Kendi tesisini kurdu, şimdi hedef ihracat

Kendi tesisinde yıllık ortama 55 ton mantar üretimi gerçekleştiren Girişimci Ümran Akca, üretim kapasitesini artırarak, ihracata yönelmeyi planladıklarını ifade etti.

info@karadenizekonomi.com / 28.11.2022

Kendi tesisini kurdu, şimdi hedef ihracat

Kadınlara da çağrıda bulunan Akca, devletin özellikle üretim konusunda önemli destekler sağladığını, bu sayede kadınların kendi işlerini kolaylıkla kurabileceklerini de dile getirdi

Girişimci Ümran Akca, 2020 yılında hayata geçirdiği mantar tesisi ile yılda 55 ton üretim gerçekleştiriyor.  Özel sektörde çalışırken tarımla alakalı bir girişim yapmak adına araştırmalara başladığını ifade eden Akca, TKDK tarafından mantar üretimi için verilen desteği almaya hak kazanarak, her geçen gün üretimini artırmaya devam ediyor. Akca’nın bir sonraki hedefi ise ihracat gerçekleştirmek.

HİJYEN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Mantar üretiminin oldukça hassas bir süreç olduğunu belirten Akca, “Mantar üretimiyle ilgili bir çizelgemiz var. Bu çizelgeye uyarak üretimi yapmaya çalışıyoruz ve bazı ekstrem kontroller yaparak üretimi yükseltmeye çalışıyoruz. Ortalama kırk günde ürün alıyoruz ve bu süreç içerisinde hijyene çok fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Zamanında ve doğru uygulamalar yaparak verimi en yüksek durumda tutmaya çalışıyoruz. Özellikle Ankara, Trabzon, Samsun'da çalıştığım toptancı birkaç firma var. Bunun dışında Ordu’da da satış yapıyorum” diye konuştu.

EN BÜYÜK RİSK HASTALIKLAR

Mantar üretimindeki en büyük riskin hastalıklar olduğunu vurgulayan Akca, “En büyük riskimiz hastalıklar. Farklı bir hastalık içeri bulaştığında bütün mantarın açmasına ya da odadan hiç verim alamamamıza sebep olabiliyor. Ama bunun en başındaki yani dikkat edilmesi gereken husus hijyen. Biz odalarımıza hastalık bulaştıktan sonra çözüm bulmaktansa hastalığı hiç bulaştırmamaya çalışıyoruz. Örneğin, kuluçka döneminde odaya kendimden başkasının girmesine onay vermiyorum” şeklinde konuştu.

Yıllık 1,5 milyon TL yıllık ciroya sahip olduklarını dile getiren Akca, “2023 yılında işletmemizi daha da büyütüp, üretim kapasitemizi ortalama iki katına çıkarabiliriz. Oda sayımızı 5-6’ya çıkardığımızda da ihracata yönelmeyi hedefliyoruz” dedi.

DESTEK ALARAK KENDİ İŞLERİNİ KURABİLİRLER

Kadınlara seslenen Akca, şu ifadelere yer verdi: “Devlet kurumlarından bu tür üretim alanları için çok sayıda destek var ama insanlar genelde bunu bilmiyor. Duyurulmadığı sürece biz de çok araştırmayı seven bir millet değiliz. Hani bu tür kurumların desteklerini aslında araştırarak, destek alarak, çoğu kadın kendi işini yapabilir. Benim tek ricam, bütün hemcinslerimden bu açıdan araştırmalar yapmaları ve insanların tarıma biraz daha önem vermeleri.”

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar