Durak Fındık, fındıkta külleme hastalığına dikkat çekti!

Durak''Tedbir almazsak beş yıl sonra ticaretimiz büyük zarar görür''

info@karadenizekonomi.com / 19.09.2016

Durak Fındık, fındıkta külleme hastalığına dikkat çekti!

Fındık sektörü’nün köklü firmalarından Durak Fındık A.Ş yönetim kurulu üyesi Kadir Durak son yıllarda fındıkta külleme hastalığının görüldüğünü belirterek ‘’Bu hastalık hem kaliteyi etkiliyor hem verimi,tedbir almazsak beş sene sonra ticaretimizi büyük zarar görür’’dedi.

Durak yaptığı açıklamada fındık külleme hastalığının çok ciddi bir sorun olduğunu belirterek, söz konusu hastalığın zamanla fındığın her yerine dağılabildiğine dikkati çekti.

Durak’’ Fındıkta çürüklerin artmasına neden olan küllenme hastalığı fındığın raf ömrünezararvermektedir.Özellikle beş yıl önce fındıkta%3 çürük çıkarken bugün buoran %15’lere ulaşmış durumdadır.Gerekli tedbirleri almazsak bir 5 yıl sonra fındık ticareti küllenme hasatlığı nedeniyle durma noktasına gelebilir’’dedi.

Külleme hastalığının üründeki verim ve kaliteyi olumsuz etkilediğini belirten Kadir Durak ‘’Önlem alınmazsa fındığın tüm paydaşları ve ihracatımız bu gelişmelerden çok büyük zarar görür.Bu süreçle karşı karşıya kalmamamız için mutlaka Tarım bakanlığı,Ziraat odaları,ihracatcılar,Üniversiteler,ilaç sanayi küllenme hastalığı ile daha etkin mücadele etmek için yoğun bir çalışma içine acilen girmeliyiz.Gerekli tedbirleri zaman varken almazsak dünyanın en büyük fındık üreten ülkesi olarak küllenme hastalığından çok büyük zarar görürüz’’değerlendirmelerinde bulundu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar