Yeşil Küre’den Türkiye’nin ilk organik tavuk üretimi

Türkiye’nin ilk organik tavuk üretimini gerçekleştiren Yeşil Küre Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aydın, Yaklaşık 235 kişiye istihdam sağlıyoruz. 30 milyon yumurta üretim kapasitemiz bulunuyor, bunun da yüzde 30 kadarını ihracat, kalanını iç pazarda veriyoruz’’ dedi.

info@karadenizekonomi.com / 17.10.2022

Yeşil Küre’den Türkiye’nin ilk organik tavuk üretimi

TİGEM’e ait 20 bin dönümlük devlet arazisini kiraladıklarını ifade eden Yeşil Küre Organik Ürünler Tarım Hayvancılık Pazarlama Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aydın, ‘’Yeşil Küre’yi 2007’de tamamen organik üretim yapma fikriyle kurdum. İlk üretimimiz organik yumurtayla başladı. Bu, aynı zamanda Türkiye’nin de ilk organik yumurta üretimi. 2009’da Türkiye’nin ilk organik tavuk üretimini gerçekleştirdik. 2012’ye kadar organik tarım ve organik büyükbaş alanlarını da üretimimize katarak mevcut ürün gamımızı oluşurduk’’ diye konuştu.

2021 YILINDA SÜT İŞLEME TESİSİ FALİYETE GEÇTİ

Tiryaki Holding’le olan ortaklılarını sonlandırdıklarını ve aynı zamanda 2021 yılında süt işleme tesisi kurduklarını dile getiren Aydın, ‘’2021’de ülkenin ilk organik tavuk ihracatını, 2013’te ülkenin ilk taze tavuk ihracatını gerçekleştirdik. 2015’te sertifikalı organik hammadde ve işlenmiş ürün tedarikçisi Tiryaki Holding’le ortak olarak TİGEM’e ait 20 bin dönümlük devlet arazisini kiraladık. 2021 itibariyle Tiryaki Holding’le olan ortaklığımızı sonlandırdık fakat faaliyetlerimizi aynı şekilde sürdürmeye devam ettik. Eylül 2021 itibariyle de süt işleme tesisimizi de kurduk ve faaliyete geçirmiş bulunuyoruz’’ diye konuştu.

SÜT İŞLEME TESİSİ 20 MİLYON DEĞERİNDE

2021 yılında faaliyete geçen süt işleme tesisinin yatırım maliyeti hakkında konuşan Aydın, ‘’Yaklaşık 20 milyon değerinde bir süt işleme tesisini yeni kurduk ve faaliyete geçirdik. Şu anda yüzde 20’lerde olan ihracatımızı yüzde 50’lere çıkarmak istiyoruz. Süregelen işlerimizi daha profesyonel bir platforma taşımak, maliyetleri düşürmek adına sürekli olarak ufak yatırımlar ve iyileştirmeler yapıyoruz. Fakat büyük bir yatırım planımız henüz yok. İlimizin tarımsal üretim kapasitesi yaklaşık 7,5 milyar TL. Biz 75 milyonla Samsun üretiminin yüzde 1’ini oluşturuyoruz’’ dedi.

‘’235 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYORUZ’’

Şu anda sadece tavuk ve yumurta ürünlerini ihraç edildiğini fakat süt ürünlerinin de ihraç edileceğini söyleyen Aydın, ‘’Süt ürünlerimiz de perakende de yerini aldı. Bundan önce sütü başka firmalara işlemeden satıyorduk. Yaklaşık 235 kişiye istihdam sağlıyoruz. Yıllık yaklaşık 750 bin broiler (etik) üretme kapasitemiz bulunuyor. Bunun yüzde 5’i ihracat kalanı ise iç pazardan oluşuyor. Yaklaşık 30 milyon yumurta üretim kapasitemiz bulunuyor, bunun ise yüzde 30 kadarı ihracat, kalanını iç pazara veriyoruz. 10 bin dönüm ekilebilir arazimizde her dönem farklı planlamalarla dönüşümlü olarak çeltik, mısır, soya, buğday, kanola, yonca, fiğ, tritikale üretiyoruz. Çeltik hariç kalan ürünlerimizi çoğunlukla hayvan yemi olarak iç tüketimde kullanıyoruz. Yaklaşık bin baş da büyükbaşımız mevcut’’ diye konuştu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar