Ulusoy: Türkiye’nin un ihracat geliri 1,5 milyar dolar seviyesini aşabilir

Karadeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar Ve Mam. İhr. Birliği Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, Türkiye’nin un ihracat gelirinin 1,5 milyar dolar seviyesini aşabileceğini duyurdu.

info@karadenizekonomi.com / 25.07.2022

Ulusoy: Türkiye’nin un ihracat geliri 1,5 milyar dolar seviyesini aşabilir

2022 buğday rekoltesinin önceki seneden yüksek olmasının ülkemiz sanayicilerinin elini güçlendireceğini söyleyen Karadeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar Ve Mam. İhr. Birliği Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, Türkiye’nin un ihracat gelirinin 1,5 milyar dolar seviyesini aşabileceğini duyurdu.

FAO tahıl endeksinin tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığını açıklayan Ulusoy, “Dünyada Rusya-Ukrayna savaşından sonra yükselen buğday fiyatları, FAO tahıl endeksinin tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 173'e çıkmasına sebep oldu. Bu nedenle yılsonunda Türkiye'nin un ihracat gelirinin 1,5 milyar dolar seviyesini aşabileceğini tahmin ediyoruz. Buğday rekoltesinin TÜİK verilerince geçen yıla göre yüzde 10,5 artışla 19,5 milyon tona çıkacağı öngörülüyor. Buğday üretiminin geçen seneden yüksek olması, sanayicilerimizin hem iç piyasada hem de ihracatta elini daha da güçlendirecektir” dedi.

Türkiye un sanayisinin uzun yıllardır dünya lideri olarak bulundukları pazarda markalaşma çalışmalarını hızlandırdıklarını vurgulayan Ulusoy, “Sektörel olarak katma değerin yükselişe geçmesini sağlayacak en önemli faktörlerden biri de ürün çeşitliliğini artırmak. Bu konuda da tüm paydaşlar olarak ülkemize daha fazla gelir sağlamak için AR-GE ve ÜR-GE yatırımlarını sürdürüyoruz. Türkiye un sanayisi, uzun yıllardır dünya lideri olarak bulundukları pazarlarda, artık markalaşma çalışmalarını da hızlandırmaktadır” diyerek açıkladı.

 

Hububatta yaşanan fiyat artışları risk oluşturuyor

Pandemi sonrası ortaya çıkan gıda güvenliği endişelerinin sürdüğünü sözlerine ekleyen Ulusoy, “Rusya-Ukrayna savaşı, kuraklık, iklim krizi nedeniyle buğday başta olmak üzere hububatta yaşanan hızlı fiyat artışları sektörün en önemli risk kalemlerini oluşturuyor. BM raporuna göre dünyada 811 milyon insan yetersiz besleniyor. Dünya Gıda Örgütü'nün mayıs ayında yaptığı açıklamaya göre 2019 yılında açlık sınırında yaşayan insan 135 milyonken, bugün 276 milyon insan açlık sınırında yaşıyor. Eğer tedarik zincirinde Ukrayna'dan kaynaklanan kopma giderilemezse 47 milyon insan daha aynı tehditle karşı karşıya kalacak. Buğdayın ve gıdanın fiyatları yükselmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

 

Su kullanımını azaltan ileri teknolojileri hedefliyor

Tarım ve gıda sektöründe su kullanımını azaltan teknolojilerin kullanımı için çalıştıklarını ifade eden Ulusoy, “Dünya genelindeki su kaynaklarının yüzde 69'u tarım için kullanılıyor. Bu nedenle tarım ve gıda endüstrisinde suyun kullanımını azaltan ileri teknolojilerin kullanımına odaklanıyoruz. Kısa ve orta vadede ise ülkemiz için buğday ekim alanlarının artırılması ve tarımsal üretimde genç nüfusun teşvik edilmesi, sektörümüzün sürdürülebilirliği için gerekli bir şart. Markalaşma konusunda dünyada önemli bir konumda yer alan un sanayicilerimiz 8 yıldır sürdürdüğü dünya ihracat şampiyonluğunu uzun yıllar sürdürülebilir kılmak adına yatırımlarını artırırken, AR-GE faaliyetlerini de eşzamanlı olarak devam ettirmek zorunda. Sektör olarak verimliliği artıracak, kaynak kullanımını sınırlandıracak tüm inovasyon çalışmalarının içinde yer alıyoruz” dedi.

MURAT GÜRSOY

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar