Karadeniz’de Güneş Enerjisi Yatırımları Hızlanıyor: “En Büyük Engel Önyargı”
Samsun merkezli Tekno Pusula Enerji’nin sahibi Fatih Örnek, Karadeniz’de güneş enerjisi yatırımlarının önündeki en büyük engelin teknik değil, algısal olduğunu söyledi.
info@karadenizekonomi.com / 29.06.2026
Bölgenin güneş enerjisi açısından yeterli potansiyele sahip olduğunu belirten Örnek, depolama teknolojileri ve altyapı yatırımlarının sektörün büyümesinde kritik rol oynayacağını ifade etti.
Karadeniz Bölgesi’nde güneş enerjisi yatırımlarına yönelik ilginin her geçen yıl arttığını belirten Fatih Örnek, bölgenin güneşlenme süresine ilişkin yanlış algının yatırım kararlarını olumsuz etkilediğini söyledi.
“Karadeniz’de güneş yok algısı doğru değil”
Karadeniz’in güneş enerjisi açısından sanıldığından çok daha avantajlı olduğunu ifade eden Örnek, Almanya örneğini vererek şunları söyledi:
“Türkiye’nin en az güneş alan illeri bile Almanya’nın en fazla güneş alan bölgelerinden daha fazla güneş alıyor. Buna rağmen Almanya’nın güneş enerjisine yaptığı yatırım Türkiye’nin katbekat üzerinde. Bu nedenle Karadeniz’de güneş enerjisi yatırımı yapılmaz düşüncesi doğru değil.”
Depolama sistemleri zorunluluk haline geliyor
Enerji sektöründe depolama teknolojilerinin öneminin giderek arttığını vurgulayan Örnek, mahsuplaşma sistemindeki değişikliklerle birlikte özellikle sanayi tesisleri için depolama yatırımlarının kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.
Fabrikaların en fazla elektriği güneşin yoğun olduğu saatlerde üretmesine rağmen aynı saatlerde tüketimin düşük olabildiğini belirten Örnek, “Depolama sistemleri sayesinde üretilen enerji daha sonra kullanılabilecek. Yeni sistemle birlikte depolama artık bir tercih değil, ihtiyaç haline geliyor.” dedi.
2035 hedefi için altyapı yatırımı şart
Türkiye’de güneş enerjisi yatırımlarının önümüzdeki yıllarda hızlanacağını belirten Örnek, bu büyümenin sürdürülebilmesi için trafo merkezleri ve enerji iletim altyapısına yatırım yapılması gerektiğini söyledi.
Devletin yenilenebilir enerji hedefleri doğrultusunda önemli adımlar attığını ifade eden Örnek, “Enerji artık tek yönlü değil. Hem üretim hem tüketim aynı sistem içinde yönetiliyor. Bunun için trafo kapasitelerinin artırılması ve altyapının güçlendirilmesi gerekiyor.” diye konuştu.
Karadeniz’de kapasite sorunu yaşanıyor
Karadeniz’de yatırım iştahının yüksek olduğunu ancak trafo merkezlerindeki kapasite yetersizliğinin yeni yatırımları sınırlandırdığını belirten Örnek, altyapının güçlenmesiyle birlikte bölgede güneş enerjisi yatırımlarının daha da hız kazanacağını sözlerine ekledi.
Çok Okunanlar
Fındık Fiyatları
Son Güncelleme : 2026-07-20 08:10
| Şehir | Levant |
|---|---|
| TMO | 200 TL |
| GİRESUN | 195,50 TL |
| ORDU | 161,50 TL |
| DÜZCE | 157,00 TL |


