Gürsoy A.Ş 2. OSB’yi bekliyor

Türkiye’nin fındık ihracatçıları listesinde her dönem ilk 10 içinde yer alan Gürsoy Tarımsal Ürünler A.Ş yönetimi, Türkiye’de uzun vadeli plan yapmanın zorluğuna dikkate çekti.

info@karadenizekonomi.com / 26.03.2019

Gürsoy A.Ş 2. OSB’yi bekliyor

Türkiye’nin fındık ihracatçıları listesinde her dönem ilk 10 içinde yer alan Gürsoy Tarımsal Ürünler A.Ş yönetimi, Türkiye’de uzun vadeli plan yapmanın zorluğuna dikkate çekti. İşletme, yeni yatırımlar için ekonomideki düzelmeye bağlı olarak hareket edecek.

Yeni tesis, yeni istihdam hedefi var   

Türkiye’nin fındık ihracatçıları listesinde her zaman ilk 10 içinde yer alan işletme ayrıca 400 kişiye yaklaşan istihdam kapasitesi ile de bir misyon üstlenmiş durumda. İşletme altyapısı böyle olunca kendilerini Karadeniz’de kalan en eski firma olarak tanımlayan Gürsoy Tarımsal ürünler A.Ş Yönetim Kurulu Başkan vekili Nejdet Gürsoy faaliyetlerine ve sektöre ilişkin bili verdi.

Gürsoy Tarımsal olarak tek düşüncelerinin ülke ve bölge kalkınması ve gelişmesi için yatırım yapmak olduğunu vurgulayan Gürsoy, “Yeni markalar üretmek ve istihdam yaratmak hedefimiz. Bunun için kurulacak olan Ordu 2. OSB’yi bekliyoruz” dedi. Yeni yatırım için “ekonomi düzelirse” koşulunu koyan başarılı iş adamının yeni yatırımlar için önceliği yeni Ordu Organize Sanayi Bölgesi olacak. Gürsoy, “OSB kamulaştırmaları yapılırsa Ordu’da bir OSB daha yapılacak. Biz buradan yer alıp bazı tesislerimizi oraya kaydırmayı ve daha modern koşullarda çalışmayı planlıyoruz. Daha çok katma değer ürünler imal ederek yeni mamul geliştirerek satmayı düşünüyoruz. Çünkü işlenmemiş fındık ve kavrulmuş fındık işleri artık dejenere oldu. Özellikle dış ticaretin son yıllarda birkaç global firmanın eline geçmesi de cabası” diye konuştu.

Sektörde güçbirliği yapmalıyız

“Sektörde büyük bir üretim kapasitesi varken siz yeni işletmeleri teşvik ederseniz sektörde canlılık çöker. Hal böyle olunca da Ordu’da geçmişte 55 olan fındık ihracatçısı sayısı 5’e düşer. Sektörde üreticiyi koruyan güçlü bir üretici birliğine ihtiyaç var. Önlem alınmazsa sektör yavaş yavaş global firmaların eline geçecek. Bunu önleyebilmek için ilgili kurumlar öncelikle teşvik politikalarını gözden geçirmelidir. İhracatta güç birliği yapabilmek ve bu dev global firmalarla mücadele edebilmek için devletin teşvik vermesi elbette gerekiyor. Ama ileri teknoloji ve enerji için destek verilmesi lazım. Bunların dışında bazı ülkelere kolay kolay fındık satamıyoruz. En büyük nedeni bu ülkelerdeki yüksek vergi duvarları. Koruyucu ithalat vergileri var. Bu vergilerin devletten devlete yapılan müzakerelerle ortadan kaldırılması gerekiyor. Tabi bu hususları ilgili bakanlıkların görevidir.” KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar