“Kargı Mühendislik, inşaat ve madencilik sektörünün görünmeyen kahramanıdır”

Kurulduğu 2005 yılından bu yana mühendislik, madencilik ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren ve bünyesinde ayrıca danışmanlık hizmetlerini de barındıran Kargı Mühendislik ve Karçev sadece bölgemizin değil ülkemizin ekonomik gelişimine katkı sağlayan çalışmalarla iddiasını ortaya koyuyor. Baraj, köprü, çevreyolu ve otoban gibi pek çok yatırımda Kargı imzasını görmek mümkün. Bölgenin ilk çevre danışman firması olan Karçev de adeta lokomotif işlevi görüyor.

info@karadenizekonomi.com / 6.10.2020

“Kargı Mühendislik, inşaat ve madencilik sektörünün görünmeyen kahramanıdır”

Geçmişi çok eskiye dayanan bir aile işletmesinin son kuşak temsilcisisiniz. Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Ordu’da dünyaya geldim.Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi mezunuyum. Lisans eğitimin sonrasında ağır basan memleket ve aile sevgisinden ötürü Ordu’ya döndüm. 1938 yılından beri ticari faaliyetini sürdürmekte olan aile işletmemizin üçüncü kuşağını temsil ediyorum. Geldikten sonra aile şirketini büyüterek başka sektörlerde de iş yapmasını sağladım. Aklımdaki hedefe ulaşmak için 2005 yılında asıl branşım olan maden mühendisliğine daha çok yöneldim.

Firma olarak pek çok alanda faaliyetleriniz var. Hangi hizmetleri veriyorsunuz?

2005 yılından bu yana başta Ordu, Trabzon ve Ankara olmak üzere değişik illerde 21 mühendis ve ofis personeli ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Firmamızda mühendislik, madencilik ve inşaat sektörüne ilişkin hizmetler vermekteyiz. Mühendislik dalında; maden ruhsatlarının izinlerinin alınması, işletilmesi ve danışmanlığı, kırma-eleme tesislerinin kurulumu, izinlerin alınması ve danışmanlığı, hazır beton santrallerinin kurulumu, izinlerin alınması ve danışmanlığı, hidro elektrik ve rüzgar santrallerinin fizibilite çalışmalarının yapımı, izinlerin alınması ve danışmanlığı, havalimanları, karayolları, köprüler, tüneller, barajlar gibi üst yapıların inşaatlarının; proje takibi, mühendislik hizmetlerin yapımı ve danışmanlığı, organize sanayi bölgelerinin izinlerin alınması ve danışmanlığı, inşaat, gıda, madencilik, tekstil, otomotiv, turizm, ağaç sanayi, enerji, sağlık, ulaşım gibi çok farklı sektörlere; başta çevre danışmanlığı, maden danışmanlığı, mülkiyet izinlerinin alımı, işyeri açma çalıştırma ruhsatlarının alımı, harita ölçümlerinin yapımı, zemin etütlerinin yapılması, paket arıtma tesislerinin inşası, kulumu ve işletilmesi, belediye, DSİ, karayolları, özel idare, orman vs. gibi resmi kurum ve kuruluşlara mühendislik danışmanlığı ve müşavirliği hizmetlerini sağlıyoruz. İnşaat sektöründe ise; arıtma tesislerinin inşası ve işletilmesi noktasında yine belediye, DSİ, karayolları, özel idare, orman vs. resmi kurum ve kuruluşlarda taahhüt işi yapmak, üst ve alt yapı işlerini üstlenmek, günün koşullarına göre, konut veya işyeri inşaati yapmak ve satmak. gibi hizmetleri vermekteyiz.

Maden sektöründeki çalışmalarınız hangi  boyutta? Madencilikte farkınızı ortaya koyan ve bilinmesi gerekenler nelerdir?

Bugün gelişimini tamamlamış tüm ülkeler katettikleri ivmeyi neredeyse madenciliğe borçlu desek yalan söylemiş olmayız. Özellikle petrol, doğalgaz ve metalik maden rezervlerine sahip ülkelerin ekonomileri ve o ülkelerde yaşayan halkların refah düzeyinin yüksek olduğu görülüyor. Bu yüzdendir ki; firma olarak madenciliği her zaman ülkemiz ve bölgemiz için iş sahası yaratabileceğimiz ayrıca ekonomiye katma değer sağlayacağımız bir sektör olarak gördük. Özellikle bölgemizdeki madenciliği ele aldığımızda dünya bentonit (kil) rezervinin yüzde 70-80'inin ülkemizdedir. Ülkemizde bulunan rezervin ise yine yüzde 70- 80'inin Ünye-Fatsa bölgesinde olması bölgemiz ve ülkemiz adına sevindiricidir. Ayrıca, Afyon, Bilecik, Antalya, Muğla’da şletilebilir kaliteli mermer ruhsatlarının olması da ülke ekonomisine fayda sağlıyor. Bölgemizde bulunan birçok taş ocağı maden ruhsatı inşaat sektörünün neredeyse hammaddesinin tamamını karşılıyor. Firmamız olarak bölgemiz ve ülkemizde bulunan birçok maden ruhsatının ülkeye kazandırılmasından, kanunlar çerçevesinde gerekli izinlerin alınması, işletilmesi ve piyasaya arz edilmesi süreçlerinde neredeyse görülmeyen kahramanlar gibi çalışmaktayız.

Karçev olarak da bölgenin ilk çevre danışman firması olduğunuzu biliyoruz? Bu konuda ne gibi çalışmalara imza attınız?

Karçev Mühendislik firması, kendi branşında kendini ispatlamış, tecrübe olarak sadece bölgemizde değil ülke çapında başarılara ulaşmış bir personel yapısıyla çalışıyor. Neredeyse bizim lokomotif firmamızdır. Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere ülke çapında, neredeyse tüm işlerde imzası vardır. Baraj, köprü, otoban, çevre yolu, maden ruhsatları, organize sanayiler, havalimanı, hes, res, vs. birçok projenin danışmanlığı ve müşavirliği kısmında bulunmuştur. Ayrıca bölgedeki diğer firmalardan ayrılan en önemli özelliği ise çevre, maden, orman, harita, jeoloji, inşaat mühendisliği branşlarında resmi kurum ve kuruluşlardan alınması gereken tüm yetki belgelerine sahiptir.

Başarınızın sırrını öğrenebilir miyiz?

Kendi adıma konuşmam gerekirse; ailemin yıllardır ticaretle uğraşması başarılı olmamın temelidir. Bugünün işini asla yarına bırakmadım. Büyük küçük ayrımı yapmadan her işi aynı disiplinle yapmaya gayret ettim. Bu çalışma sistemi üzerinden bir yol haritası belirledim ve çalıştığımız arkadaşlarla o yolda yürümeye özen gösterdik. Burada ilk sorunuza geri dönecek olursam; İhsan Kargı kimdir? sorusuna vermiş olduğum yanıtta olduğu gibi aklımdaki hedefler doğrultusunda hizmet vermeye çalıştım. Bugüne baktığımızda ise hayatımız boyunca bir araya gelemeyeceğimiz insanlarla tanışmamız, hayal bile edemeyeceğimiz şirketlerin işini yapmak bizi gururlandırıyor. Bu da işimizi daha iştahla yapmamıza neden oluyor. 

Son olarak sıradaki hedefiniz nedir?

Bölgemizde üniversite tahsilini tamamlamış, ancak iş imkânı bulamayan, sektördeki arkadaşlara istihdam sağlamak, şehrimize ve ülkemize katma değer sağlayacak işler yapmak, Ankara’ya açmış olduğumuz ofisimiz ile de ülkemizin her köşesinde güzel projelere imza atmaktan daha güzel hedef ne olabilir ki?

HAZAL PALAVAR/KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar