İşlenmesi zor fındıkları ekonomiye kazandıracak

Fındık işleme alanında Türkiye’nin ilk 5 şirketi arasında bulunan Durak Fındık, aldığı 3 yeni TOMRA 5C makinesiyle fındık ayıklamada en son teknolojiye geçerek işlenmesi zor fındıkları ekonomiye kazandıracak.

info@karadenizekonomi.com / 18.07.2022

İşlenmesi zor fındıkları ekonomiye kazandıracak

Türkiye fındık sektöründe ciro liderliğini elden bırakmayan Durak Fındık, aldıkları son teknolojili ayıklama makineleriyle fındık işleme ve ihracatta büyümesini sürdürüyor. Sektördeki konumunu güçlendirmeyi hedefleyen Durak Fındık, Hendek-Sakarya'daki işleme tesisinde Temmuz ayı sonlarında devreye alınacak üç yeni TOMRA 5C ayıklama makinesinin alımını gerçekleştirdi. Yaptığı yatırımlarda en son teknolojiyi takip eden Durak Fındık, fındık ayıklama süreçlerinde yeni TOMRA 5C makinesini kullanan ilk işletmelerden biri olacak.

 

Son teknolojiyi kullanıyor

Durak Fındık, Ordu, Samsun, Hendek-Sakarya’da bulunan beş ayrı fındık işleme tesisinde yeni makineleri de dahil toplam 31 adet TOMRA sensör bazlı ayıklama makinesi ile operasyonlarının verimliliğini arttırıyor. Son olarak 2020’de 5 adet TOMRA NIMBUS makinesinin kurulumunu yaptıklarına değinen Durak Fındık CEO'su Kadir Durak, “Yıllık 50 bin ton iç fındık, 20 bin tona yakın ise kavrulmuş fındık üretiyoruz. Kavrulmuş fındıkta son iki yılda 15 bin tondan 20 bin ton üretime çıkmayı başardık. Üretim kapasitemiz ve kalitemizin kesintisiz artışında ise TOMRA sensör bazlı ayıklama makinelerinin katkısı şüphesiz. Şimdi ise TOMRA 5C makinesinin son teknolojideki özellikleri ile sunduğu avantajlar sayesinde yabancı madde ve kusurlu ürün ayıklamasında kriterlerimizi daha da yukarı taşıyoruz. Urlu fındık, sivri fındık gibi ayıklanması zor kusurlarda daha yüksek verimlilik yakalayacağız. Bu sayede daha önce kullanamadığımız bazı yörelerin fındıklarını da değerlendirme şansımız olacak ve verimliliğimizi arttıracağız” şeklinde belirtti.

 

TOMRA 5C ürün kalitesine büyük katkı sağlıyor

Kadir Durak, sensör bazlı makinelerin seçme performansının her geçen gün geliştiğine de dikkat çekerek, “Her zaman en gelişmiş altyapıyı sağlamak üzere son teknolojideki makineleri tercih ediyoruz. Dolayısıyla sektörümüze de örnek teşkil ettiğimizi söyleyebiliriz. TOMRA 5C, özel bir noktada duruyor ve ürün kalitesine büyük katkı sağlıyor. Makinelerin performansı o kadar gelişti ki önümüzdeki 10 yıl içinde insan gücü ile yapılan manuel seçimler yok denecek kadar azalacak. Bu sayede insan gücü daha kıymetli alanlarda değerlendirilecek” diye belirtti.

TOMRA Food Türkiye Satış Müdürü Ahmet Koçyiğit; “TOMRA 5C ile sektördeki daha yüksek kapasite, en hassas yabancı madde ve kalite kusuru ayıklaması, önceden mümkün olmayan sivri fındık seçimi ve makinelerin internete bağlı kalite kontrol cihazı gibi çalışmasına imkan veren bilgi aktarım taleplerine çözüm getirdik. Aynı zamanda tasarımda yaptığımız değişiklerle bakım ve operasyon işlemleri çok daha kolaylaştı. En önemlisi de kullandığımız yeni yazılım platformu sayesinde ileride olabilecek tüm teknolojik geliştirmelere açık hale getirdik. Böylece TOMRA 5C kullanıcısı olan müşterilerimize geleceğe yatırım yapma imkanı sunabiliyoruz” dedi.

SONER ÖZDEMİR

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar