İşimizi mutlulukla yapıyoruz

Poyraz-Poyraz Fındık Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Poyraz, 40 yıla yakın süredir azimle çalıştıklarını belirterek, “Başarımızı işimizi sevmeye borçluyuz. En büyük sırrımız işimizden aldığımız mutluluktur” diyor.

info@karadenizekonomi.com / 3.09.2022

İşimizi mutlulukla yapıyoruz

40 yıla yakın süredir azimle çalıştıklarını belirten Poyraz-Poyraz Fındık Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Poyraz, “Başarımızı işimizi sevmeye borçluyuz. En büyük sırrımız, işimizden aldığımız mutluluk. Fındık sektöründe 40 seneye yakın süredir varız. Dünya fındık piyasasını da yakından takip ediyoruz. Edindiğimiz tecrübelerle yolumuza devam ederken, üretmeye ve istihdam yaratmaya da devam ediyoruz” ifadelerine yer veriyor.

2021 yılında şirket cirosunun 700 milyon TL’den 900 milyon TL’ye yükselmesine rağmen İSO 500 sıralamasına giremediklerini dile getiren Poyraz, “Yaşanan kur farkları ihracatçı bazı firmaların cirolarında ciddi artış sağladı. Ayrıca, fındık ihracatında da azalma söz konusu, fındık piyasası bu durumdan da etkilendi” diye konuşuyor.

DENGE BOZULUYOR

Poyraz, yaşanan ekonomik tablonun tüm kesimleri etkilediğine dikkat çekerek, “Diğer sektörlerde her gelen zammı ürüne yansıtabiliyorsunuz ama bizim sektörde böyle değil. Ürün fiyatı, döviz kuru, giderler ne kadar artarsa artsın biz yine neredeyse sıfır karla çalışıyoruz. Kredilerde de sorun var. Fındık sektörü olarak bu konuda çok mağduruz. Yani çok düşük karlarla, haksız rekabet yaşıyoruz. Kapasite kullanımı en az %50 fazla ama devlet fındık sektörüne yatırım yapana teşvik veriyor. İnsanlar da teşvik almak için hesapsız, kitapsız yatırıma giriyor. O da piyasanın dengesini bozuyor” diyor.

Enerji giderlerinin arttığını ifade eden Poyraz, güneş enerjisine yatırım yapmayı planladıklarını belirtiyor.

 

ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ

BDDK'nın TL kredi kullanımında şirketlerin döviz varlıklarına 15 milyon TL'yi aşmama sınırı getirmesi kararının özellikle ihracatçı firmaları olumsuz etkilediğini dile getiren Poyraz, “Özel bankalar da faizleri artırdı. Şu anda Eximbank’ta döviz kredisi kullanamıyoruz. Döviz kredileri, özel bankalarda %10’a kadar çıktı. O da çok etkiliyor bizi. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız var. Tüm bu gelişmeler, fındık sektörünü derinden etkiliyor. Şu an önümüzü göremiyoruz. ‘Dolar 20 TL olacak’ dediler. Biz bağlantı yapamadık, satamadık. Ülkede bir belirsizlik var, hiçbir şey yapamıyoruz. Seçimden sonra bir şeyleri görüp, ona göre hareket ederiz. Şu anda hiçbir şey göremiyorsunuz” ifadelerine yer veriyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar