Türkiye'de Diş Hekimliği Sektöründe Büyüyen Sorun: Fakülteler ve İşsizlik
Ankara'da görev yapmış ve Ordu'da kendi muayenehanesini işleten Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunu Diş Hekimi Gizem Çuhacı, diş hekimliği sektörünün içinden geldiği bir bakış açısıyla sektördeki sorunlara dikkat çekti.
info@karadenizekonomi.com / 25.09.2023
Çuhacı, sundukları hizmetler ve sektörle ilgili görüşlerini paylaşırken, fazla sayıda diş hekimliği fakültesinin açılması ve yüksek kontenjanların açılması gibi sorunların sektördeki başlıca zorlukları oluşturduğuna dikkat çekiyor.
Çuhacı, diş hekimliği hizmetlerinin önemine vurgu yaparak, dolgu, kanal tedavisi, medikal botoks işlemi, diş çekimi, diş implantı, ortodonti estetik dolgu, lamine, kaplama, beyazlatma gibi pek çok işlemi hastalarının ihtiyaçları doğrultusunda başarıyla sunduklarını belirtiyor. Ancak, bu başarının sürdürülebilirliği için sektördeki bazı temel sorunlara da işaret ediyor.
Öncelikle, Türkiye'de dolar ve Euro üzerinden hareket edildiği için diş hekimliği malzemelerinin oldukça pahalı olduğuna dikkat çeken Çuhacı, yerli üretime daha fazla destek verilmesi gerektiğini vurgulayarak ‘’ Bu, diş hekimlerinin kaliteli ve güvenilir malzemelere daha uygun fiyatlarla ulaşabilmesine yardımcı olabilir.Ancak en büyük sorun, diş hekimliği fakültelerinin sayısının hızla artması ve yüksek öğrenci kontenjanlarının açılmasıdır’’şeklinde konuştu.Çuhacı, her geçen gün diş hekimliği mezunlarının işsizlik sorunuyla karşı karşıya olduğunu ifade ederek bu fakültelerde yetersiz eğitim kadroları ve pratik eğitim eksikliği nedeniyle mezunların yeterli donanıma sahip olmadığına dikkat çekiyor.
Diş Hekimi Gizem Çuhacı bu sorunların önlenmemesi halinde, Türkiye'nin diş hekimliği sektöründe daha büyük sorunlarla karşılaşabileceği uyarısında bulunarak, diş hekimliği fakültelerinin sayısının kontrol altına alınması, eğitim kalitesinin artırılması ve yerli üretimin teşvik edilmesi gibi adımların atılması gerektiğini söyledi.
yaren kaya