ÇAMSAN ORDU AŞ’nin Yeni Stratejisi: En iyi kaliteyi en düşük maliyetle yapacak

Toplam Verimli Bakım (TPM) sistemini uygulayan şirket sayısı dünyada 4 bin, en üst düzeyde uygulayabilen şirket sayısı ise sadece 21 tane. Çamsan Ordu A.Ş ise bu listede yerini alarak dünyada ki rekabet gücünü artırmak istiyor. Şirket, böylelikle kaynak israflarını TPM teknikleri ile birlikte 3 yıl içinde yüzde 30 azaltacak.

info@karadenizekonomi.com / 30.11.2021

ÇAMSAN ORDU AŞ’nin Yeni Stratejisi: En iyi kaliteyi en düşük maliyetle yapacak

Çamsan Ordu’da Yeni Kalite Dönemi

Rekabetin giderek arttığı günümüzde, işletmelerin sahip oldukları varlıkları verimli kullanabilmeleri oldukça önemli. Toplam Verimli Bakım (TPM), Toplam Kalite Yönetimi felsefesi ise üretimin ve hizmetin sağlandığı her türlü makinenin ve ekipmanın verimli kullanılması ile sıfır arıza ve sıfır kaybı hedefleyen bir anlayış. Çamsan Ordu A.Ş. ‘de iş dünyasında Japon Yönetim Sistemi olarak bilenen TPM ile birlikte arıza, duruş, hurda, kaza ve kirlilik konusunda uygulayacağı tekniklerle üretimde yaşanan kayıpları sıfıra indirmek istiyor.

Geçtiğimiz Cuma günü Çamsan’da TPM programının tanıtım etkinliği düzenlendi. Fabrikada yapılan etkinliğe; Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sedat Aksakallı, Çamsan’ın yeni CEO’su Bleda Gökhan Akmut, TPM Danışmanı Türker Bozunoğulları, Genel Müdür Teknik Yardımcısı Oğuzhan Öztürk, şirket yöneticileri ve çalışanlar katıldı. Etkinlikte konuşan şirket yöneticileri ise TPM felsefesi ile en iyi kaliteyi en düşük maliyetle yapacaklarına dikkat çektiler.

Çamsan’dan Çalışanlarına İkramiye Jesti

Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sedat Aksakallı, Türkiye’de zor şartlardan geçildiğini ifade ederek çalışanlara ikramiye vereceklerini söyledi. Aksakallı; “Çamsan Ordu olarak her şeyin en iyisini en doğrusunu yapacak şirketiz. Zaman içerisinde eksiklikler ve sektör yeniliklerine ayak uydurmak adına bu tur eğitimleri düzenleyeceğiz. Gelinen aşama oldukça güzel. Çıktığımız yolda çok olumlu sonuçlara ulaşacağımıza inanıyorum. Ülke olarak ekonomik sıkıntılar yaşıyoruz. Yönetim Kurulu olarak aldığımız karar ile maaşı 5 bin TL’ye kadar olan tüm çalışanlara 5 bin TL’lik ikramiye, 5 bin TL üstü maaş alan çalışanlarımıza da aldıkları maaş tutarında bir maaş ikramiye vereceğiz. Aralık ayında hesaplara yatacak. Şu an yeni yatırımdan çıktık, şartların iyileşmesiyle daha güzel destekler vereceğiz” diye konuştu.

Çamsan Ceo’su Bleda Gökhan Akmut: Yeni Yatırımla Ciromuzu 2 Katına Çıkartmak İstiyoruz

Çamsan ailesine 15 gün önce katılan ve oldukça heyecanlı olduğunu söyleyen CEO Bleda Gökhan Akmut; “Çamsan ailesinin yeni bir üyesiyim. Süreci ve organizasyonu tanıma aşamasındayım. Şirketle 25 yıl önce yollarımız kesişmişti. O zamanlar yeni bir bankacıyken Ordu ziyaretimde mali analizlerini yapıp, kredi değerlerini belirlemiştim. 12 sene boyunca finans sektöründe çalıştım. Özaltın Grup’un 14 yıl boyunca Finansal Koordinatörlük görevini üstlendim. Kariyer hedefimde CEO olarak görev almak her zaman vardı ve ülkenin en muteber gruplarından bir tanesinde bu nasip oldu. Çamsan yeni yatırımı ile büyüme aşamasında. Ciromuzu 2 katına çıkarmak istiyoruz. Uyguladığı yeni teknolojileri ve TPM ile birlikte dünya klasmanında bir yer edineceğini düşünüyorum. Çok güçlü bir markayız. MDF sektöründe akla gelen ilk firmayız. Hep beraber bu büyüklüğü daha da ileriye götüreceğiz” dedi.

TPM Danışmanı Türker Bozunoğulları; Çamsan Dünya Sahnesinde Yer Alacak Bir Firma

TPM Danışmanı Türker Bozunoğulları ise uygulanacak sistem ile Çamsan’ın çok ilerlemeler kaydedeceğini söyledi. “Uyguladığımız yapı ile birçok çok fabrikaya sınıf atlattık. Dünya’nın en yüksek kalitede yapılması gereken Formula lastikleri 5-6 yıldır sadece Türkiye’de üretiliyor. Rekabette geride kalmış Türkiye fabrikaları öne çıkınca bende kendi payıma ‘’Dünya İyileştirmeler Direktörü ‘’unvanını aldım. 25 yıllık danışmanlık serüvenimde sadece Türkiye’de değil Afrika ve Avrupa da çalıştım. Başta Arçelik, Eczacıbaşı Artema, Fırelli, Unilever gibi 105 tane işletmeyi bulunduğu konumdan alıp dünyada ki rekabet gücünü artırdık. Şırada ise Çamsan var. Doğru uygulamayla her şey başarılabilir. Bunu 50 Dünyada 4 bin işletme ile uyguladı. Bu uygulama ile birlikte birimlerle entegreli çalışabilir başarılı bir şirket yapısına bürünebilirsiniz. Son aşama ise diğer şirketlere örnek olabilme aşamasına gelmektir. Bu seviyede dünyada 21 şirket var. 4 tanesi Türkiye’den. Bunların arasına Çamsan’ı da eklemek istiyoruz.’’

Genel Müdür Teknik Yrd. Oğuzhan Öztürk: En İyi Kaliteyi En Ucuz Maliyetle Yapacağız

Açılışta konuşan, Genel Müdür Teknik Yardımcısı Oğuzhan Öztürk, en iyi kaliteyi en ucuz maliyetle sağlamak istediklerini söyledi. Öztürk; “TPM Japon yönetim felsefesi; çalışanların faaliyeti mahareti ile işyerinde arızaları, kayıpları ve duruşların sıfıra inmesini amaçlayan bir yönetim şeklidir. 80 kişilik bakım ekibi zaten vardı ama burada amaçlanan mavi yaka çalışanlarında sisteme dahil edilerek öneri veren bir bakım ordusu yaratmak. Böylelikle tüm süreçleri iyileştirmeyi, arızalarımızı azaltmayı hedefliyoruz. Yakın zamanda MDF-3 yatırım tesisimizi yaptık. Bu yatırım ile son teknolojiye sahip tesisimiz oldu. Rakiplerimiz benzer ünitelere, tesislere elbette sahipler. Bizlerde fark yaratmak için TPM sistemini uygulamaya başladık. En iyi kaliteyi yapmak kolay ama bunu en düşük maliyetle yapmak zor.  TPM’in felsefesi tam olarak bu, en iyi kaliteyi en düşük maliyetle, en düşük fireyle ve kayıpla yapmak. Bu felsefeye inanıyorum bu sonuçları alabilmek tabii ki kültürel bir dönüşüm ve değişim gerektiriyor. Çok kısa sürede tamamlanacak bir serüven değil. 3 yıla yayılacak sistem. Hep beraber çok başarılı bir yere geleceğimize inanıyorum” dedi.

ASEL GÜRSOY / KARADENİZ EKONOMİ 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar