Yerli üretim dünya ile yarışıyor, Visys Makine’nin ihracat gururu

Lazerli ayıklama makinelerini dünyada üretme kabiliyetine sahip 4 işletmeden biri olan Visys Makine Firma Sahibi Erkan Yıldız; yazılım dahil yerli üretimle, makinelerini dünyanın birçok noktasına ihraç etmenin gururunu yaşadıklarını ifade ediyor.

info@karadenizekonomi.com / 22.12.2022

Yerli üretim dünya ile yarışıyor,  Visys Makine’nin ihracat gururu

 

Visys Makine, Türkiye’nin uzun yıllardır ithal ürünlerle gerçekleştirdiği üretimi, yazılım dahil yerli ürünlerle hayata geçirmenin gururunu yaşıyor.

Türkiye’de üretimi olmayan yüksek teknoloji görüntüleme ile ayıklama makineleri imalatını yapmak için 2004 yılında faaliyete başladıklarını dile getiren Visys Makine Firma Sahibi Erkan Yıldız; kuruyemiş ve kuru meyve sektörü başta olmak üzere ayıklama ile ilgili gereksinimlerde sektöre ve müşteriye özel çözümler sunacak şekilde ARGE ve ÜRGE hizmetleri verdiklerini dile getiriyor.

Yıldız, 2021 yılını pandeminin devam eden etkisi nedeni ile olumsuz etkilenen ihracat rakamlarına rağmen geçen senenin %30’un üzerinde kapattıklarını belirterek, 2021 yılında AR-GE faaliyetlerine odaklanarak üretimdeki ürün gamına yeni makineler ilave edilmesi için başarılı çalışmalar gerçekleştirmeye devam ettiklerini ifade ediyor.

 

ARTIK BİR DÜNYA MARKASI

Üretimi yapılan yüksek teknoloji görüntüleme ile ayıklama metotları arasında yer alan lazerli ayıklama makinelerini dünyada üretme kabiliyetine sahip 4 işletmeden biri olduklarını vurgulayan Yıldız, “Yazılım dahil yerli üretim olarak üretimi gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Türkiye’nin bu tarz makine ihtiyaçları tamamen yurt dışı merkezli tedarik edilmesinin önüne geçerek ithal ikame bir üretim ve üzerine ihracat gerçekleştirilerek ülkeye döviz girdisi sağlanmayı da sürdürüyoruz. Ayrıca, en temel hedeflerimizden biri de ilerleyen teknolojiyi faaliyet alanında sektör ve müşteri ihtiyaçları doğrultusunda geliştirerek ihtiyaç olan teknolojik yenilikleri gerçekleştirmek” şeklinde konuşuyor.

 

İHRACATTA HEDEF %60’IN ÜZERİNE ÇIKMAK

İç pazarın yaklaşık %50’sini elinde bulundurduklarını ifade eden Yıldız, “Arjantin, Şili, Meksika, ABD, Hollanda, Fransa, Yunanistan, İran, Özbekistan, Gürcistan, Afganistan, Moldova, Avustralya’ya ihracat gerçekleştiriyoruz. Şirket cirosunun %35’i de ihracattan elde ediyoruz. Hedefimiz bu oranı %60’ın üzerine çıkmak” diye konuşuyor.

AR-GE çalışmalarına da büyük önem verdiklerini belirten Yıldız, “Ayıklama makinelerinde yer alan başlıca 4 görüntüleme metodunu da bünyesinde barındırıyoruz. Lazerli elektro optikler, renkli kameralar, hiper spekral kameralar ve x-ray’i aynı çatı altında üreten çok az firmadan biriyiz. Genelde ayrı ayrı olan bu metotların birkaçını barındıran kompakt makineler yapmak için de kolları sıvadık” ifadelerine yer veriyor.

AR-GE YATIRIMLARI HİÇ DURMUYOR

Yıldız, işletmelerinde büyüme hedefleri doğrultusunda üretimde ihtiyaç doğacak makine ekipman yatırımlarını geçekleştirdiklerini vurgulayarak, “Bunun yanı sıra, AR-GE faaliyetleri için ofisin bulunduğu Trakya Üniversitesi Teknopark’ta hizmet veren Sis Bio firmasını da pandemi sürecinde bünyemize kattık. Meyve ve sebzelerde güneş simülasyonu ile kurutma ve sterilizasyon üzerine olan bu yatırım için Amerika’da patent alma çalışmaları tamamlandı, Türkiye’de ise patent süreci devam ediyor. Sektör ihtiyaçları doğrultusunda şu an fındık ve fıstık başta olmak üzere çiğ tüketimin arttığı ürün gruplarında oluşan bakteri yüklerinin yok edilmesi ile ilgili dünyada bir ilk olacak ARGE çalışmaları da Türkiye ve Amerika’daki ticari iş birliğinde bulunduğu partnerleri ile devam ediyoruz” diyor.

TÜRKİYE’DE İLKE İMZA ATACAKLAR

Şuan ARGE’de  yüksek teknoloji görüntüleme ile ayıklama metotlarında Türkiye için bir ilk olacak sistem için çalıştıklarını ifade eden Yıldız, “Yeni sistemlerin üretim aşamasına geçilmesi süreçleri ile ilgili yatırımları da hayata geçirecek. Tüm bunlara ek olarak; sektörde, yurt dışından gelen ürünler için CE Belgesi yeterli iken, yurt içinde imal edilen ürünlerde bu belgenin yanı sıra TSE veya Yerli Malı Belgesi bulundurulması zorunluğu sektörün en önemli sorunlarından biri” diye konuştu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar