Köleoğlu Enerji En Büyük Yüz Elektrik Üreticisi Arasında

Oltan Gıda olarak başarılı bir geçmişe sahip olan firma, bugün de Yenilenebilir Enerji sektöründe başarı göstermeye devam ediyor. Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney ve Enerji Günlüğü tarafından bu yıl ikincisi hazırlanan MW100- Türkiye'nin En Büyük 100 Elektrik Üreticisi Araştırması'nın sonuçları açıklandı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verilerinin de kaynaklık ettiği araştırmada Oltan & Köleoğlu Enerji, Türkiye’nin en büyük 100 elektrik üreticisi arasına girdi.

info@karadenizekonomi.com / 27.07.2021

Köleoğlu Enerji En Büyük Yüz Elektrik Üreticisi Arasında

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Eğilim Arttı

Temiz enerji kaynaklarıyla, enerji sektöründe ciddi yatırımlara imza atman Oltan & Köleoğlu Enerji 2014 yılından bu yana yerel ve yenilenebilir enerji kaynakları alanında faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin değerlendirilmeyen tarımsal ve orman ürünleri atıklarını elektrik enerjisine dönüştürerek, enerji alanında ülke ekonomisine katma değer üretiyor.2018 yılında Çorum Mecitözü̈ ilçesinde 5 Mw, 2020’de Afyonkarahisar Çay ilçesinde 27 Mw, 2021’de Samsun Çarşamba ilçesinde 27 Mw Biokütle Enerji Tesisi projeleri tamamlayıp ve devreye aldıklarını söyleyen Oltan Köleoğlu Enerji Ceo’su İbrahim Şahinkaya; “Enerji üretiminde fosil yakıtların yaygın olarak kullanılması ve bu yakıt rezervlerinin ömrünün sınırlı olması ile tüm dünyada yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına olan eğilim arttı. Çünkü güneş panelleri güneş varken elektrik üretebilmekte, rüzgâr santralleri rüzgâr varken çalışabilmektedir. Hava durumundan bağımsız olarak düzenli ve sürekli çalışabilecek en önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından birisi biokütle enerjisidir" dedi.

İklim değişikliğine dikkat çekerek çevre dostu ve ekonomik enerji üretimi için yenilebilir enerji kaynaklarının önemine vurgu yapan Şahinkaya; “Yenilebilir enerji kaynakları arasında yer alan biokütlenin, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltarak alternatif bir enerji kaynağı olarak görülüyor. Geçtiğimiz haftalarda İklim Zirvesi düzenlendi. 40 ülke liderini bir araya getiren İklim Zirvesi’nde, her ülke 2030 yılına kadar ülkesindeki sera gazı emisyonunu azaltmaya yönelik yapacağı çalışmaları ve stratejilerini anlatırken yenilenebilir enerji ve yeni teknolojilerin gerekliliği zirvenin ortak buluşma noktası olarak karşımıza çıktı. Cumhurbaşkanımızın yaptığı konuşmada da belirttiği gibi ulusal katkı beyanı çerçevesinde 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarında yüzde 21'e varan azalma hedefimiz bulunuyor. Bu hedefe ulaşmada ise biokütle elektrik tesislerinin katkısının oldukça fazla olacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı. 

"Biokütle Enerjisi 7/24 Çalışabilen Enerji Kaynağıdır"

Dünyada en önemli çevre sorunu haline gelmiş olan ve gelecek nesillerin hayatını tehdit eden iklim değişikliği ile mücadele kapsamında çözüm olarak gösterilen yenilenebilir enerji kullanımının artırılması doğrultusunda yatırımların teşvik edildiğini ifade eden Şahinkaya; "2050 yılında küresel olarak yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçilmesi hedefleniyor. Bu hedefe giden yol da enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının daha yaygın hale gelmesinden geçiyor. Yenilenebilir enerji türleri içerisinde biokütle ise anahtar bir rol oynamaktadır. Çünkü güneş panelleri güneş varken elektrik üretebilmekte, rüzgâr santralleri rüzgâr varken çalışabilmektedir. Hava durumundan bağımsız olarak düzenli ve sürekli çalışabilecek en önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından birisi biokütle enerjisidir" açıklamasını yaptı.

Tarımsal atıkları topladıklarını belirten Şahinkaya; "Bu yıl ovalardan toplanan atıkların anız olarak yakılıp havaya verilmesinin önüne büyük oranda geçtik. Anız yakımınım engellenmesi için bizlere destek veren ve tarımsal atıklarını yakmak yerine tesislerimize getirerek iklim değişikliği sürecine destek veren tüm çiftçilerimize teşekkür ederiz" dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar