Konut sektörü için faiz düzenlemesi beklentisi

Türkiye genelinde inşaat sektörünün en dinamik unsuru finansman. Ancak mevcut yüksek faiz oranları, özellikle konut pazarını durgunlaştırıyor. Bu sorunu çözmek adına faiz düzenlemesi veya teşvik paketi gibi önlemlerin sektöre can vermesi bekleniyor.

info@karadenizekonomi.com / 28.08.2023

Konut sektörü için faiz düzenlemesi beklentisi

Türkiye genelinde inşaat sektörünün en büyük itici gücünün finansman olduğunu ve Konut sektöründe yüksek faizlerin alım-satım faaliyetlerini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Adalı İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Kadem Adalı,  faiz düzenlemesi veya teşvik paketi gibi uygulamaların sektöre can suyu olabileceğini düşündüklerini ifade etti. Bu tür uygulamaların sadece konut sektörünü değil, beraberinde üç yüzden fazla sektörün de hareketlenmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Adalı, konut sektörünün sadece müteahhitlerin ev yapımıyla sınırlı olmadığını, üç yüzden fazla sektörü canlandırarak belediyelerin gelirlerini artıracağını belirtti. İnşaat sektörünün Türkiye genelinde toplam istihdamın yüzde otuzunu sağladığını, işsizliğe çözüm olabileceğini ve bütçe gelirlerinin önemli bir kısmını oluşturduğunu vurguladı.

Belediyelerin Hızlı Ruhsat Verme İhtiyacı

Adalı, konut sektörünün hareketliliğinin belediyelere de katkı sağlayacağını, bunun için ruhsat süreçlerinin hızlandırılması gerektiğini dile getirdi. Özellikle Ordu'da, hızlı ruhsatlandırma için belediyelerin geçici ekipler kurabileceğini ve bu sayede pahalı harçlarla karşılaşılmadan işlemlerin tamamlanabileceğini ifade etti. Ayrıca, sürekli artan maliyetlerin müşterilere yansıtılmak zorunda kaldığını ve bu durumun önüne geçmek için bekleyen ruhsatların hızlandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

İş Gücü Sorunları ve Deprem Etkileri

Adalı, inşaat sektöründe ilimize özgü iki önemli soruna da dikkat çekti. İlk olarak yıllardır ruhsat olmayışının, insanların sektörde iş bulamamasına ve gurbete gitmelerine neden olduğunu belirtti. Ayrıca, deprem bölgelerindeki hızlı yapılaşmanın Güneydoğu'da işçi sıkıntısına yol açtığını ve teknik personelin daha yüksek ücretlerle oraya yönlendiğini ifade etti. Adalı, bu sorunların çözümü için ruhsat süreçlerinin hızlandırılması ve iş gücü problemlerine odaklanılması gerektiğini vurguladı.

Asel Gürsoy

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar