2021 yılı tahmini rekolte 790 bin ton

Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi’nin (INC) 40’ıncı kongresinde dünya fındık rekoltesi 126 bin 400 tonluk stokla 1 milyon 306 bin 900 ton olarak açıklandı. Covid-19 salgını nedeniyle geçen yıl olduğu gibi çevrimiçi gerçekleştirilen toplantıya 140’ı Türkiye’den olmak üzere 52 ülkeden 258 sektör ve kamu temsilcileri ile bilim adamları katıldı.

info@karadenizekonomi.com / 30.05.2021

2021 yılı tahmini rekolte 790 bin ton

INC Kongresi'nin önemi

Üretim ve ticaretinde Türkiye’nin en büyük söz sahibi olduğu fındığın baş aktör olduğu INC Kongresi’nde rekoltenin yeni sezon öncesi açıklanması tüm paydaşlar açısından büyük önem taşıyor. Toplantının fındık bölümünün moderatörlüğünü Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği yönetim kurulu üyesi Sabit Sabır yaptı. Toplantıda, Türkiye’nin 2021-22 yılı rekoltesi tahmini 790 bin ton olarak gerçekleştirileceği bildirilirken 2020-21 sezonundan devreden 95 bin tonluk stok ile birlikte toplam 885 bin tonluk fındık rekoltesi olacağı açıklandı. Ayrıca toplantıda fındık üretimi yapılan diğer ülkelerin de rekoltesi açıklandı. Bu kapsamda İtalya’nın fındık rekoltesinin bir önceki yıldan devredecek 25 bin tonluk fındıkla 95 bin ton, Azerbaycan’ın fındık rekoltesinin 2 bin 400 tonluk stokla 52 bin 400 ton, Amerika’nın fındık rekoltesinin 2 bin tonluk devirle 56 bin 500 ton, Şili’nin fındık rekoltesinin 53 bin ton, Gürcistan’ın fındık rekoltesinin bin tonluk devirle 56 bin ton, İran’ın fındık rekoltesinin 500 tonluk devirle 26 bin 500 ton, İspanya’nın fındık rekoltesinin 17 bin ton, Çin’in fındık rekoltesinin 500 tonluk devirle 26 bin 500 ton, Fransa’nın fındık rekoltesinin 7 bin 500 ton, fındık üretimi yapılan diğer ülkelerde ise 30 bin tonu bulan fındık rekoltesi olacağı kaydedildi.

Son durum çotanak sayımları sonrasında belli olacak

Sektör temsilcileri bunun dünya genelinde her yıl yapılan tahmini bir rekolte olduğunu asıl rekoltenin Temmuz sonu yapılacak çotanak sayımlarından sonra ortaya çıkacağını belirtirken INC’nin rakamlarının dünya genelindeki mevcut durumu görme açısından fikir verdiğini belirttiler.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Edip Sevinç

Rekolte çotanak sayımı ile belli olacak

“INC toplantıları elbette önemlidir. Sadece fındık değil dünyada üretilen tüm sert kabuklu ürünlerin sezon öncesi tahmini rekoltesi bu kongrede açıklanıyor. Temmuz ayı sonunda çotanak sayımına göre ortaya çıkacak olan tabloyu gördüğümüzde sezon öncesi kesin sonuçları ortaya çıkaracaktır. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalar gösteriyor ki bir afet olmazsa iyi bir tablo ile karşı karşıya kalacağız. Rekoltenin yüksek olması uluslararası pazarda üreticinin, sanayicinin, ihracatçının ve ticaret grubunun elini güçlendirecektir. Türkiye olarak fındıkta verimi ve kaliteyi arttırmalı ve üretmekten korkmamalıyız. “

İstanbul Fındık İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören

Doğru kararlarla dış pazarda Türk fındığına olan talep artacaktır.

“Üretici verim ve kaliteyi arttırırsa ihracatçının da pazarın artırmasıyla ortaya pozitif bir tablo çıkacaktır. İyi bir rekolte üreticiye, ihracatçıya ver ülkemiz ekonomisine olumlu katkılar yapacaktır.”

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal

Ofis olarak üstümüze düşeni yapmaya devam edeceğiz

“Fındıkta yeni sezonuna girmemize iki aydan daha fazla bir zaman var. Tarım Bakanlığımız konuyla ilgili çalışmalarını tamamladığında bize verilen görev ve yetkiyle hareket edeceğiz. TMO olarak bize görev verildiğinde her sezon nasıl yaptıysak yine aynısını yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.”

Durak Fındık Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Durak

Yapısal sorunların çözümü gerekir

“Üreticimiz, sanayicimiz ve ülke ekonomisi için fındık rekoltesinin iyi olmasını olumlu karşılıyoruz. Temmuz ayı çotanak sayımlarına da aynı tablo yansır sa son 10 yılın en iyi rekoltesi olacaktır. Burada yapılması gereken verimliliği ve kaliteyi arttırmak olmalıdır. Fındıkta var olan gücünü korumalıyız. Bunun için de öncelikle maliyetleri düşürmek ve makinalı tarıma geçmek zorundayız. Hedef göstermek ve suçlayıcı açıklamalar yerine enerjimizi fındıkta Türkiye’nin gücünü artırmaya harcamalıyız. Devletin yapısal sorunları çözmesi ile ülke olarak 1 milyon ton kabuklu fındık üretebiliriz.”

Özyılmaz Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Yılmaz

Yüksek rekolte bizi bekliyor

“2021 yılının fındık dikim sahalarındaki tablo INC toplantısında olduğu gibi Temmuz ayında çotanak sayımlarına da yansırsa yüksek rekolteli yıl olacağını düşünüyorum. Ülke olarak fındıkta üretmekten korkmamalıyız. Verimliliğe ve kaliteye önem vererek Türkiye olarak fındıkta kazanımlarımızı korumalıyız.”

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk

Yüksek rekolte Türkiye’yi güçlü kılar

“Hava koşullarının büyük önem arz ettiği Temmuz ayında yapılacak çotanak sayımının sonucu asıl rekolteyi ortaya çıkaracaktır. Ülke olarak üretmekten korkmamalıyız. Yüksek rekolte Türkiye’yi uluslararası pazarlarda güçlü kılar. Tablo ortada,  TMO alımları durdurmasına rağmen sezon öncesi fiyatlar 20-22 lira bandını korumaya devam ediyor. Yeni sezonda da üreticinin mutlu olacağı fiyatlar olacaktır.”

Ferrero Genel Müdürü Bamsı Akın

Türk fındığı bizim için önemlidir

“Türk fındığının en önemli alıcılarından biri olarak sektörde değer zincirini daha mükemmel hale getirmeyi hedeflemekteyiz. Bunun için Türkiye’deki yatırım ve istihdamımızı sürekli artırmaktayız. Türk fındığının kalitesine ve gücüne inanıyoruz. Verimlilik ve kalitenin yanı sıra sürdürülebilirlik bizim için büyük önem arz ediyor. Yeni sezona az bir zaman kaldı, gelişmeleri yakından izliyoruz.”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan

Fındık üreticisi alın terinin hakkını almalıdır.

“Bizim için önemli olan şey fındık üreticimizin alın terinin hakkını almasıdır. Fındık rekoltesinin azlığından veya çokluğundan ziyade kırmızı çizgimiz bu alın terinin karşılığıdır. Temmız ayında Tarım Bakanlığı tarafından tüm paydaşların katılımıyla açıklanacak rekolte gerçeği yansıtacaktır. Türkiye pek ala fındık dikim sahalarında 1 milyon kabuklu fındık üretebilir. Bunun için devamlı olarak üreticimizle beraber bahçelerde iyi tarım uygulamaları yapmaktayız. Verimliliği 80 kilodan 20-300 kilolara ulaştırmak istiyoruz. Bunu yaparken üreticimize Türk fındığının önemini anlatarak üretmekten korkmayın diyoruz. Devletimiz üreticimizin alın terini her sezon öncesi olduğu gibi TMO kanalıyla en iyi taban fiyatı vererek karşılayacaktır. Türk ihracatçısının düşmanı değiliz. Ülkemizde döviz getirdikleri için onları destekliyoruz. Üreticimizin de ihracatçımızın da fındıktan daha fazla kazanmasını, ülkemize 5 milyar dolar döviz girdisi sağlamasını istiyoruz. Bu konuda üzerimize düşeni yapacağız.”

Yavuz Gıda Yönetim Kurulu başkan vekili Bülent Yavuz

Tehlikeyi görmemiz gerekiyor

“Türkiye olarak üretmekten korkmamalıyız. Bakın ülkemizin tek başına ürettiği fındık yüzde 85’lerden aşağı düşerek neredeyse yüzde 70’lerin altına indi. Yakın geçmişte bademin rekoltesi fındıktan daha azken ve sadece Avrupa’da yetişirken ABD, bademi tekeline aldı ve bugün dünya badem rekoltesi neredeyse 1,5 milyon tona ulaştı ve fındığın rekoltesini geçti. ABD, Çin ile beraber aynı iştahı fındıkta göstermeye başladı. Fındık dikimi yapmaya devam ediyorlar.  Türkiye olarak fındıkta kazanımlarımızı korumalıyız. Türkiye olarak 1 milyon ton kabuklu fındık üreten bir ülke olmalıyız. Ülkemiz dışında bugün 350 bin ton fındık üretiliyor. Türkiye olarak verimi dönüm başına 80 kilodan 300 kiloya çıkarmamız gerekiyor. Bunu sadece Doğu Karadeniz’de yapmayı başarsak sadece 500 bin ton kabuklu üretimini yakalamış oluruz. Ama bunu yapmaz ve tehlikeyi görmezsek yakın gelecekte yeni kuşaklara bırakacak ne fındık bahçemiz olur, ne de Türk fındık sanayisi kalır. Fındık üreticimizin büyük kısmının fiyatlardan memnun olduğunu gözlemliyorum. Üretmekten korkmayalım. Sektörü regüle etme görevi üstlenen TMO’dan beklentimiz istikrar ve spekülasyonları önleme açısından diğer ürünlerde olduğu gibi sezon öncesi hem alım hem de satış fiyatını açıklamasıdır.”

Yürür Gıda Fındık Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Yürür

Türk fındık sektörü bir yok oluş yaşıyor

“Fındık rekoltesi az olmuş, çok olmuş bunlar önemli değil.  Bunca yıl yerli ve milli olmaktan bahsettik ama Türk fındığını yabancılara teslim ettik. Yabancı firmalara kabuklu fındık alım izni verilmesi ve onların da pazarın yüzde 70’ini ele geçirmeleri sebebiyle yerli fındık firmalarının borç sarmalı içine düştüğünü görmüyor muyuz? Bu işe bir çözüm bulunmalı. Ya Türk fındık sanayicisine ya da yabancılara yasak getirsinler. Yoksa yerli tüccar Todex’ten beter olacak. Büyük alıcının kabuklu fındık ticaretine ihtiyacı yok. Ortada haksız bir rekabet var. Bunu ihracat rakamlarımıza bakarak görebilirsiniz. Türk fındığının yüzde 60’dan fazlasını üç yabancı firma ihraç ediyor. Türk fındık sanayicisi devlet tarafından korunmalı ve haksız rekabet önlenmelidir. Bunu yapmazsak zaten 10 yıl sonra 5-6 Türk fındık firması ya kalır ya kalmaz.”

Koray Ticaret Fındık Manavı Yüksel Göl

İstikrar İstiyoruz.

“Üreticimizin de ihracatçımızın da kazanmasını sağlayacak politikalar izlenmesini istiyoruz. Türkiye fındıkta üretim gücünü korusun, üreticimiz 1 milyon kilo fındık üretsin, verim ve kalite artsın. Ancak üreticiye de çok ürettiği zaman daha fazla kazanacağının garantisi verilsin. Devletimizin yapısal sorunları çözmesiyle fındıkta ülkemize 5-6 milyar dolar döviz girdisi sağlayacak politikalar izlememiz gerektiğini düşünüyorum.”

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar