Yeşil Dönüşüm Zorunluluğu, İhracatçıya yüzde 25 ek maliyet getirecek!

AB ülkelerine ihracat yapan sanayi kollarını kapsayan sınırda karbon düzenlemesi, dün itibariyle 3 yıllık bir deneme sürecine girdi. Çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, hidrojen ve elektrik gibi sektörleri kapsayacak olan uygulama, ilerleyen dönemlerde diğer sektörlere de yayılacak.

info@karadenizekonomi.com / 9.10.2023

  Yeşil Dönüşüm Zorunluluğu, İhracatçıya yüzde 25 ek maliyet getirecek!

 

 

Düzenleme ile şirketlerin en az yüzde 10 ek yatırım maliyetleri gündeme gelecek. Ayrıca, ihracat gelirinin yüzde 25'i vergilendirilecek. Uslu Demir-Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Selim Uslu, sınırda karbon uygulamasının yanı sıra enerji maliyetlerini düşürmek amacıyla gerekli yatırımlarını yaptıklarını belirtti. Uslu, şirket olarak tüm fabrikalara güneş enerjisi santrali (GES) yatırımı yaptıklarını ve bu yönde çalışmalara devam ettiklerini ifade etti.

Uslu, yaptığı açıklamada, "Yeşil dönüşüm süreci uzun bir zaman alacak. Safha safha gerçekleşecek bu süreç. Ancak, Türkiye'deki yatırım ortamının zorluğu ve yüksek faizler gibi sorunlarla karşı karşıya olduğumuz bir dönemde bu yatırımların zorunlu olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Hazırlığımızı yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. GES yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Bu süreçte tüm tesislerimize GES kurulumu gerçekleştiriyoruz." dedi.

Uslu, ayrıca metal atıklarının neredeyse yüzde yüz geri dönüştürüldüğünü ve bu atıkları belediyelerle işbirliği yaparak değerlendirdiklerini söyledi. Yeşil dönüşümle ilgili olarak şirketin 5 milyon dolarlık bir yatırımı bulunduğunu ifade eden Uslu, "Sisteme yeniden katarak çözüm ortağı olarak çalışıp değerlendireceğiz." şeklinde konuştu.

 

ASEL GÜRSOY/Karadeniz Ekonomi

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar