KATİD Başkanı: Oteller virüsün merkezi gibi gösteriliyor

KATİD Başkanı Toktaş, “Sadece otellerin sıkı bir şekilde denetime tabi tutulması sanki virüsün merkezi otellermiş gibi vatandaşın olumsuz bir bakış açısı geliştirmesine yol açıyor. Denetlemelerden şikayetçi değiliz ama aynı hassasiyetin düğün salonları, cafe, restoran, AVM gibi toplu hizmet veren başka yerlerde de gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

info@karadenizekonomi.com / 14.07.2020

KATİD Başkanı: Oteller virüsün merkezi gibi gösteriliyor

Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Toktaş pandemi nedeniyle otellerde uygulanan sıkı denetimin AVM ve restoran gibi işletmelerde de uygulanması gerektiğini söyledi. Toktaş, “Sadece otellerin sıkı bir şekilde denetime tabi tutulması sanki virüsün merkezi otellermiş gibi vatandaşın olumsuz bir bakış açısı geliştirmesine yol açıyor. Denetlemelerden şikayetçi değiliz ama aynı hassasiyetin düğün salonları, cafe, restoran, AVM gibi toplu hizmet veren başka yerlerde de gösterilmesi gerekiyor.  Çünkü sadece otellere uygulanan bu denetim otele gitmesin virüs bulaşır havası oluşturuyor. Bu topyekün bir hareket evimizden başlayıp sokağa kadar devam eden bir zincir. Ayrıca sağlıklı turizm belgesi sadece oteller için değil havalimanı işletmeleri, uçaklar ve transfer yapan firmalar için de geçerli. Aslında bu bir zincir ama sadece oteller konuşuluyor. Denetleme hepsi için aynı yapılırsa hem oteller bu olumsuz  bakış açısından kurtulur hem de toplum sağlığı açısından doğru bir hareket olur.

Kapasiteler yüzde 15 civarında

Bölgede otellerin doluluk oranlarının yüzde 15 civarında olduğunu belirten KATİD Başkanı şöyle devam etti; “Eğe ve Akdeniz Bölgesi’nde çoğu tesis faaliyetlerine başlamadı. Çünkü kapasiteleri çok yüksek olduğundan gelirlerinin giderlerini karşılama imkanı ne yazık ki yok. Bahçe aydınlatmasından havuz giderine kadar çok maliyet gerektiriyor. Ancak Karadeniz’de bu kadar büyük oteller yok işletmelerimizin tamamına yakını da açık durumda. Ama maalesef yüzde 15 doluluk oranlarına sahibiz. Kültür turlarının yapılmıyor olması da ekstra bir handikap oluşturuyor.”

Devlet destekleri artarak devam etmeli

Toktaş, “Zor bir dönemdeyiz ve bu doluluk oranları ile işletmelerin ayakta kalması çok zor. Desteklerin devam etmesi gerekiyor. Doluluklar bu seviyede olduğu sürece istihdama katkımız olmuyor. Şu an işçi çıkarma yasağı ve devlet desteği var. Bunun son bulması halinde işsizliğin artacağını düşünüyorum. Çünkü bu doluluklarla pandemiden önceki sayıda personeli otellerin istihdam ettirmesi mümkün değil. Bu nedenle özellikle personel desteği başta olmak üzere elektrik, doğalgaz ve vergi konularında bir indirim uygulanarak tesislerin ayakta kalması sağlanmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu. NAZAN BEDİR/ KARADENİZ EKONOMİ

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar