ABD tamam, sırada AB var

SARYAP ve TETA HOME ART markalarını bünyesinde barındıran Sarı Kardeşler Yapı İnşaat Ticaret Limited Şirketi, gerçekleştirdiği inşaat ve mobilya projeleri ile sektöre değer katmaya devam ediyor. Şirket ortaklarından Dursun Sarı, “ABD’ye ilk ihracatımızı gerçekleştirdik ve orada da bir şirket kurduk.

info@karadenizekonomi.com / 3.09.2022

ABD tamam, sırada AB var

Üç kardeş tarafından bir aile şirketi olarak kurulan Sarı Kardeşler Yapı İnşaat Ticaret Limited Şirketi, yurt içinde ve yurt dışında önemli başarılara imza atmaya devam ediyor. Şirket ortaklarından Dursun Sarı, yurt içinde 25 ayrı inşaat projesine imza attıklarını belirterek, “Mobilya sektöründe ise ABD’ye ilk ihracatımızı gerçekleştirdik. Avrupa pazarında da iddialı bir konuma gelmeyi hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Ailenin 1930’lardan bugüne ticaretle ilgilendiğine dikkat çeken Sarı, “İnşaat sektörünü SARYAP markası ile sürdürüyoruz. Yıllık 200 daire üretimimiz var. Mobilya alanında ise TETA HOME ART markası ile faaliyet gösteriyoruz. Genellikle mutfak-kapı-vestiyer, banyo dolabı gibi inşaat mobilyalarına ağırlık veriyoruz. Aylık 10.000 kapı, 6000 mutfak üretebilen 5000 metrekare kapalı alanı ile bölgenin en büyük mobilya üreticilerinden biriyiz. Sadece yurt içinde değil, yurt dışında da önemli pazar faaliyetlerini sürdürüyoruz” dedi.

PROJELER ARALIKSIZ SÜRÜYOR

Bugüne kadar 25 ayrı projeyi tamamlamanın gururunu yaşadıklarını belirten Sarı, ”25 ayrı projede 1400 konut ürettik. Devam eden 60 dairelik konut üretimimizin yanı sıra, proje aşamasında olan Ünye’de 170, Mersin’de ise 80 dairelik inşaatımıza Temmuz sonu itibariyle başlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

500 KİŞİYE İSTİHDAM

Şirketin inşaat alanında 50, mobilya kolunda 42, yönetim departmanında 8 kişilik ekip ile üretmeye devam ettiğini dile getiren Sarı, taşeron çalışanlarla birlikte 500 kişiye istihdam sağladıklarına vurgu yaptı.

Şirketin özkaynaklarıyla üretim yaptığına dikkat çeken Sarı, “Kullandığımız kredi oranı çok az. Kazandığımızı işimize yatıran ve yatırımlarla büyüyen, istihdam ve üretim sağlayan bir firmayız. Yıllarca birçok sektörde ticaret yaptık ama en zoru inşaat oldu. Belediyeler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yapı denetim firmaları, satış sonrası hizmeti ile çok zor bir iş. Mobilya üretiminde de durum neredeyse aynı. Kar marjı, bu kadar zor bir iş için çok da yüksek değil” ifadelerine yer verdi.

FARKLI HEDEFLER

“Pazarda bölgenin ilk sıralarındayız ve yeni pazarlar için planlamalarımız devam ediyor” diyen Sarı, “İnşaat sektöründe fiyatlar son 3 yılda %500-600 oranında arttı, Stoklu çalışarak maliyetleri düşürmeye ve sermayemizi korumaya çalışıyoruz. Sektör ne kadar zor olsa da bu bizim işimiz. Önümüzdeki senelerde de yeni projelerimiz, yeni üretimlerimiz, farklı hedeflerimiz olmaya devam edecek. Bunun için ön çalışmalarımıza başladık, planlamalarımıza devam ediyoruz” dedi.

TEMKİNLİ OLUNMALI

Son üç yılda inşaat sektöründeki gelişmeleri değerlendiren Sarı, “Önceliğimiz mevcudu korumak. Şirket olarak öngörümüz malzeme stoğu yapmak oldu. Dairelerimizde önden satış yapmak yerine, projeyi tamamlayıp günün reel gelişmeleri ile değerlendirme yapmaya özen gösterdik. 2023 ve sonrasında ise sektörel olarak daha dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum. Az sermayeli ve topraktan satış yapanlar piyasadaki fiyat koşulları karşısında geride kalacağı için projeler yarıda kalabilir. Konut satışları da şu koşullarda arza göre azalabilir. Yılların verdiği ticari tecrübe ile şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; krizlerin yarattığı değişken koşullarda güçlü gruplar ayakta kalacaktır” değerlendirmelerinde bulundu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar