Titiz; “Ciddi sıkıntılar içerisindeyiz”

TİTİZ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Titiz sektöre dair önemli açıklamalarda bulundu. İnşaat maliyetleri ve imar revizyonuna dair çarpıcı söylemler kullanan Fatih Titiz müteahhitler olarak Ordu’nun kalkınmasında ciddi rol oynadıklarını ifade etti.

info@karadenizekonomi.com / 23.07.2021

Titiz; “Ciddi sıkıntılar içerisindeyiz”

“Üretici yurtdışına ürün satmak istiyor”

İnşaat maliyetlerindeki artışın son 1 yılda ortalama bütün inşaat kalemlerini araştırıldığında yüzde 103’lük bir artış olduğunu ifade eden Fatih Titiz; “Son dönemde bu artışın piyasalardaki durgunluğun faizlerin yüksek olmasından kaynaklı ve şuandaki müteahhitlerin elindeki eski dairelerin olduğundan dolayı fiyatlara yansımadı. Yeni yapılan projelerde bu maliyetler yansıdığında ciddi bir fiyat artışı olacak. Bu durum insanların cebine yansıyacak. Bu artış yapan fiyatlarda şu an ürünler bulamıyoruz. Üretim yapan firmalarımız yurt dışına ciddi anlamda ürün satışı gerçekleştiriyor. Firmalar yurt içi pazarlarını küçülttüler. Geçmişte yüzde 70 yurt için yüzde 30 yurt dışı çalışıyorlardı şu an bu oran tersine döndü diyebiliriz. Yurt dışında şu an ürün tedariki peşin hem de daha yüksek maliyetlere sattıkları için yurt dışını tercih ediyorlar. Ülkemizdeki kurların ciddi anlamda yükselmesi de ucuzuz. Bizler yetkili bakanlıklarla görüştük ve bu durumun ciddi anlamda iç piyasada sıkıntılar yaşattığını anlattık. Buna bir denge kurulması gerektiğini iç piyasanın yok sayılmaması gerekiyor. Bununla ilgili bir çalışma yaparlar diye bekliyoruz. Ciddi anlamda bir enflasyon yaşıyoruz. İnşaat malzemelerinde haftalık fiyat artışları yaşıyoruz ve buna bağlı olarak ürün tedarikinde de çok büyük sıkıntılar içindeyiz” dedi.

“İmar revizyonu uzun ömürlü düşünülebilir”

Ordu’da imar revizyonu olduğu için yeni ruhsat alınamadığını ve yeni projeye başlanılamadığını söyleyen Titiz; “Türkiye’de imarın devam ettiği illerde daire rakamlarını ikiye katladı kendini. Ordu geleceği parlak, büyümeye açık, gelişime açık bir il. Yatırım için oldukça ideal bir il. Türkiye’nin incisiyiz. Son yıllarda önce Rahip Krizi, Pandemi süreci ve şimdi de imar revizyon sürecinden dolayı sektör Ordu özelinde yavaşladı. Yaklaşık 8 ay gibi bir zaman geçti imar revizyonu yapıyoruz Ordu’da. Müteahhitler olarak yeni ruhsat alamıyoruz. Bu sürecin kısa sürede bitmesini bekliyoruz ama çok kısa sürede bitecek gibi gözükmüyor. Süreç bizi karamsarlığa sokuyor. Şu an devam eden projemiz bittikten sonra yeni bir projeye başlayamıyoruz. İnşaatlarca yüzlerce, binlerce işçi çalışamıyor öncelikle biz ardından işçilerimiz mağdur oluyoruz. Süreç uzarsa büyük bir işsizlikle karşı karşıya olabiliriz. Bizler sürecin başında Ordu Büyükşehir Belediyesi ile görüşmeler yaptık. Ben her toplantıda ısrarla şunu belirttim; 1. OSB ile 2. OSB alanını tamamen sanayi bölgesi olarak tasarlayalım planını sundum. İmar revizyonu bir şehrin ekonomisinin çizildiği bölümdür. Revizyonda şehri istediğini gibi tasarlayabilirsiniz. Sürecin çok kısa tutulması gerekiyor. Bizler müteahhitler olarak bu şehrin prestij şehirler arasında olması gerektiğini düşünüyoruz. Şu an yapılan revizyonda bizler Ordu ekonomisini çok fazla büyütebiliriz. Denizi daha çok yaşayan bir şehir imar edebiliriz. Ordu’da ciddi anlamda kentsel dönüşüme ihtiyaç olan mahalleler var. Revizyonda kentsel dönüşümü de düşünerek, önünü açarak revizyonu planlayabilirdik. Mahkeme kararı ile alınan bir revizyondu ve biraz emri vaki oldu. Büyükşehir Belediyesi bu olayı siyasi bir karar görmeden revizyon planını biz zaten yapacağız deyip bir yürütme-durdurma kararı alsaydı, şehir kilitlenmeden daha güzel daha uzun ömürlü bir revizyon planı düşünülerek, paylaşılarak yapılabilirdi” açıklamalarını yaptı.

“2021’i kaybettik”

Pandemi döneminde devletin kısa vadeli bir faiz indirimi yaptığını söyleyen Titiz; “O dönemde müteahhitlerin ellerinde olan dairelerle sektörün önü açıldı. Pandemi döneminde inşalar dışarı çıkmak istemediği için yeni projelere talepler az oldu şimdi yeni yeni talepler alıyoruz. Pandeminin ülke ekonomisine getirdiği olumsuzluklardan dolayı ve faizlerin tekrar 1.40, 1.50 oranlarına gelmesi sektörü tekrardan durdurdu. Pandemi döneminde inşaatlar özel izinler alınarak çalışmaya devam etti. Ordu’da çok fazla yabancı ilgili yok. Ülkemizde yanabcı ilgisinin olması yurt dışında yaşayan inşaların Türkiye’deki kur artışalrı sebebiyle paraların değer kazanması anlamına geliyor. Dairelere daha kolay ulaşabiliyorlar. Yurt dışı talebinin artış sebebi kur hareketleriyle doğru orantılıdır. Revizyon dolayısıyla 2021 yılını kaybettik. 2022’in iyi olması için yeni proje ve yeni imarlara ulaşmamız gerekiyor. Bizler son 3-4 yıldır ciddi krizler yaşıyoruz. 2022’nin daha güzel olmasını umut ediyoruz” dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar