“BÜROKRASİ HIZIMIZI YAVAŞLATIYOR”

Bentaş Bentonit CEO’su Turgay Ömür; yatırım yapmak istediklerini ancak bürokrasinin yavaş çalışması dolayısıyla yatırımlarının hızını yavaşlattığını açıkladı.

info@karadenizekonomi.com / 10.01.2022

“BÜROKRASİ HIZIMIZI YAVAŞLATIYOR”

Bentaş Bentonit CEO’su Turgay Ömür, geçtiğimiz 2021 yılını ve 2022 yılı hedeflerini Karadeniz Ekonomi’ye değerlendirdi. Şirketinin büyümesinden Türkiye ekonomisine kadar birçok konuda açıklamalar yapan Ömür, yatırımlarda bürokrasi engellerine takıldıklarını ifade etti. Şirketin Fatsa yerleşkesinde 5 ve 6’ıncı üretim tesislerini kurmak için her şeyin hazır olduğunu ancak bürokrasinin yavaş ilerlemesi yüzünden 6 aydır üretimde artırıma gidemediklerini söyledi.

Trabzon merkezli Bentaş Bentonit, 13 senedir pet sektöründe faaliyetlerini sürdürüyor. Dünya’da 65 ülkeye kendi markalarıyla yaptığı ihracatlarla büyük atılımlar içerisinde olan şirket, siparişlere yetişmek ve kapasitesini arttırmak adına yatırımları gündemine aldı.

2022 yılında Fatsa’daki yerleşkesinde 5. ve 6. tesislerini devreye almak istediklerini ancak Sanayi Bakanlığı’ndan bununla ilgili izin beklediklerini ifade eden Şirket CEO’su Turgay Ömür; “6-7 aydır devam eden bir süreç var. İzin çıktığı zaman tesislerin kurulumuna başlayacağız. Bürokratik engeller yatırımın önünde set çekmiş durumda. Cumhurbaşkanımız bürokrasiyi azaltmak için çaba sarf ediyor ancak bürokratlar hareket etmede biraz zorlanıyorlar. Buradaki işleyişi daha akıcı hale getirmemiz gerekiyor. Kredilerimiz, iş gücümüz, yatırım araçlarımız her şey hazır yalnızca izin bekliyoruz” dedi.

Doğalgazda kademeli tarife yanlış bir uygulama

Bürokratik engellerin yanında ham maddeye gelen fahiş zamlarla da zor durumda kaldıklarını söyleyen Ömür; “Dünyada bütün ham madde ürünleri artıyor. Son dönemde doğalgaz fiyatlarında çok artışlar yaşandı. Bu artışlar bütün sanayicilere eşit dağıtılsa hiçbir sorun yok ancak yatırım yapan firmayı cezalandırırmış gibi artan oranlı tarifeye geçiş yapıldı. Geçen sene 1,54 TL’ye kullandığımız doğalgazın metreküpü 5,4’e geldi. Doğalgazı daha pahalı kullandığımız için uluslararası rekabet gücümüz azalıyor. Her sektörde eşit fiyat kullanılması gerekiyor. Haksız rekabet yaratılıyor. BOTAŞ’ın burada bu artan tarifeyi kullanması son derece yanlış bir uygulama. Bizler bu çerçevede zor yatırım kararları alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Samsun Limanı’nda yaşanan konteyner krizi nedeniyle Gebze’de depo açmak zorunda kaldıklarını söyleyen Ömür; “İhracatımızın yüzde 95’ini Samsun Limanı’ndan gerçekleştiriyorduk ancak 2021 yılında yüzde 60 oranda Gebze Limanı’nı kullandık. Orada daha fazla konteyner bulabiliyoruz. Ayrıca Gebze Limanı’nda navlun faaliyetleri daha ucuz. Karadeniz’de faaliyet gösteren taşımacılar bölge ihracatçısına katkı sağlamıyorlarsa iş yapmalarının bir mantığı yok” dedi.

“Kredi faizlerinin yüzde 15-16 seviyelerine düşmesi gerekiyor”

Bankaların bulanık ortamlarda kendilerini geri çektiğini söyleyen Ömür; “İhracatçılar olarak finans bulmak zorundayız. Yeni ekonomik modelde sistem yavaş yavaş kuruluyor. Şu anda sadece devlet bankaları hangi yolları izleyeceklerini biliyor. Zamanla özel bankalar da bu sisteme dahil olacaktır. Kredi faizlerinin yüzde 15-16 seviyelerine düşmesi gerekiyor. Türkiye’de fiyatlar düşecek ancak hiçbir zaman eski seviyelerine gelmeyecek. Ham maddede dışa bağımlı olduğumuz için bunların fiyatlarını bizler belirleyemiyoruz” ifadelerini kullandı.

“OSB’lerde dijitalleşmeye en fazla yatırım yapan şirketiz”

Türkiye’de Facebook, İnstagram ve Twitter’da markaların etkileşimine göre hazırlanan raporda 19. Sırada yer aldıklarını ifade eden Ömür; “SOCIAL BRANDS Türkiye’de 24 bin 800 tane marka arasında ilk 100 firmayı yayımlıyor. Bu listede 19. sıraya yerleştik. Hem marka bilinirliğimizin olması hem de bu alana ciddi yatırımlar yapmamız bize bu başarıyı getirdi. Ürün kalitesi de bu araştırmada etkili. Hızlı tüketim ve pet sektöründe ise Türkiye’de birinci sıradayız. Bunun yanında yine yakın zamanda Organize Sanayi Kuruluşları Üst Kuruluşu (OSBÜK) / Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yıldızları Araştırması 2020 yılı verileri açıklandı. Türkiye’de dijitalleşmeye en fazla harcama yapan ilk 50 firma arasında 15 milyon TL’lik yatırımla Bentaş Bentonit ilk sırada yer aldı. Robotik sistemler, otomatik konveyör taşımalar, yazılımlar, kamera sistemleri gibi alanlarda yatırımlar oluşturduk. Tam otomasyon sistemine doğru ilerliyoruz” şeklinde konuştu.

HALİL YILMAZER / KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar