Aile şirketlerinde liderliğe hazırlık çocukluk döneminde başlıyor

Gençlerin yönetim hazırlığına iyi bir eğitimle çocukluk döneminde başladığını söyleyen Yaşar Grubun 3’üncü kuşak Genel Müdürü Seyit Ahmet Polatcan, şirket bünyesinde ya da dışarıda çalışarak kazanılan deneyimin büyük önem taşıdığını belirtti.

info@karadenizekonomi.com / 9.05.2022

Aile şirketlerinde liderliğe hazırlık çocukluk döneminde başlıyor

Deyim yerindeyse “çırak” olarak işe başlayan ve çekirdekten yetişen makine sektörünün en global oyuncularından Yaşar Grubun 3’üncü kuşak Genel Müdürü Seyit Ahmet Polatcan küçük yaşlarda elde ettiği iş deneyimini şirketi daha ileriye taşımak için kullanan örneklerden. 14 yıllık farklı deneyimler sonrası yönetimi devralan Yaşar Grubun yeni kuşak temsilcisi Seyit Ahmet Polatcan, kurumsallaşmanın sağlanamaması kadar veliahtların yeterince hazır olmaması da şirketlerin yok olmasının nedenleri arasında olduğunu söyledi. Polatcan, aile şirketlerinde diğer çalışanların erken yaşlarda işle tanıştırıldığını gerekli eğitimler alındıktan sonra fabrikada belli bir süre çalıştırıldığını söyledi.

Ürettiği makinalar ile adından söz ettiren ve bugün 5 farklı  sektörde faaliyet gösteren Yaşar Grubun Genel Müdürü Seyit Ahmet Polatcan ile başarı hikayesini konuştuk. Çalışmaya 13-14 yaşında hurda toplayarak  çalışmaya başladığını aktaran Polatcan, “O yaşlarda çalışınca babamız bize ödül verirdi bir işi başardığımız için. Okulda bir ödül sistemi yoktu. Bu yüzden de çalışmak daha cazip geliyordu sanırım o yaşlarda da.  Çocukken makine mühendisi olmak istiyordum. Yaşım büyüdükçe endüstri mühendisliğinin alanının daha geniş olduğunu, tüm mühendislikleri kapsadığını gördüm. Bu yüzden bu alana yöneldim” dedi.

İş hayatında başarılı olmak için çalışkan idealist ve azimli olmak gerektiğinin altını çizen Polatcan, “Başarı için hedef koymak ve o hedef için ne gerekiyorsa yapmak gerekir. Ekonomik krizde karlarından ödün verdiklerini söyleyen Polatcan, “Türkiye’de üretici olan tek firmayız. Dolayısıyla yurtdışında ihracata baktığımız zaman genel anlamda bana yansıyan bu kriz karşı tarafa da yansıyor. Dolayısıyla şartlarımız her zaman aynı. Hammaddenin artışından kaynaklı fiyatları. Makine fiyatlarımıza yansıtmadık. Karımızdan ödün verdik ama işimizi hiçbir zaman durdurmadık. Kardan zararımız var diyebilirim” dedi.

Genç girişimcilere tavsiyelerde de bulunan Polatcan, “Cesaretli olun. Bugün yapılacak çok fazla iş ve alan var. İlla sermayeniz olmak zorunda değil. Fikriniz ve hedefiniz olduğu zaman sermayeye ulaşmak mümkün. Çok çalışarak en az günde 13 14 saat. Ancak bu şekilde istediğiniz hedefleri başarabilirsiniz. Yılmadan çalışıp hedeflerine odaklansınlar” diyerek açıkladı.

Çeltik ve pirinç işleme makineleri, fındık işleme makineleri, trans mikser tarzı 110 çeşit makine imalatı yaptıklarını söyleyen Polatcan, “Eski ve yeni fabrikamız 30’ar bin metrekare kapalı alanla toplamda 60 bin metrekare alana eriştik. Yaşar Makina ve metal şirketimizde bu yıl itibariyle 270 kişi çalışıyor. Hedefimiz 300 -500 istihdama çıkartmak. 2021 yılında 15-20 milyon dolar arası bir ciro gerçekleştirdik. Bu yıl hedefimiz 25 milyon dolar” dedi.

Şirket olarak yatırımlarını sürdüreceklerini belirten Polatcan, “Hububat makineleri ürettiğimiz için dünya genelinde organik gıdalara olan artış makinelerimize olan talebi de artırdı. Biz de bu duruma kayıtsız kalamadık ve 2023 yılı için Trakya Bölgesi’nde gıda işleme tesisini yatırım planlamamıza aldık” dedi. Bütçenin önemli bir kısmını Ar-Ge çalışmalarına ayırdıklarını da sözlerine ekleyen Polatcan, “Üretilen makinelerin pazara çıkmadan önce ömür testleri ve kalite kontrolleri yapılıyor. Enerji tüketimi ve kapasite testleri de aynı şekilde. Bir yıl boyunca bu testleri kendi fabrikamızda test ettikten sonra pazara hata riskini minimize ederek ürün sunuyoruz. Bir sonraki yılın Ar-Ge’sini bir önceki yıldan başlatıyoruz” açıklamasında bulundu.

SONER ÖZDEMİR

KARADENİZ EKONOMİ

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar