Türkiye’de rekolte azalırken İtalya ikiye katladı

Her yıl yeni sezon öncesi ürün rekolte tahminlerinin yapıldığı INC konferansında bu yıl tahmini fındık rekoltesi geçen yıla göre 120 bin ton azalarak 620 bin ton olarak açıklandı. Türkiye’den sonra fındığın en çok üretildiği ülke olan İtalya ise rakamları ikiye katladı.

info@karadenizekonomi.com / 16.06.2020

Türkiye’de rekolte azalırken İtalya ikiye katladı

Tahminler açıklandı:

Her yıl yeni sezon öncesi dünyanın farklı ülkelerinde yapılan ve tahmini rekoltelerin açıklandığı Uluslar arası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Kongresi’nin 39’uncusu (INC) coranavirüs nedeniyle Zoom üzerinden yapıldı. Toplantısına Türkiye’den ve dünyanın birçok ülkesinden ihracatçı ve ithalatçılar katıldı. Kongrede Türkiye fındık masası moderatörü İstanbul Fındık İhracatçı Birliği ve Olam Progıda Türkiye başkanı Ufuk Özongun tarafından fındık rekoltesi tahmini olarak 620.000 ton kabuklu olarak açıklandı. Geçen yıl bu rakam 790.000 ton olarak açıklanmıştı. Türkiye’den sonra en çok fındık üretilen ülke olan İtalya ise rekoltesini ikiye katladı. Geçen yıl 65.000 ton olarak ifade edilen rakam bu yıl 135.000 tona yükseldi. Kesin sonuçlar için Temmuz sonunu beklemek gerektiğini belirten Özongun, “ Şu an tahmini rakamları açıkladık. Gerçeğe en yakın sonuçlar için temmuz sonunu beklemek gerekiyor. Türkiye rekoltesinin yanına başta İtalya, Azerbeyzan, Amerika, Şili, İran, İspanya, Fransa gibi ülkeleri de eklediğimizde toplam 1 milyon 38 bin kabuklu fındık olması tahmin ediliyor. Temmuz sonunda tekrar rekolte ile ilgili yapılan son çalışmalar hiç şüphesiz kamuoyu ile paylaşılacaktır.” dedi

Üreticinin para kazanacağı bir sezon olacak

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı (KFMİB) İ.Edip Sevinç de kongreye  katılarak katılımcıların fındıkla ilgili  sorularına  cevap verdi. “Herkesin mutlu olacağı bir sezon bizi bekliyor” diyen Sevinç şunları söyledi; “Fındığın para edeceği, üreticilerin de memnun olacağı bir sezonu yaşayacağız. Şu an açıklanan rakamlar tahmini sezonun son ve gerçeğe en yakın tahmini temmuz sonu yapılacak. Bizim şu an için tek beklentimiz üreticilerimiz lütfen bahçelerine sahip çıksınlar. Herkes bahçesinde zararlı böceklerle mücadelesini, ilaçlamayı bakımı aksaksız şekilde yerine getirsin.”

TÜİK 2020 sezonunda Türkiye genelinde fındık üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 22,7 oranında azalarak 776 bin 046 tondan 600 bin tona düşeceğini açıklamıştı.

INC’de açıklanan tahmini fındık rekolteleri ise şöyle;

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar