Akaryakıt zamları sektördeki işletmeleri olumsuz etkiliyor

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Yüksek İstişare Konseyi Genel Sekreteri Bahtiyar Köksal, ekonomideki dalgalanma ve krizin Akaryakıt sektöründeki işletmeleri ve Akaryakıt bayilerini olumsuz etkilediğini söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 24.01.2022

Akaryakıt zamları sektördeki işletmeleri olumsuz etkiliyor

Köksal Petrol işletme sahibi Bahtiyar Köksal, Ordu bayisi olarak PÜİS Yüksek İstişare Konseyi Genel Sekreteri seçilmesinin ardından Karadeniz Ekonomi’nin akaryakıt sektörüyle ilgili sorularını yanıtladı.

Ekonomide büyük bir dalgalanma ve krizin yaşandığını, PÜİS olarak bununla ilgili bir hazırlık çalışmaları olduğunu dile getiren Köksal “Sektör pandemi sürecinde çok etkilendi. Özellikle şuan var olan ekonomik konjonktürde etkilenmememiz mümkün değil. Fakat petrol olayı dünya çapında bir sorun. Bununla ilgili çözüm önerilerimiz var, gerekli mercilere bildiriyoruz” dedi.

 

“Müşteriler kadar bizler de mağduruz”

Akaryakıta gelen zamlardan dolayı müşteriler kadar istasyon işletmecilerinin de mağdur olduğunu ifade eden Köksal; “Her hafta büyük oranlarda zam geliyor. Müşteri ne kadar mağdursa biz de o kadar mağduruz. Bu zamlardan en fazla etkilenenler akaryakıt bayileri. Bugün tankeri doldurduğumuz fiyata, bir sonraki tankeri dolduramıyoruz. Keşke hiç zam olmasa da, müşteri de rahatlasa bayide normal fiyata akaryakıt satabilse” dedi.

 

Akaryakıt bayileri de etkileniyor

Müşterilerin zam süreçlerindeki reaksiyonlarına değinen Bahtiyar Köksal; “Akaryakıt zamlarından etkilenenler sadece vatandaşlar gibi görünse de, akaryakıt bayileri de aynı oranda etkileniyor. Her şeyden önce gelen zamlar, bayilerin karından giden bir sistemdir. Hiçbir akaryakıt bayisi zam gelmesini istemez. Gelen zamlar saat 00:00’dan itibaren uygulandığı için, müşteriler ucuz yakıt almak istediklerinde maalesef ki akaryakıt bayileri sahipleri tahditli mal veriyor ya da yakıtım bitti gibi bahanelerle müşterilerin mağduriyetini sağlamaları meslek ahlakıyla uyuşmayan durumlar” ifadelerinde bulundu.

 

“İstasyonlar zararına satış yapmamalı”

Akaryakıt istasyon işletmecilerinin güncel sorunlarına dair açıklamalarda bulunan Köksal, enerji bakanlığının akaryakıt fiyatlarına tavan fiyattan müdahale etmesine karşılık taban fiyatta da bir müdahalesi olması gerektiğini söyleyerek, “İstasyonların zararına satış yapmaması gerekiyor. Bu durumda en fazla kaybı yaşayan Türkiye Cumhuriyeti Devleti oluyor. ÖTV, KDV ve gelir vergisi kaybı ol oluyor” dedi. Çok uzun zamandır sendika olarak ilgili bakanlığa akaryakıttaki KDV’nin oranının düşürülerek ÖTV ile birleştirilmesini talep ettiklerini dile getiren PÜİS yüksek istişare kurulu genel sekreteri Bahtiyar Köksal; “ Kredi kartıyla yapılan alışverişlerde bankaların aldığı komisyonlar çok fazla. Bunun için ilgili bakanlığa teklifimizi de ilettik” dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar