Ordu’nun 11 bin konuta ihtiyacı var

Ordu Müteahhitler Derneği Başkanı İnşaat Mühendisi Fatih Titiz, şehirde yaşanan imar planında yaşanan gecikmenin inşaat maliyetlerine de ciddi yansımaları oluğunu ifade ederek, “Altınordu’da yıllık ortalama 3 bin 500-5 bin, şehir genelinde ise yaklaşık 11 bin konuta ihtiyacı var" dedi.

info@karadenizekonomi.com / 21.12.2022

Ordu’nun 11 bin konuta ihtiyacı var

Şehirde yaşanan imar planı değişikliği sürecinin uzamasının inşaat alt kollarında yer alan yüzlerce sektöre büyük zarar verdiğini dile getiren Ordu Müteahhitler Derneği Başkanı İnşaat Mühendisi Fatih Titiz, enflasyon ve döviz kurlarındaki artışın maliyetleri çok artırdığına dikkat çekiyor.

YÜZDE 500 ZAMLANDI

Son üç yılın inşaat sektör analizini yapan Başkan Titiz, “Pandemiden sonra zaten ülkemizde ciddi anlamda ekonomik sıkıntı başladı. Dolar karşısında TL'nin değer kaybetmesi, enflasyondaki artış, enerji fiyatlarının yükselmesi nedeniyle inşaat malzemelerine de yüzde 500’e yakın zam olarak yansıdı. Ordu özelinde baktığınızda yaklaşık bir iki yıldır imar problemi olduğu için sadece o dönemde başladığımız projeleri sonlandırıyoruz” diye konuşuyor.

İNŞAAT, EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ

Titiz, inşaat sektörü ekonominin lokomotifi olduğuna vurgu yaparak, “Yaklaşık 350 alt sektör direkt olarak inşaata bağlı. Bu nedenle, ekonominin ilerlemesi için öncelikle inşaat sektörünün hareketli tutulması gerekiyor. Bunun için teşvik konut kredileri düşürebilir. Ticari kredilere inşaat sektörünün daha rahat ulaşması sağlanabilir. İşsizliğin de en hızlı çözümü inşaat sektörüyle olur. Karadeniz genelinde son 2-3 yılda konut fiyatlarında çok ciddi artış yaşandı. Şehrimizde iki yıldır imar olmaması nedeniyle önceden başladığımız projelerde aldığımız malzeme fiyatlarıyla şu anda aldığımız fiyatlarının ortalamasına göre daire satışı yapıyoruz. Ordu’da, şu anda yansıyan rakamlar yeni maliyetlerin rakamları değil” şeklinde konuşuyor.

EN KARLI YATIRIMIN GAYRİMENKUL

En karlı yatırımın gayrimenkul olduğunu ifade eden Titiz, “Altınordu’da; Bahçelievler, Akyazı, Durugöl şu an konut satışı için en değerli bölgeler. En iyi yatırım konuttur. 20 yıllık baremlere baktığınız zaman 1 doların getirisiyle konut getirisi arasında 5-10 kat fark var. Her zaman için konut daha fazla getiri sağlar. Pandemi döneminde önce konutta yaşanan kredi kampanyalarının benzerleri hayata geçirilirse, talepler daha da artar. 2023 yılında imar planları da aktif hale gelirse şehrimiz altın çağını yaşar” diyor.

Konut fiyatlarını artıran ilk 4 maddeyi sıralayan Titiz, şu ifadelere yer veriyor: “Birincisi; özellikle Altınordu’da arsa maliyetlerinin çok yüksek olması. İkincisi; Ordu ölçeğinde inşaat malzeme maliyeti çok yüksek. Üçüncüsü; işçilik maliyeti. Dördüncüsü ise finansmana erişimde yaşanan sorunlar.”

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar