Karadeniz turizmi bayram tatilinden beklenen payı alamadı

9 günlük Kurban Bayramı tatili Akdeniz, Ege, Marmara bölgelerinde turizm sektörü açısından hareketli geçerken Karadeniz Bölgesi’nde durgun geçti.

info@karadenizekonomi.com / 25.07.2022

Karadeniz turizmi bayram tatilinden beklenen payı alamadı

Karadeniz Bölgesi’nin turizm hareketliliğini değerlendiren Karadeniz Turizm İşletmeleri Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş, geçen bayramlarla kıyaslandığı zaman bu bayram beklenildiği gibi bir hareketlilik yaşamadıklarını dile getirdi.

Özellikle geçen yıl hem Kurban Bayramı, hem Ramazan Bayramı’nda ciddi bir hareketliliğin var olduğunu ve bu hareketliliğin yaz boyunca devam ettiğini dile getiren Başkan Toktaş, “2021’deki hareketliliğin birkaç nedeni vardı. Bir buçuk yıldır eve kapanmalar, 2020 senesinde yazın seyahat edememe gibi bazı sıkıntılarla birlikte 2021’de ciddi bir hareketlilik yaşadık. Ama bu sene daha durgun geçti. İşin açıkçası biz kendi adımıza biraz da bekliyorduk. Bizim bölgemizle ilgili değil. Diğer bölgelerde de aynı sıkıntılar oldu. Ekonomik şartların dünya genelinde ve ülkemizde de değişiyor olması, bazı sıkıntıların yaşanıyor olması Türkiye olarak bizi de etkiledi. Seyahat masraflarının çok fazla yükselmesi de seyahati kısıtladı. Kötü geçmedi ama bayramlardaki o yoğunluğun biraz daha aşağısında yaşadık. Yaz da kısmen o şekilde devam ediyor. Karadeniz için Kurban Bayramı beklentinin ya da daha evvelki standartların biraz altında geçti” açıklamalarında bulundu.

Kurban Bayramı’nın Batı Karadeniz’den başlayıp Doğu Karadeniz’e kadar ortalama yüzde 70 civarında bir dolulukla geçtiğini söyleyen Murat Toktaş, “Samsun, Ordu, Trabzon ve Rize’de bölgesel olarak değişmekle birlikte otellerde ve tesislerde yüzde 65-75 arası bir hareketlilik yaşadık. Tabii bu doluluk oranları yine de iyi ama daha evvelden yüzde 90-95’lere alışmıştık” şeklinde konuştu.

 

“Homojen bir konaklama dağılımı vardı”

Bu bayram konaklama yapan misafirlerin dağılımlarının homojen olduğunu ifade eden Toktaş, “Bungalov ya da yayla turizmi ağırlıklı olmadı, ayrıca resort dediğimiz Ege ve Akdeniz’de daha çok var olan tesislere de yoğunlaşma olmadı, seyahat edenlerin ve tatile çıkanların sayısının azlığından dolayı homojen bir dağılım gerçekleşti. Kendi bölgemizde yaylalar da şehir merkezleri de aynı oranda hareketliydi” dedi.

Son 10 yıldır Karadeniz Bölgesi’nin önemli destinasyonlardan biri haline geldiğini söyleyen Toktaş; “Hem iç pazarda hem dış pazarda Karadeniz popülerliği halen devam ediyor. Özellikle en çok beslendiğimiz kaynak İstanbul. Ondan sonra İzmir, Adana, Antep, Konya gibi bölgeler talep gösteriyor. Ana kaynak İstanbul olunca insanlar doğaya kaçma ihtiyacı hissediyor ve ilk akla gelen Karadeniz Bölgesi oluyor. Batı Karadeniz’den Doğu Karadeniz’e kadar gerçekten son derece yeşil doğamızla birlikte ön plana çıkan önemli bir bölgedeyiz. Karadenizli insanımız İstanbul’da, batıda çok fazla var ve bayramları da güzel değerlendiriyorlar” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

“Körfez ülkeleriyle normalleşme turizmi olumlu etkiliyor”

Körfez ülkeleriyle normalleşme adımları atılmasının turizm sektörünü olumlu etkilediğini ifade eden Başkan Toktaş, “Dış pazarda da körfez bölgesine biraz daha bağlıyız. Körfez bölgesinde bazı siyasi problemler yeni yeni çözülmeye başladı ve olumlu etkisini görmeye başladık. Körfez ülkelerinde pazarın en büyük ülkesi Suudi Arabistan. O anlamda çok fazla önemsiyoruz. Ürdün, Kuveyt’te güzel çalışıyor ama nüfusa baktığınız zaman seyahat edebilecek kişi sayısı 1 milyonu geçmiyor. Doğu Karadeniz Bölgesi, özellikle körfez ülkelerinden ciddi talep görüyordu. Devlet başkanlarının ziyaretlerinden sonra bu problemler çözülmeye başladı. Hemen çözülür çözülmez zaten etkisini de görmeye başladık. Hem İstanbul, hem Doğu Karadeniz Bölgesi rezervasyon almaya başladı. En azından sezonun ikinci yarısında güzel rezervasyon almaya başladı ve bunun etkisini göreceğiz. Önümüzdeki sene o pazarda daha evvelden aldığımız payları tekrardan almaya başlayacağız” dedi.

Son olarak herkesin zor bir dönemden geçtiğini, turizm sektörünün de aynı sıkıntıları yaşadığını dile getiren Toktaş, “Artık yolun sonuna geldik. Bu yıl itibariyle her şeyi geride bırakacağımızı umut ediyoruz. Tekrardan yeni bir pandemi dalgası yaşamayalım. Hem maddi anlamda hem de psikolojik anlamda çok yıpratıyor. Biraz daha dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar