İstikrarsızlık ihracatı vurdu

·Gürsoy A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nejdet Gürsoy fındık sektöründe daralmanın devam ettiğini, ihracatın istikrarsız politikalar nedeniyle düştüğünü söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 12.06.2017

İstikrarsızlık ihracatı vurdu

Fındık sektörünün köklü firmalarından Gürsoy Fındık A.Ş yönetim kurulu üyesi Nejdet Gürsoy Fındık sektöründe istikrarlı politikalar oluşturamadığımız için altyapı eksiklikleri devam ediyor, TMO Fındık sektöründeki tehlikeyi hazırladığı raporla görmüş bu sorunların üzerine devlet eliyle gidilmesi gerekir, diyerek şu açıklamaları yaptı:

Yerel sanayiciyi korumalıyız

“Fındığı dünyada en fazla üreten bir ülkeyiz. Bu durum fındığın ticarete malesef istikrasız politikalar nedeniyle yansıtamadık. Bugün ihracat rakamlarına baktığımız zaman ihracat düşmüş. 2012 yılında 300 bin ton iç fındık ihracatı yaptık. Bugün ihracatımız 350 bin ton iç fındık olması gerekirken maalesef 2016 sezon sonunda bu rakamın 240 bin iç fındık ihracatını bulması zor gözüküyor. Bunun nedenleri çok açık bir şekilde istikrarsız fındık piyasaları içeride ve dışarıda bu işin ticaretini yapanlara da ve üretenlere de zarar veren bir hale gelmiştir. TMO’nun son olarak hazırladığı fındık raporu gelecek için tehlikeleri ortaya koymuştur. Devletimizin bu tehlikeleri görmesi önemlidir, gerekli tedbirleri kararlı bir şekilde alması fındığın geleceğini kurtaması Türk fındığının üstünlüğünü dünyada hep beraber korumalıyız. Yerel sanayicimizi, ihracatçımızı özel teşviklerle korumalıyız.

Pazara inen fındık miktarları

“Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük bölümünü elinde bulunduran Türkiye'de, 2016-2017 sezonunun 9 ayında üreticiler tarafından serbest piyasada 401 bin 845 ton kabuklu fındık satışı yapıldı. Ordu Ticaret Borsasının resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre, üreticiden tüccara en fazla fındık satışı Sakarya'da gerçekleştirildi. Sakarya'da üreticiler tarafından piyasaya toplam 107 bin 892 ton kabuklu fındık satıldı, bu ili 84 bin 533 tonla Ordu, yaklaşık 55 bin tonla Düzce izledi. Giresun'da 40 bin 664 ton, Trabzon'da 40 bin ton fındığın serbest piyasada satışı gerçekleştirilirken diğer il ve ilçelerde pazara indirilen fındık miktarı şöyle:

Çarşamba 28 bin 439 ton, Ünye 11 bin 261 ton, Fatsa 11 bin 860 ton, Akyazı 9 bin 964 ton, Samsun 6 bin ton, Terme 3 bin 746 ton, Rize bin 410 ton, Kastamonu 585 ton, İstanbul 340 ton ve Bafra 16,7 ton." KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar