Petrolde Çin baskısı sürüyor

Çin'den gelen zayıf verilerin etkisiyle haftanın ilk işlem gününde sert düşüş yaşayan petrol piyasasında düşüş ivmesi devam ediyor.

info@karadenizekonomi.com / 16.08.2022

Petrolde Çin baskısı sürüyor

Petrol, derinleşen küresel yavaşlamanın OPEC üreticilerinden gelen arzdaki artışla aynı zamana denk gelmesiyle üçüncü günde prim kaybederek devam etti.

ABD ham petrolü haftanın ikinci işlem gününde 88 doların altını test etti. ABD ham petrolü önceki iki seansta yüzde 5 civarında gerilemişti. Brent petrol de 94 doların altını gördü.

Petrol piyasasında son fiyatlamalarda dünyanın iki büyük ekonomisinden gelen zayıf verilerin etkisi izlendi. Çin'de ekonomik aktiviteye ilişkin veriler beklentilerin altında kalırken, Çin Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indirimi de olumsuz bir sinyal olarak algılandı. ABD'de Empire State Fabrika Endeksi'nde yaşanan sert düşüş de dikkat çekti.

Petrol piyasasında bir yandan da İran ile devam eden nükleer müzakerelerin seyri takip ediliyor. ABD, Avrupa Birliği ve İran arasında 2015 nükleer anlaşmasının canlandırmak için başlatılan müzakereler önemli bir aşamaya geldi. İran Pazartesi günü itibarıyla Avrupa Birliği’nin hazırladığı taslak teklife yanıtını sundu ve anlaşmanın yakın olduğu sinyalini verdi. İran’ın yarı resmi ISNA Haber Ajansı, konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağa atıfta bulunarak, Tahran’ın son taslak metin hakkındaki tutumunun AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’e gönderildiğini ve İran’ın önümüzdeki iki gün içinde bir yanıt beklediğini bildirdi.

Öncesinde İran Dışişleri Bakanı Hossein Amirabdollahian, “ABD’nin gerçekçi bir yaklaşım ve esneklik göstermesi halinde” önümüzdeki birkaç gün içinde bir anlaşma sağlanabileceğini söyledi.

RHB Investment Bank Petrol ve Gaz Analisti Sean Lim, "Petrol fiyatları, Çin'den gelen zayıf veriler ve İran'dan olası yeni arz nedeniyle zayıf makroekonomik görünüm tarafından baskılanıyor" dedi. Lim, İran anlaşması geçerse, petrol üretimindeki herhangi bir artış hala zaman alabilir, bu nedenle etkisi çok güçlü olmayabilir” diye ekledi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar