yerel mutfak, unutulmaya yüz tutmuş ve unutulan yemekler “ konusunu vurgulayan “Ordu Yemekleri “kitabımda yöresel yemek kültürü ve Ordu Yemeklerinin olmazsa olmazları yer alırken, endemik bitkilerin kullanımı, bu bitkilerle yeni tariferin yaratılması da vurgulanıyor. 
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar