Başarılı iş insanından önemli çağrı: "Ordu ve Giresun güçlerini birleştirmeli"

Yaşarlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yaşar, “Ordu ve Giresun'un bir an önce birleşip, bir güç haline gelmesi ve sağlam temeller üzerinde hızlı bir şekilde bölgenin cazibe merkezi olması gerektiğini düşünüyorum. Turizmde, sanayide, ticarette bu işin bir an önce başlaması gerekiyor” dedi

info@karadenizekonomi.com / 6.03.2023

Başarılı iş insanından önemli çağrı:

Altı farklı sektörde verdiği hizmetlerle bölge ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan şirketlerden biri olan Yaşarlar Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yaşar’dan Ordu ve Giresun için önemli bir çağrı geldi. Bu iki şehrin güçlerini birleştirmesi gerektiğini vurgulayan Yaşar, “Sağlam temeller üzerinde hızlı bir şekilde bölgenin cazibe merkezi olması gerektiğini düşünüyorum. Turizmde, sanayide, ticarette bu işin bir an önce başlaması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

HALKIMIZ SEFERBERLİK İLAN ETTİ

Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından grup şirketlerinin yardım kampanyası başlattığını ifade eden Yaşar, “Küçük öğrenciler harçlığını biriktirerek süt aldılar, süt getirdiler. Bebeklere mama getirdiler. Destekleri belli bir zamandan sonra bir yere koyamaz duruma geldik. İnanın gerçekten Kurtuluş Savaşı gibiydi. Bu millet gerçekten çok asil bir millet. Bir amcamız, küçük bir şişede zeytinyağı getirdi. ‘Oğlum ben bunu vereceğim’ dedi çünkü getirebildiği oydu. O büyük holdinglerin verdiği milyon dolarlardan çok daha değerliydi bence. Elinde olan belki son zeytinyağıydı. Onu getirdi ve verdi. Yaşlı teyzelerimiz, evlerindeki nevresimleri, battaniyeleri getirdiler. İnanın bu çok ciddi bir seferberlikti” dedi.

ÇOK ACI BİÇİMDE ÖĞRENDİK

Yaşarlar Grup’un inşaat sektöründe de faaliyet gösterdiğini dile getiren Yaşar, “Biz de daire satıyoruz. Hiç kimse, hiçbir zaman dairelerin temelinde ne kadar beton ya da demir kullanıldığını sormuyor. Herkes banyodaki seramiğe bakıyor, mutfağına bakıyor, kapısına bakıyor. Bizim alışkanlıklarımız da değişmiyor ama algımızın değişmesi gerektiğini çok acı biçimde öğrendik” diye konuştu.

Yaşar, inşaat sektöründe maliyetin sürekli arttığını ifade ederek, “Son bir buçuk yıldır maliyetler çok fazla arttı. Burası dağlık bir coğrafya olduğu için çok dar bir alanda iş yapmak zorundayız. Dolayısıyla arsa değeri yükselince satış fiyatları da artıyor. Ordu ilinin farklı bir özelliği var. Burada imar durum nedeniyle yaklaşık 28 aydan beri inşaat yapılamıyor. Böyle bir mekanizmanın durması tabii ki ekonomiyi de etkiliyor. Sektöre katkı sağlamak için devlet tarafından sadece konut kredilendirilebilecek bankalar kurulabilir. Bir diğer konuda finansmana erişim. Bu konuda da devletin önemli adımlar atmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

BURADA KİM MUTLU?

Mobilya sektöründe de yaşanan enflasyona rağmen yıllık hedeflerinin üzerine çıktıklarını, bu yılın ocak ayını da istedikleri noktada tamamladıklarını belirten Yaşar, “Ramazan bayramında sonra piyasaların biraz daha rahatlayacağını düşünüyorum. Ancak genel anlamda ekonomik olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Finansmana erişim, en önemli sorunlardan biri. Ticaret yapan insanlar özellikle son bir buçuk yıldır kar etmek değil de ayakta kalma çabasında. O kadar çok gider var ki bunların karşılaması mümkün değil. Yüzde 55 artmış asgari ücrete karşılık satışımı yüzde 55 nasıl arttırayım? Öyle bir mutsuzluk var ki asgari ücretle çalışan arkadaşımız, aldığı maaştan mutsuz. Ben de işçilik maliyetinin artmasından mutsuzum. Burada kim mutlu?” ifadelerine yer verdi.

AMAZON İLE ÇALIŞIYORUZ

Konveyör üretimine 2011’de başladıklarını belirten Yaşar, “Şu an dört ülkeye ihracat yapıyoruz. Bununla birlikte, Dünyanın en büyük online satış markası Amazon ile işbirliğimiz sürüyor. O grubun Almanya'daki operasyonun taşıma sepetlerini biz yaptık. Bu başarı, bu topraklardan çıktı. Önce bir tane numunemiz oldu. O numuneyi beğendiler ve peşine farklı sayılarda ürünleri sevk ettik. Bu başarı, bizim gurur meselemiz oldu. Almanya'ya kadar gönderdik ürünleri. Daha sonra Almanya'dan o ürünler farklı sevkiyat talepleri olduktan farklı ülkelere de gitmeye başladı. Bunun dışında, Türkiye'de İSO'nun açıkladığı ilk 100 firmanın 21’i ile çalışıyoruz. Firmamızda, dış ticaret için yeni bir birim kuruyoruz. Bundan sonra çok daha büyüyeceğiz. Döviz kazandırmanın iki yolu var. Birisi turizm, birisi ihracat. İhracat yapmak zorundayız” şeklinde konuştu.

ORDU-GİREUSN EL ELE VERMELİ

Gençlere, hayaller kurmalarını ve bu yolda hedeflerine ulaşmak için sıkı sıkıya çalışmaları tavsiyesinde bulunan Yaşar, “Bu işe, 30 metrekare dükkânda rahmetli babamla birlikte başladık. Hayalimiz vardı ve İşleri büyüttük. Şimdi daha büyük hayallerimiz var. Kesinlikle dünyadan uzak olmamak lazım” dedi.

Ordu ve Giresun'un birbiriyle bütünleşmesi gerekiyor. Bu kadar yakın bir coğrafyada sivil toplum örgütleriyle, siyasi iradeyle artık ortak karar alıp, birlikte hareket etmeliyiz. Bu konuda da hep birlikte adımlar atıp, iki şehri de daha fazla kalkındırmalıyız. Bu konuda devlet yetkililerine ve sivil toplum kuruluşlarına büyük görev düşüyor. El ele verirsek, çok daha başarılı işlere imza atacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

 

Murat Gürsoy

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar