68 ülkeye silah ihraç ediyoruz

'Canik' markasıyla yıllık 120 milyon dolarlık hafif silah ihraç eden Samsun Yurt Savunma (SYS), Güney Amerika'da Brezilya, Güneydoğu Asya'da ise Endonezya ve Malezya pazarını mercek altına aldı. SYS, dünyanın 68 ülkesine silah satıyor.

info@karadenizekonomi.com / 12.05.2021

68 ülkeye silah ihraç ediyoruz

Yeni hedefini Brezilya, Endonezya ve Malezya pazarı olarak belirleyen ‘Canik’ markası, 68 ülkeye yaptığı silah satışına Güney Amerika ve Güneydoğu Asya’yı da katıyor. Brezilya’da 2019 yılında sivillere yönelik silah taşıma yasağının kaldırılması üzerine harekete geçen SYS, burada hem sivillere hem de polis ve ordu mensuplarına silah satışına odaklandı. SYS, Güneydoğu Asya’da ise Endonezya ve Malezya’da polis ve orduya yönelik ihaleleri yakından takip ediyor. Dünyanın en büyük hafif silah üreticilerinden olan SYS, Canik markasıyla dünyanın 68 ülkesine yıllık 120 milyon dolarlık silah ihraç ediyor.

Yeni rota Güneydoğu Asya

Son yıllarda Güneydoğu Asya’da Endonezya ve Malezya pazarını incelemeye alan ve Endonezya’daki temsilciliğini 2019 yılında kuran şirket, ilk demo çalışmalarını gerçekleştirdi. Endonezya Özel Kuvvetler ve Sahil Güvenlik ekibine 500’den fazla özel konfigürasyonlu silah gönderimi yaparak Endonezya ve Malezya pazarını yakın markaja aldıklarını söyleyen Didem Aral, “Malezya’da devlet ve polise sunumlar, demolar yaparak Canik’i tanıttık. İhalelere davet edilip katılım gösteriyoruz. Malezya’da 200 bine yakın polis memuru bulunuyor. Ordu personeli ise 110 bin civarında. Polis memurlarının asıl silahının tabanca olduğunu düşünürsek bizim için cazip ve zorunlu bir pazar olduğunu söyleyebilirim. Malezya’da siviller için silah sahibi olmak çok zor. Bu nedenle oradaki odağımız devlet ihaleleri’’ diye konuştu.


‘’Sivil pazarları mercek altına aldık’’

Hafif silah kategorisinde dünyanın yedinci büyük üreticisi olan firma, 1 dakikada yaklaşık 1 tabanca üreterek üretimdeki gücünü dünyaya kanıtlıyor. SYS’nin yıllık tabanca üretimi 400 bin adeti bulurken buna ilave olarak yılda 2000 adet 12.7 mm ağır makinalı tüfek üretebiliyor. Üretiminin yüzde 95’ini dünyanın 5 kıtasındaki 68 ülkesine ihraç eden şirketin halen 2.5 milyon adetten fazla Canik marka silahı aktif görevde. 2019 rakamlarına göre, Brezilya’nın 26 eyaletinde yaklaşık 413 bin sivil ve askeri polis görev yapıyor. Brezilya’nın başkenti Sao Paulo Polisi, dünyanın en büyük polis teşkilatı. Bu teşkilatta, 107 bin aktif askeri polis ve yaklaşık 27 bin 750 sivil polis bulunuyor. SYS, Canik markasıyla 2019 yılında Brezilya’da polislerin kullanımı için açılan 9x19 mm’lik tabanca ihalesine girdi. İhalede son ikiye kaldıklarını ancak ihalenin iptal edildiğini vurgulayan Aral, şimdi ise sivil pazarı merceklerine aldıklarını söyledi.

‘’Brezilya’da temsilciliğimiz silahları gönderdik’’

Aral’ın verdiği bilgiye göre, ‘’Güney Amerika ülkesi Brezilya, 211.5 milyon nüfusa sahip. Brezilya’da 2003 yılında 39 bin, 2004 yılında ise 36 bin kişi silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Bu nedenle insanlar kendini korumak için silah sahibi olmak istiyorlar. Brezilya’da sivillere yönelik silah taşıma ve bulundurma hakkı verildiği 2019 yılında silahlı saldırı sonucu ölümler yüzde 19 oranında azaldı. Brezilya’da 17 milyon civarı silah var. Bunlardan 9 milyonu neredeyse yarısından fazlası ruhsatsız, 8 milyonu ise ruhsatlı. Bizim de ürün segmentimizi içine alan muazzam bir pazar var. Brezilya, en önemli silah üreticilerinden biri olan Taurus’un da anavatanı. Brezilya’da, ABD’de olduğu gibi son derece bilinçli, hevesli ve dünyayı takip eden son kullanıcı profili mevcut. 2020 yılında Brezilya’da sivil pazara 9x19 mm tabanca satma yönünde girişimlerimizi tamamladık ve temsilciliğimize silahlarımızı gönderdik. Şu an Brezilya sivil pazarı Canik ile tanışıyor, çok yakında bunun yankılarını da tıpkı ABD pazarında olduğu gibi göreceğimize inanıyorum’’ dedi.


Dünyanın gözdesi

Amerika’ya silah ihraç eden şirketler arasında dördüncü sıraya yerleşen SYS, hafif silah kategorisinde dünyanın 7’inci büyük üreticisi olarak bir dakikada yaklaşık bir tabanca üreterek üretimdeki gücünü dünyaya kanıtlıyor. SYS’nin yıllık tabanca üretimi 400 bin âdeti bulurken buna ilave olarak yılda 3 bin adet 12.7 mm ağır makinalı tüfek üretebiliyor. Üretiminin yüzde 95’ini dünyanın 5 kıtasındaki 68 ülkesine ihraç eden şirketin halen 2.5 milyon adetten fazla Canik marka silahı aktif görevde.

Samsun Yurt Savunma Sanayi ve Ticaret A.Ş.,(SYS), devlet öncülüğünde başlatılan Doğu Karadeniz Silah Projesi’nin Samsun ayağının temsilcisi olarak 1998 yılında kuruldu. Geçen 23 yılda Canik markasıyla silah, silah aksesuarları, silah sistem tasarımı ve üretimi konusunda Türk savunma sanayinin önemli kuruluşlarından biri haline geldi. Merkezi İstanbul’da bulunan SYS, Samsun Organize Sanayi Bölgesi’ndeki toplam 40 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu üç tesisinde 750 çalışanı ile üretimini sürdürüyor.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar