Tüm Üniversitelere Sesleniyorum Fındığı İlkellikten Kurtarın

Fındıkla Bilim İç İçe Olmalıdır

info@karadenizekonomi.com / 13.10.2014

Tüm Üniversitelere Sesleniyorum Fındığı İlkellikten Kurtarın

Ordu Ticaret Borsası yönetim kurulu başkanı ,TOBB Ticaret Borsaları Konsey başkan yardımcısı ve Ulusal Fındık Konseyi Başkan Vekili Ziver Kahraman Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Üniversitelere çağrıda bulunarak ,Fındıkta bilimsel çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

"Gelişmiş ülkeler tarımda bilimsel metotlar uygularken biz hala eski ve ilkel metotları uyguluyoruz" 

Ziver Kahraman, Ordu Üniversitesi (ODÜ), Giresun Üniversitesi (GÜ), Karadeniz Teknik Üniversitesi (Ktü) ve Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörlüklerine çağrıda bulundu. Kahraman, fındıkta geçmişten gelen ve günümüzde ilkellik olarak yorumlanacak uygulamalara artık son verilmesi ve yerine bilimsel metotların uygulanması gerekmekde olduğunu ortaya koyarak , bölge üniversitelerine çok büyük görev düştüğünü ifade etti ve Kahraman sözlerine şöyle devam etti;

Fındık ülkemize yılda 2 milyar döviz girdisi sağlayan milli bir üründür.Gelişmiş ülkeler tarımda bilimsel metotlar uygularken biz halen eski metotlarla uğraşıyoruz.Bilim Fındık bahçelerine girmelidir.Ülkemiz çok yakın geçmişe kadar arz fazlası fındık problemi yaşarken,bugün son 10 yılın rekolte ortalaması 500 bin tondur.Bu’da açıkca ülkemiz de ihracat sorunu değil üretim sorunu olduğunu ülkemiz Fındık dikim sahalarında acilen verimi artırmamız gerçeğini açıkca ortaya koymaktadır.Köylerin boşalması,büyük şehirlere göçlerin artması gibi çok önemli sorunlar var.Bunları konuşmalıyız.Fındık’da bir üretim planlaması yapmalıyız.2023 vizyonu olarak 1 milyon ton fındık üretimi ve 350 bin ton/İç Fındık ihracatı buna bağlı olarak artacak bir döviz miktarı konuşuluyor.Bu hedeflerin olması için üretim planlamasını yapmalıyız.Fındıkla bilim iç içe olmalıdır,dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar