“Enerji faturası kabarıyor, tasarruf ve ısı yalıtımı şart”

Avrupa ülkeleri derinleşen enerji krizi sebebiyle yaklaşan kış aylarını hem ekonomik hem de enerji tasarrufu tedbirleriyle en az zararla geçirmeye hazırlanıyor.

info@karadenizekonomi.com / 22.09.2022

“Enerji faturası kabarıyor, tasarruf ve ısı yalıtımı şart”

Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, Avrupa ülkelerindeki en önemli gündem maddesinin yaklaşan kış ayları sebebiyle enerji krizi olduğunu söyleyerek, “Avrupa ülkeleri yüksek kapasitedeki nükleer ve yenilenebilir enerji kaynaklarına rağmen büyük bir enerji krizinin ortasına doğru sürükleniyor. Tüm Avrupa ülkeleri hem ekonomik hem de enerji tasarrufu sağlayacak önlemleri hayata geçirmek için yoğun çaba harcıyor” dedi.

EN İYİ ÖNLEM ISI YALITIMI
Türk Ytong’un yıllardır enerji verimliliği ve enerji tasarrufu sağlayan ürünler geliştirdiğini sözlerine ekleyen Fethi Hinginar, “Kabaran enerji faturaları için en iyi önlem kaliteli ve etkin ısı yalıtımından geçiyor. Verimli şekilde ısıtılmayan ya da soğutulmayan tüm yapılar büyük ekonomik kayıplar yaşamamıza sebep oluyor. Enerjide dışa bağımlı bir konumda olan ülkemizin yıllık 50 milyar dolara ulaşan enerji ithalatını azaltmak için enerjiyi verimli kullanmak ve tasarruf imkanlarını geliştirmeliyiz” dedi.

AVRUPA’NIN EN ZOR SINAVI
 Fethi Hinginar, Avrupa ülkelerinin yaklaşan kış aylarında tarihindeki en önemli sınavlardan birinden geçeceğini ve alınan tedbirler sonrasında hayatın eskisi gibi olmayacağını, enerji tüketimi bilincinin üst seviyeye çıktığı bir Avrupa’nın ortaya çıkacağını aktardı. Hinginar şöyle devam etti: “Fransa, elektrikli tren seferlerini azaltmayı planlarken, Almanya tabela ve bina ışıklandırmalarını sınırlandırıyor. İtalya’da ise restoranlar ışıklarını söndürüp mum yakıyor, çeşitli ülkelerdeki demir çelik fabrikaları kapanıyor. Tasarruf tedbirlerinin kış aylarında daha da radikal önlemlere bırakması bekleniyor. Bu kış Avrupa kıtası için zor geçecek uzun bir kış olacak.”

Avrupa Birliği’nin binalarda tüketilen enerjinin azaltılması yönünde uzun yıllardır önemli adımlar attığını hatırlatan Hinginar “AB komisyonu uzun süredir özellikle binalarda enerji tüketiminin azaltılması için hedefler belirleyerek, belli sloganlarla uygulamaya almıştı. Önce 20-20-20 sloganı (2020 yılına kadar enerji tüketiminin %20 düşürülmesi) ile binalarda enerji tüketiminin sıfıra yakın seviyeye indirilmesi için yapı yönetmeliklerini (EPBD) değiştirmiş, 2020 yılında 20-30-30 sloganı ile 2030’a kadar %30 ve 20-50-50 ile de 2050 yılında sıfır enerji tüketimli binaları ve nihayet bütün bunlara bağlı olarak da Yeşil Mutabakat yasası ile “Sıfır Karbon” hedefini yasalaştırdı. Bu çabanın enerji krizinde olumlu yansımaları olacaktır.” dedi.

EVLERİMİZİ SIFIRA YAKIN ENERJİ İLE ISITABİLECEK İMKANLARA SAHİBİZ
Türkiye’nin de binalarda enerji tüketimini azaltacak önlemlere daha fazla yönelmesi gerektiğini belirten Hinginar “Ülkemizde enerji kullanımının yüzde 40’tan fazlasını konutlarda tüketiyoruz. Kentleşme ve yapılaşma hızı, iklim değişikliğinden kaynaklanan yüksek sıcaklıklar ve artan soğuklara bağlı olarak hem yaz hem de kış aylarında harcadığımız enerji ihtiyacı sürekli artıyor. Türkiye’de sıfıra yakın enerji ile evlerimizi ısıtabilecek imkanlara sahibiz. Enerjiyi ve buna harcadığımız kaynakları verimli kullanmak adına daha iyi yalıtılmış yapılar inşa etmemiz, mevcut yapılarımızı daha iyi yalıtmamız şart.”

YTONG İLE 59 YILDA 10 MİLYAR DOLARLIK TASARRUF
Fethi Hinginar “Türk Ytong olarak, binalarda ısı yalıtımı yoluyla enerji tasarrufu sağlanması ve sağlıklı mekanlarda yaşam sürülmesi için çalışıyoruz. Ytong ile kendinden yalıtımlı duvarlar, Multipor Isı Yalıtım Levhası ile mineral, yanmaz ısı yalıtımı uygulamaları yapılıyor. Tüm ürünlerimiz binalarda ısınma kaynaklı enerji kayıplarını önleyerek, doğalgaz ve elektrik faturalarından tasarruf edilmesine yardımcı oluyor. Ytong kullanımı ile elde edilen ısı tasarrufu sayesinde 59 yılda sağlanan döviz tasarrufu 10 milyar doları aşmış durumda.” dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar