Kabuklu yemişler üreme kalitesini artırıyor

Kısa adı INC olan Uluslararası Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Konseyi’nin desteklediği bir araştırma özellikle üreme kalitesi konusunda çarpıcı gerçekleri ortaya koydu. Araştırmada kabuklu yemişlerin erkek infertilitesiyle ilişkisine dikkat çekildi.

info@karadenizekonomi.com / 10.12.2018

Kabuklu yemişler üreme kalitesini artırıyor

Üreme çağındaki tüm çiftlerin yüzde 5'ini etkileyen önemli bir klinik sorun olan İnfertilite’nin potansiyel nedenleri arasında en önemli etken çevre kirliliği, sigara içilmesi, (genel olarak yüksek oranda şeker, tuz, doymuş yağ ve işlenmiş et ve kırmızı et proteini içeren işlenmiş ve rafine edilmiş gıdalarla nitelenen) Batı tarzı beslenme şekline gösterilen genel eğilim gösterilmektedir.

Bu konuda INC tarafından desteklenen bilimsel bir araştırmada, kabuklu yemişlerin, erkek infertilitesiyle de ilişkili olabilecek çeşitli mekanizmaların değişiminde rol oynadığı tespit edilen ilginç bir besin öğesi profili bulunduğu ortaya çıktı. The American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanmış olan çalışmada, düzenli olarak günde 60 gr kabuklu yemiş tüketiminin (30 gr ceviz, 15 gr badem ve 15 gr fındık) farklı sperm kalitesi parametreleri üzerindeki etkisini değerlendirildi. Rastlantısal ve kontrollü çalışmaya dahil edilen 18-35 yaş arası 119 sağlıklı erkeğin bir bölümü günde 60 gr kabuklu yemişin gıda takviyesi olarak verildiği Batı tarzı beslenme rutinin sürdürüldüğü gruba dahil edilirken, diğer bir bölümü ise kabuklu yemişlerin tüketilmediği Batı tarzı beslenme rutinin sürdürüldüğü grupta (kontrol grubu) yer almıştır.

Yazıda, çalışmanın baş araştırmacısı ve Rovira I Virgili Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Mònica Bulló’nun, "Düzenli kabuklu yemiş tüketimi, DNA parçalanmasını azaltarak sperm kalitesini artırıyor" ifadelerine yer verildi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar