Finansmana erişim ve resesyon riski büyük handikap

Ordu OSB Başkan Vekili Murat Şimşek, özellikle ihracatçı firmaların finansmana erişimde güçlük çektiğini ifade ediyor. Şimşek, Avrupa’da beklenen resesyonun da ihracatçı şirketler için önemli bir handikap yarattığına vurgu yapıyor.

info@karadenizekonomi.com / 21.12.2022

Finansmana erişim ve resesyon riski büyük handikap

Son dönemde Avrupa’da da özellikle gıda enflasyonunun yükselmesinin Türkiye’yi de yakından ilgilendirdiğine dikkat çeken Şimşek, Türkiye’de enflasyonun Avrupa ile kıyaslanamayacak düzeyde seyrettiğini dile getiriyor.

HERKES BANKALARA ÇALIŞIYOR

Türkiye’de ekonomi yönetiminin süreci daha iyi noktaya getirmek adına adımlar attığını ancak sürecin istenilen noktalara henüz gelmediğini ifade eden Şimşek, “Açıklanan faiz oranlarıyla piyasanın faiz oranları birbirini hiç tutmuyor. Bunun sorumlusu hükümet, tüm bunlara cevap vermeli.Yani Merkez Bankası, bankalara yüzde 12 ile para veriyorsa; bankalar neden şirketlere yüzde 20-25 faiz oranıyla kredi sağlıyor? Bankalar yüzde 25 kar açıkladı. Demek ki vatandaş, sanayici, işçi, köylü, öğrenci, herkes bankalara teslim olmuş. Önce bunun önüne geçmek lazım. İnsanları bankalara teslim ettirmemek gerekiyor. Herkes bankalara çalışıyor. 40 yıllık işletmeciyim, ömrümde yüzde 25 kar etmiş bir kurumu duymadım” diyor.

SANAYİCİ ÖNÜNÜ GÖRMEK İSTİYOR

Ordu OSB'de bulunan sanayicilerle kur riskine dair değerlendirmelerde bulunduklarını da ifade eden Şimşek, “Bizim OSB başkanlığı olarak karar yetkimiz yok. İhracatçı arkadaşlarla neler yapılabileceğine ilişkin sohbet ediyoruz. Kur sistemi; devletin açıkladığı politikayla, ihraç fiyatları ile yabancı alıcılarla ortak yürüyen bir sistem. Ne bizim OSB olarak ne de sanayici olarak ihraç yapan, sanayici arkadaşlarımız olarak yapacağımız şeyler var. Günün şartlarına göre onlar da istemiyor kur fiyatları yükselsin ya da malın fiyatı yükselsin. Yükselirse onlar da ürün satarken zorlanıyorlar. Dolayısıyla bizim beklentimiz, enflasyon çok az rakamda olsun, banka faizleri düşük olsun. Erişmek kolay olsun. Bunlar olursa sanayici yatırım yapar önünü görür” ifadelerine yer veriyor.

BUNU, TÜRKİYE CUMHURİYETİ BAŞARDI

Hükümetin, Ukrayna ve Rusya politikasını beğendiğini belirten şimşek, “Hem Ukrayna'yla iyi bir yol çizdi hem Rusya'yla. Tahıl koridoru, Türkiye için de çok önemli ama dünya için de önemli. Bunu da Türkiye Cumhuriyeti başardı. Şimdi iyi yapılanı da mutlak söylemeliyiz. Orada büyük bir başarı var. Tahıl koridoru açılmasaydı zaten bugün bizde burada Ayçiçek yağında sıkıntı çekerdik. Tahılda sıkıntı çekerdik. Bu koridorun açılışı, hem ülke olarak bizim elimizi rahatlattı Hem de diğer ülkelere çok faydası oldu” değerlendirmelerinde bulunuyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BÜTÜN DÜNYAYI ETKİLEDİ

İklim değişikliğinin tüm dünyayı etkisi altına aldığını ve bu konuda devletin politikası olması gerektiğine dikkat çeken Şimşek, açıklamasında şu ifadelere yer veriyor: “Örneğin; fındıkta arazi eğimli ve yanlış ekim alanları var. Siz; Terme Ovası'nı, Çarşamba Ovası’nda fındık ektirirseniz bunun sonuçları herkes için olumsuz olur. Akdeniz'de sıcaklar yükseldikçe, iklim değiştikçe bu ürünlerin burada da yapılmamasıyla daha çok sıkıntıya düşeriz. Onun için bir devletin ekim alanları, dikim alanlarıyla ilgili acilen bir politika izlemesi ve bir karar çıkarması lazım.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar