Group Sagun’a ‘Japonya Büyükelçisi Ödülü’

Türkiye’nin önde gelen su ürünleri ihracatçısı Group Sagun YKB Ahmet T. Sagun, ‘Japonya Büyükelçisi Ödülü’ne layık görüldü. Group Sagun YKÜ Nazlıcan Sagun, “Yıllardır emek verdiğimiz çalışmalarımızın karşılığı olarak böyle bir ödüle layık görülmek bizler için büyük bir gurur kaynağıdır.” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 14.10.2020

Group Sagun’a ‘Japonya Büyükelçisi Ödülü’

8 farklı şirket ve Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan 11 üretim tesisi ile deniz ürünleri yetiştiriciliği üretimi, ihracatı ve ithalatı alanlarında faaliyet gösteren Group Sagun, aynı zamanda Fransa, İsviçre, Hollanda, İtalya, İspanya, Polonya, Japonya, ABD, Çin, Kanada, Rusya ve Ukrayna gibi ülkelere su ürünlerini ihraç etmekte. Group Sagun YKÜ Nazlıcan Sagun, su ve su ürünleri hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Kuruldukları günden itibaren ürün çeşitliliğini arttırmaya gayret gösterdiklerini kaydeden Sagun, “Taze balık ile başlayan ihracat serüvenimizi canlı kurbağa, taze kurbağa bacağı, orkinos, deniz salyangozu, sübye, yabani mantar türleri, marinatlı ürünler, alabalık, granyöz, karadeniz somonu, çipura ve levrek gibi geniş bir ürün yelpazesiyle devam ettirmekteyiz. Ülkemiz günümüz itibariyle levrek, alabalık ve çipura ihracatı ile Avrupa’nın en önemli balık tedarikçisi konumunda bulunuyor. Ayrıca Japonya’ya ciddi bir miktarda orkinos ihracatı gerçekleştiriyoruz. İhracat oranı en yüksek ürünler olarak çipura, levrek, alabalık ve orkinos diyebiliriz.” dedi.

“Türkiye’de yanlış bir algı var”

Türkiye’de deniz balığının çiftliklerde yetiştirilen balıklara karşı tercih edilmesinin Türk halkının yanlış ve eksik bilgilendirilmesinden kaynaklandığını kaydeden Sagun, “Bizler açık denizde kafeslerde yetiştiricilik faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Yani balıklar kendi doğal ortamlarında denizel orjinli gıdalarla besleniyor. Tüm dünya ülkeleri bizim üretimimiz olan balıkları tüketiyor ancak Türkiye’de maalesef ki yanlış bir algı yerleşmiş durumunda. Bu algıyı değiştirmek için çabalıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Avrupa’da üretilen 3 balıktan biri Türk balığı!

Avrupa’da üretilen her 3 balıktan birinin Türk balığı olduğunu ifade eden Sagun, “Dünya su ürünleri ihracatı sıralamasında Çin lider konumda bulunuyor. Türkiye ise dünya ihracat sıralamasında 33’üncü sırada yer alıyor. Avrupa'da alabalık üretiminde birinci, çipura ve levrekte ikinci sırada yer alıyoruz. Çipura, levrek ve alabalık ihracatı konusunda başlıca ihracat pazarımız AB ülkeleri. Hollanda, Almanya, Yunanistan özellikle öne çıkıyor. Su ürünleri sektörü olarak özellikle Avrupa pazarında gücümüzü pekiştiyoruz.” sözlerine yer verdi.

Dünya yüksek standartta ürün istiyor

Su sektöründeki başarılarını Avrupa standartlarını yakalamış hatta geçmiş üretim ve yetiştiricilik faaliyetlerinden dolayı olduğunu belirten Sagun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ayrıca her sene ülke olarak katıldığımız dünya ülkelerinin de bulunduğu fuarlar vb. etkinliklerin etkisi inkâr edilemez. İhracatı arttırmak için öncelikle ürettiğiniz ürünün kalitesinin iyi olması gerekli artık dünya yüksek standartta ürün istiyor, siz de bu standartları yakalamak zorundasınız. Şuan yüksek standartlardaki ürünlerimiz Avrupa, Amerika ve Japonya gibi uzak doğu pazarında sevilerek tüketiliyor. Sadece ürün kalitenizi yükseltmek tabi ki işi çözmüyor, bilinirliğinizi yükseltmek ve markalaşmak zorundasınız.”

İhracat şampiyonu Group Sagun’a Japonya’dan anlamlı ödül

Group Sagun YKB Ahmet Tuncay Sagun, ‘Japonya Büyükelçisi Ödülü’ ile de birtakım açıklamalarda bulunan Sagun, “Türkiye’den Japonya’ya en çok ihraç edilen ürün Orkinos. 2002 yılında Antalya’da bütün Akdeniz bölgesinde ISO Kalite Sertifikasına sahip tek orkinos çiftliğini kurduk ve Japonya’nın alanında bir dünya devi olan Mitsubishi firmasının Türkiye’deki partneri olduk. 18 yıldır Japonya'ya su ürünleri ihracatı yapmanın yanı sıra iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin güçlenmesi adına çalışmaya devam ediyoruz. Yıllardır emek verdiğimiz çalışmalarımızın karşılığı olarak böyle bir ödüle layık görülmek bizler için büyük bir gurur kaynağı oldu.” dedi. HAZAL PALAVAR/KARADENİZ EKONOMİ

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar