Aile şirketlerinde en önemli sorun: Kurumsallaşma

ORDUSİAD’in katkılarıyla düzenlenen Kurumsallaşma ve Finansal Okuryazarlık Paneli’nde konuşan Prof. Dr. Volkan Demir, şirketlerde kurumsallaşma adına atılması gereken adımları anlattı. Prof. Demir, aile şirketlerinin en önemli sorununun kurumsallaşma olduğunun altını çizdi.

info@karadenizekonomi.com / 6.06.2022

Aile şirketlerinde en önemli sorun: Kurumsallaşma

Ordu Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ORDUSİAD)’nin katkılarıyla Ramada Plaza Otel’de Aile şirketlerinde kurumsallaşma ve finansal okuryazarlıkla ilgili panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Volkan Demir katıldı.

Ordu’daki sanayici ve iş insanlarına aile şirketlerinin geleceği hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Volkan Demir, Türkiye’deki şirketlerin kurumsallaşma adına gerekli adımları atamadığını ve bunun nedenlerinin aile kavgaları ve gelecek nesillerin şirketlere sahip çıkmaması olduğunu açıkladı.

Aile şirketlerinin en önemli sorununun kurumsallaşma olduğunun altını çizen Prof. Demir, “Çocuklardan biri babayla sürekli çalışmış, koltuğu kendine hak görüyor. Diğerleri de haklarının olduğunu söylüyor. Sonunda ise aile anlaşmazlıkları işi mahkemeye götürüyor. Bunu o noktaya getirmemek için görev ve sorumluluklar ve yetkiler baba sağ iken belirlenmeli. Bir şirketin güçlü olmasın sağlayan şey, kurumsal yönetimdir” açıklamasında bulundu.

Kurumsallaşma’nın şirketlere faydalarından da bahseden Demir, “Kurumlarımızın yaşı uzar. İyi yönetebiliriz. Gençler mutlu ve kurumsal bir yerde çalışmak istiyorlar. Gençlere uzun soluklu istihdam sağlanır. Gelir ve muamelede adalet sağlar. Verimlilikte kaliteyi öne çıkarır. Şirketin toplum nezdinde itibarını arttırır” dedi.

İş insanlarına kurumsallaşma için gerekli tavsiyelerde bulunan Demir, “Bütçe yapmalısınız. Kurumsal kaynak planlaması, eğitim sistemi ve kariyer planı kurumsallaşma için önemli adımlardır.  Eğitim sistemi kurun. Yetki limitleri belirleyin. Arşiv sistemi, elektronik bir arşiv sistemi olmalı. Bağımsız iç ve dış denetim gereklidir” ifadelerini kullandı. Yolsuzluk denetiminin de çok önemli olduğuna değinen Demir, “Cironuzun yüzde 6’sı yolsuzlukla gidiyor. Raporlama çok önemli. Ama elle raporlama istemeyin. Sistemden istediğiniz rapor sizi yanıltmaz” diyerek açıkladı.

Bir aile şirketinin nasıl yönetileceğini de anlatan Prof. Demir, “Liderlik yetkinliklerinizi konuşturmanız gerekiyor. Genç nesilden kendinize asistan edinin. Haftalık, aylık yada yıllık gündemleri belirleyin. Bağımsız denetimden faydalanın. Kurumsallaşmayla ilgili bir bütçe ayırın. Elinizdeki imkanları değerlendirin. Aile anayasası yapın. Prensipleriniz yazın. Ortaklık kurarken çıkış stratejisini belirleyin. Gelecek kuşak planlaması yapın” diyerek açıkladı.

 

YAREN KAYA

KARADENİZ EKONOMİ

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar