Öztekin: “İlaç krizi sektörü dar boğaza soktu”

13 yıldır güncellenmeyen kararnameden dolayı ilaçların üretilemediğini açıklayan 24. Bölge Ordu Eczacılar Odası Başkanı Hakan Öztekin, bu durumun hem eczacıları hem de ilaç sektörünü dar boğaza soktuğunu açıkladı.

info@karadenizekonomi.com / 13.06.2022

Öztekin: “İlaç krizi sektörü dar boğaza soktu”

Ekim aylarında başlayan ilaç krizi büyüyerek devam ediyor. Her yıl ekim gibi eczane raflarında ilaç bulunamamasına neden olan ilaçta fiyat güncelleme krizi, kurdaki artış yüzünden tüm yıla yayıldı. Şubat ayında yapılan fiyat güncellemesi de krizin giderilmesine fayda etmedi.

İlaç fiyat kararnamesi sorununa çözüm bulunamadığı açıklaması yapan Türk Eczacılar Birliği Başkanı Arman Üney, ilaç fiyat kararnamesinin yeniden ele alınarak günün koşullarına göre düzenlemelerin yapılmasını istedi. Türkiye'de sağlık hizmeti sunan eczacıların ekonomik kaderinin, 13 yıl öncenin ekonomik koşullarında takılı kaldığını savunan Arman Üney, tüm bu konuların görüşüleceği, Türkiye'deki bütün eczacı odası başkanlarının ve yöneticilerinin katılacağı 23-25 Haziran 2022’de Konya'da düzenleyecekleri Bölgeler Arası Toplantı'da yaşanan sorunları masaya yatıracaklarını ifade etti.

 

Öztekin: “Eczacılar olarak ilaç bulamıyoruz”

İlaç krizinin eczaneleri zor duruma soktuğunu belirten 24. Bölge Ordu Eczacılar Odası Başkanı Hakan Öztekin, “Ekim ayında başlayan ilaç krizi büyüyerek devam edeceğe benziyor. Eğer 13 yıldır güncellenmeyen, bizi ekonomik olarak ciddi anlamda sıkıntıya sokan ilaç fiyat kararnamesi güncellenmiyor. Bu durum eczacıları ve sanayicileri çok kötü etkiliyor. Sanayiciler üretim yapamıyor. Dolayısıyla sanayi üretemeyince, biz de eczacılar olarak ilaç bulamıyoruz” dedi.

Kararnamenin ve kurun güncellenmemesinin sektörü dar boğaza soktuğunu da sözlerine ekleyen Öztekin, “2 önemli konu var. Birisi ilaç fiyat kararnamesi, diğeri de ilaç fiyatlarında kullanılan kurun güncellenmesi konusu. İkisi de sektörü dar boğaza soktu. Haziran ayının sonu gibi tüm Türkiye genelinde bir eylemlilik düşünülüyor” diyerek eczacıların Türkiye geneli harekete geçtiğini söyledi.

 

Güven: “Pandemi ve kurların yükselişi ilaç sektörünü etkiledi”

Pandeminin ve ardından da dövizin artışının ilaç sektörünü etkilediğini söyleyen Trabzon Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Kibar Yaşar Güven, sorunun çözümü için hakkaniyetli bir yaklaşım gerektiğini açıkladı.  İlaç ve malzeme sıkıntısının ekonomiyle alakalı olduğunu belirten Op. Dr. Güven, “Pandemi döneminde çoğu fabrikada gerileme oldu ve çalışamadılar. Oradan başlayan kriz hem de hastalara yansıyor. İşin temelinde sağlıktaki paraların çoğu şehir hastanelerine gittiği için diğer kısımlara kalan maddiyat azalıyor. Çözüm hakkaniyetli düzenli bir şekilde hastanelerin yönetilmesi” açıklamalarında bulundu.

Sağlıkçılar olarak ilaç ve malzeme sıkıntısı çektiklerini de dile getiren Op. Dr. Güven, “Acile gelen bir hastayı doktorun ameliyat etmesi gerekiyor, malzeme yok. Bunu hasta yakınlarına anlatmaya çalışınca sistemdeki sıkıntı sağlıktaki terörü de tetikliyor, artırıyor. Bütün bu ilaç ve malzeme sıkıntısını sağlıkçılar çekiyor” ifadelerini kullandı.

 

Faysal: “Makul bir fiyat belirlemesi zorunlu gözüküyor”

İlaç krizinin artarak devam ettiğin açıklayan Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Ömer Faysal, “Şubat öncesinde yaşanan sıkıntı yapılan toplantıda döviz ve ilaç alım bedeli düzenlemesiyle bir nebze düzelse de ilaç krizi artarak kendini göstermeye devam ediyor. İlaç üreticileri kendilerine göre belirledikleri hak edişlerin yetersiz olduğunu düşünmekte ve özellikle kamuya ilaç temininde sıkıntı oluşturmakta. Olabildiğince tolare edilmeye çalışılsa bile çeşitli ilaçlarda sıkıntılar yaşanabiliyor” dedi.

Kamuya ilaçların iki türlü temin edildiğini hatırlatan Dr. Faysal, “Birincisi Devlet Malzeme Ofisi’nden ve ikincisi de Sağlık Müdürlüğü’nün ihalelerle alım yapmasıyla temin sağlanıyor. Aslında bazı ilaçlar dışında çok belirgin bir yokluk yaşanmıyor. Ancak sıkıntı baş gösterecek durumda gözüküyor. Devletin ilaç alımlarında makul ve kabul edilebilir bir fiyat belirlemesi zorunlu gözüküyor. Devletin ilaç temin edilenlerle birebir toplanarak tüm Türkiye’nin sıkıntı yaşamayacağı döviz alım fiyatları üzerinden bir bedel belirlemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

İlaçta ekim krizi kronik hale geldi!

Her yıl ekim gibi eczane raflarında ilaç bulunamamasına neden olan ilaçta fiyat güncelleme krizi, kurdaki artış yüzünden tüm yıla yayıldı. “Artık bize her ay ekim” diyen ilaç üreticileri isyanda. İlaç İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Savaş Malkoç, “Şubattaki güncellemenin etkisi bir hafta sürdü. Yüzlerce kalem ilaç eczanelerde yok” şeklinde konuştu.

 

SONER ÖZDEMİR

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar