Doğal Dükkan; Karadeniz’in doğası bize çok şey veriyor

Adeta endemik bitkiler cenneti olan Karadeniz Bölgesi, geniş coğrafyasında birbirinden oldukça farklı doğal ürünler, sebze ve meyvelerden oluşan tıbbi aromatik bitki yatağıdır aynı zamanda. Bölge insanı da özellikle köyüne veya yaylaya çıktığı Karadeniz’in doğal ortamında kendiliğinden yetişen bu ürünleri keşfedip, tadına bakar ve mutlaka sofrasına katık eder. Çoğu zaman da turşusunu kurar. Bir o kadar ürün de toprağa düşer ve çürümeye terkedilir.

info@karadenizekonomi.com / 27.04.2021

Doğal Dükkan; Karadeniz’in doğası bize çok şey veriyor

“Oysa bu türden kayıplar rahatlıkla ekonomik döngünün içine sokulabilir” diye söze başlayan başarılı girişimci Doğal Dükkân Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Alaaddinoğlu, öncülük ettikleri süreci şöyle özetledi:

“Doğada yetişen bu ürünleri köy organizasyonları ile birlikte toplayıp önce disipline edip, mamul hale getirerek kendi üretim alanlarımızda taze bir şekilde işliyoruz. Doğal tüketim zincirine ulaştırdıktan sonra da onlardan almış olduğumuz değeri yine köylüye ulaştırıyoruz. Onlarla kurmuş olduğumuz köprünün ciddi anlamda bir ekonomik değer, mutluluk, refah oluşturduğunu gördük ve bunun üzerine zamanla daha fazla gitmeye başladık.”

Her ne kadar dünyada doğal beslenme alışkanlıklarının geçmişi o denli uzun olmasa da Alaaddinoğlu’nun Doğal Dükkân hikâyesinin başlangıcının üzerinden 20 yılı aşkın bir zaman geçmiş. İlk zamanlar yöredeki köylerden pazarlara gelen ürünler toplanarak yola çıkılmış. Ya sonrası…

Doğal Dükkan’ın üstlendiği misyon

“Samsun’dan Trabzon’a hatta Rize’ye doğru bir hat çizdik. Zamanla Bulancak pazarı, Tirebolu pazarı derken Akçaabat pazarı ve Terme pazarı gibi bölgenin kendi içinde farklılık gösteren coğrafyalarında oldukça özel ürünler keşfettik. Oralardan ürün toplarken dolayısıyla üretici insan kaynaklarına ulaşmış olduk. Onların iletişim bilgilerinden bir network oluşturduk. Onlarla bir irtibat kurduktan sonra bilmediğimiz türden başka ürünlere de sahip olduklarını gördük. Arabalar göndererek onlardan almaya başladık. Yakın yerlerdeki insanlar bizim kendi oluşturmuş olduğumuz muhasebeleştirdiğimiz depolarımıza gelip getirdiği ürünlerin parasını ödeyerek bir döngü oluşturmaya başladık.

Gıda güvenliğinin çıkış noktası

Bölgede kaybolmaya yüz tutmuş birçok ürünün tekrardan piyasaya çıkıp sofraya geldiğini gören bilinçli tüketici de ciddi oranda talep göstermeye başlayınca iş yavaş yavaş gelişmeye başladı. Doğal beslenmenin son dönemde ortaya çıktığını düşünürsek bir hayli mesafe kat ettik. İşte bugün sıkça konuşulan gıda güvenliğinin çıkış noktası oldu belki de bu girişim. Çünkü artık içinde boyaların koruyucuların kullanıldığı ürünlerle gıda terörü ortaya çıkmaya başlamıştı. Aslında bu topraklar bize birçok şey verdi. Dünya çiçek florası açısından Karadeniz çok öndedir. Binlerce bitki, ürün ve meyve var. Bunlara ulaşmak bizim için çok kolay. Ama aynı ürünleri konserve şeklinde, kurutulmuş meyve veya reçel ya da meyve ezmesi şeklinde tüketiciye sunduğumuzda memnuniyet katsayısı daha da arttı. Özetle sosyal sorumluluk içeren faydalı ve özel bir projeyiz. Köylüden almış olduğumuz doğal ürünleri, doğal bilinçli tüketicilerle buluşturuyoruz. Bir köprü vazifesi yapıyoruz.”

 

Doğal Dükkân

www.dogaldukkan.com

Karadeniz’de bahçesini işleyen, hayvanını besleyen, toprağına sahip çıkan köylünün doğal, taze ve lezzetli ürünlerini, kentlerde yaşayan bilinçli ve doğal tüketmek isteyenlere ulaştıran, üreten köylüyü ekonomik olarak kalkındırmayı amaçlayan bir fayda projesi olan Doğal Dükkân, Giresun’un Tirebolu ilçesi ve İstanbul Beykoz’daki iki mekânı dışında internet sitesi aracılığıyla da satış yapmaktadır.

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar