Fark Yaratan Bir Mimarlık Ofisi: JOY

Turizm sektörünün gelişmesiyle birlikte birçok meslek dalı da büyük önem kazandı. Bu mesleklerden en önemlisi mimarlık. Her zevke göre dizayn edilen tesislerin çoğunda Ordulu mimarların imzası bulunuyor.

info@karadenizekonomi.com / 1.08.2022

Fark Yaratan Bir Mimarlık Ofisi: JOY

Joy Mimarlık markası da gerek tasarım gerek uygulama alanında aranılan bir isim. Şirket alanında öylesine yol aldı ki sektörde iddialı projelerle adından söz ettiriyor. Mesleğe İstanbul’da başlayan ardından memleketi Ordu’ya dönerek şehrin mimari gelişimine katkıda bulunmak istediklerini söyleyen Joy Mimarlık kurucu ortaklarından Ebrunaz Koçak Erdal, mimarinin Ordu’daki gelişimini ve Joy Mimarlık olarak gerçekleştirdikleri projeleri KARADENİZ EKONOMİ’ye anlattı.

- Kendinizi tanıtır mısınız?

Ben Ebrunaz Koçak Erdal, 2016 yılında İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldum. Mezun olduktan sonra Kanada Toronto’da dil eğitimi aldım. Dil eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul’a dönüş yaptım. İstanbul’da Nişantaşı’nda A Plus projeler üreten bir mimarlık ofisinde çalıştım. Daha sonra şehrime dönüp kendi işimi kurarak burayı geliştirmek istedim. Bu yüzden 2019 yılında Ordu’ya dönüş yaptım. Burada 2 yıl kadar çalıştıktan sonra eşimle beraber Joy Mimarlık firmasını kurduk. Bunun yanında yüksek kitleye hitap eden instagram’da The Decor Inspiration adında bir dekor hesabım var. Aynı zamanda bu hesabın yürütücüsüyüm.

 

- Mimarlık ofisinin işlevinden bahseder misiniz?

Biz ofisimizde proje, proje danışmanlık ve uygulama hizmete veriyoruz. Bizden mimarlığa dair tüm hizmetleri alabilirsiniz. Aynı zamanda iç mimari projelere de hizmet veriyoruz.

 

- Daha önce yaptığınız iş ve projelerden bahseder misiniz?

Şuanda Ordu’da A plus villa, konut, restaurant ve otel projelerine hizmet veriyoruz. Yakın zamanda 2 tane anahtar teslim villa projesi, Kılıç Kuyumculuk ve Has Ocakbaşı’nı tamamladık. Şu an Pikola Butik Otel’in lobi kısmını, kahvaltı salonunu ve dışardaki beach alanını tasarlıyoruz. Onun dışında villa ve lüks konut projelerimiz de devam ediyor.

- Bu projeler içinde sizi en çok heyecanlandıran proje hangisiydi?

Biraz önce bahsettiğim dekor sayfamdan gelen bir işti. Dubai’den bir proje aldık. 2018 yılında mesleğimin ikinci yılında Dubai’den bir mail aldım. Bu beni çok heyecanlandırdı. Güzel villa projesi tamamladık orada. Kendilerine sadece proje desteği verdim. Onları tamamladıklarını görmek beni gerçekten çok mutlu etti.

 

- Proje sürecinde en çok keyif aldığınız aşama hangisi?

Proje sürecinde en çok tasarım aşamasında keyif alıyoruz. Bu aşamada yaratıcılığımızı en üst noktalara getirirken, müşterilerimizin ihtiyaçlarına da cevap vermeye çalışıyoruz. Fonksiyonel ve estetik tasarımları bu aşamada yapıyoruz.

-  Meslek hayatınızda mutlaka yapmak istediğiniz bir mekan ya da yapı tasarımı var mı?

Evet var, otel projelerine çok ilgiliyiz. Bu konuda atılımlar yapmak istiyoruz. Çünkü otel projeleri bu işin zirve noktası ve onların içinde olmaktan mutluluk duyarız.

 

- İşinizin zorlukları ve güzellikleri nelerdir?

Önce güzelliklerinden başlamak istiyorum. Bir insanın hayallerini gerçeğe dönüştürüyorsunuz. Yani uygulamasıyla projesiyle hepsi bir bütün ve en mahrem alanlarına giriyorsunuz. Bu bizim için çok önemli ve değerli bir nokta. Sonuç olduğunda insanlar mutlu ve siz mutlusunuz, bir hayaliniz gerçeğe dönüşüyor. Bence bu gerçekten çok güzel bir duygu. Zorluklarına gelecek olursak. Başta da söylediğim gibi, bu işi gerçekten de sevmek gerekiyor. Çünkü mimarlığı, tasarımı sevmeyen bir insanın yapabileceği bir iş olduğunu düşünmüyorum. Bunun yanında bazen bilgi birikimimize değer verilmiyor. Bazı konularda bizim bilgi birikimimize güvenilmeli. Buna göre hareket edilmeli.

 

- Türkiye’deki tasarım trendleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Tasarım trendleri herkesin bildiği gibi sürekli değişmekte. Pandemiden önce belki daha gösterişli, daha özel tasarımlar yapılırken, şu an herkesin en önemli önceliği konforu. Klasik tercih eden müşterilerimiz bile şu an daha rahat konforlu tasarımları tercih ediyor. Bunun nedeni de evde kaldıkça aslında önemli olan şeyin rahatlığımız olduğunu anlamış olmamız diye düşünüyorum.

 

- Sektörünüzün kâr marjı yüksek mi?

Bence bu soru kişinin sosyal statüsüne göre, hayattan beklentisine göre değişebilir diye düşünüyorum. İşimizi çok sevmekle beraber bir kazanç getirmesi amacıyla çalışıyoruz. Bu yüzden normal bir kâr marjı diyebiliriz.

 

-  İnşaat sektöründe yaşanan durma ve daralmadan siz nasıl etkilendiniz?

Bence inşaat bir dinamikti ve hiçbir zaman tam olarak durmadı. Biz pandemide bu yasakların olduğu süreçte bile çalışmaya devam ettik. Belki azalması ileriye dönük olabilir. Ama biz bu konuda umutsuz bakmıyoruz. Bizi çok etkilediğini düşünmüyoruz.

 

 - Son olarak genç mimarlara hangi tavsiyelerde bulunmak isterseniz?

Bu işi sevmiyorlarsa yapmamalarını tavsiye ediyorum. Çünkü çok zor bir eğitim alıyoruz. Zor bir iş hayatı geçiyoruz. Sevmeden yapabileceğiniz bir iş olduğunu düşünmüyorum. İkinci olarak da verebileceğim tavsiye, bilgi birikiminize karşı saygı göstermeyen insanlara kesin tavrınızı koymanızı tavsiye ediyorum. Çünkü bizler birer tasarımcıyız ve bu çok değerli bir şey. Bizim hayat görüşümüz, dünya görüşümüz bambaşka. Bence siz de bunun farkında olmalısınız.

 

YAREN KAYA

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar