Çinli iş heyeti Ordu’daki fabrikaları gezdi

Fındık için geldiler

info@karadenizekonomi.com / 27.09.2017

Çinli iş heyeti Ordu’daki fabrikaları gezdi
  • ·Fındıkta yüksek rekolte, düşük fiyat ve yeni pazar arayışları üzerine tartışmalar devam ederken Türk fındığının kalitesini duyan Çinlilerin oluşturduğu iş heyeti Ordu’daki 6 fabrikada inceleme yaptı.

Avrupa’da işyeri bulunan Murat Baydar isimli işadamının mihmandarlığında Ordu’ya gelen Çinli iş heyeti gazetemizi ziyaret etti. Çinli gıda ve içecek pazarlama şirketi Lia’nın Genel Müdürü Susan Cheng sorularımızı yanıtladı. Cheng, “İlk defa Türkiye’ye geliyoruz. Türk fındığının kalitesini öğrendik bunu da yerinde görmek ve ticari alışveriş kararını alabilmek için buradayız” dedi.

Şirket temsilcilerinden oluşan heyet adına bilgi veren Cheng, Ordu’da 6 fabrika gezdiklerini, işletmeleri ve Ordu fındığını beğendiklerini, iş yapabilecekleri tedarikçi bir firma aradıklarını ifade etti.

Özellikle 2 fabrika dikkatimizi çekti

“Özellikle 2 fabrika dikkatimizi çekti. Bir tanesi fındığı paketliyor toplu hale getiriyor onla çok ilgilendik, diğeri de kırma işini çok iyi yapan bir fabrika. Bu 2 fabrikayla ilgilendik. Buradaki bir kaç fabrika 150 ülkeye ihracat yapıyorlar. Bu anlamda tecrübeleri bizi çok etkiledi bu kapsamda işbirliği yapmayı umut ediyoruz.”

Çinliler çikolata yemiyor, fındık yiyor

“Kendimden bahsedersem; Biz aile olarak 250 gr’lık paketlerden her ay düzenli 5-6 adet alıyoruz buda bir buçuk kg tekabül ediyor. Ben bunların siparişini online internet üzerinden sağlıyorum. Çikolata tatlı olduğu için fazla tüketmek istemiyoruz. Ama fındığı tek başına rahat tüketiyoruz. Kendi şirketimden örnek vermek gerekirse. Benim şirketim içecek üzerine faaliyet veriyor. Biz buraya gelmeden önceki düşüncelerimiz buraya geldikten sonra daha da olumlu hale geldi. Ürünleri beğendik. Döndüğümde firmamın yetkilileriyle buradaki süreci istişare edeceğiz, işbirliği geliştirebileceğimizi düşünüyorum.”

Murat Bayar (Almanya’da yaşayan işadamı)

“Ben Almanya’da yaşıyorum. Orada işyerim var. Çin’e Almanya’dan ürünler gönderiyoruz. Heyette bulunanlar içecek sektöründe faaliyet gösteriyor. Enerji içeceği, meyve suyu, normal içme suyu gibi. 20 binin üzerindeki otomatlarla tren, havalimanı, metro istasyonlarında ürün satışı yapıyorlar. Çinli dostlarımız 20-30-40 gramlık torbalar içerisinde fındık ve Antep fıstığı almak istiyor. Fındığın üretildiği ile gelmek istediler. Çin’de çok fazla fındık tüketimi olmamasına karşın, son zamanlarda Çinliler de dünyayı açılıyor ve farklı ürünlerle tanışıyor. Bunları kendi ülkelerinde de görmek istiyorlar. Biz Ordu’dan işadamı tanıdığımız Aydın Şen beyle iletişime geçtik. Kendisi bizim 2 gündür sanayicilerle şirketlerle görüşmemizi sağlayıp eşlik etti. Fabrika yetkilileri konuklarımıza fındıkla ilgili her türlü bilgiyi verdi. Sonuç olarak heyetin temsil ettiği şirketler bizden fındık alıp Çin’de pazarlamak istiyor.”

Aydın Şen (Eski yatırıcı işadamı)

“Ben önceden yatırımcılık yaptım. Gofret tesisim vardı. Makinaları Çin’den getirip burada kurmuştum. Ülkemizde ekonominin iyi olmadığı bir döneme denk geldi, o işte pazar açısından pek başarılı olamadık. Şimdi Ordu’ya fındığımızın değer bulması adına Ordu’ya bir katkımız olsun istedik. Konuk heyete Ordu’yu tanıttık, sanayicilerle görüştürdük. Poyraz Poyraz, Şenocak Fındık, Karimex, Çebi Fındık gibi tesislerimize ziyaretlerde bulunduk. Çinli konuklarımız inceleme ve temaslardan memnun kaldılar.” Sakine GÜRSOY/KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar