Ordu yatırımcısına sahip çıkmalı

·Sanayici İş Adamı Yılmaz Yücel diğer illerden yatırım talebi alan Ordu’nun, yatırımcıya arazi gösterecek konuma gelmesi gerektiğini söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 15.01.2018

Ordu yatırımcısına sahip çıkmalı
  • 1980 yılında kurulan Mersan Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kuruluşundan bugüne dek sektöründe aranan marka olmayı başarmış. Doğal granit, doğal mermer, doğal traverten, kuvarsit kompoze taş, doğal taş, suni mermer, karo, karosiman, peyzaj malzemeleri ve suni duvar kaplamaları gibi ürün çeşitleri üretimini tek işletmede birleştirmeyi başaran Mersan, yılda 300.000 metrekare karo, suni mermer plak ve suni granit plak üretiyor.

Mersan Mermer Sanayi LTD. ŞTİ. İşletmeciliğini yapan Ordu’nun önde gelen sanayicilerinden İş Adamı Yılmaz Yücel, Ordu mevcut yatırımcısının değerini bilmeli, taleplere cevap vermeli ve yatırımcıya arazi tahsis etmeli diyerek, Karadeniz Ekonomiye şu açıklamaları yaptı:

Ordu’da olmasının dezavantajları da var.

“Ordu ili mevcut sanayicinin ve yatırımcının değerini bilemelidir. Ordu’da yatırımcı olmak ve doğal olarak pazara uzak olmanın dezavantajlarını yaşamak kolay şeyler değildir. Ben1980 yıllarında mühendis arkadaşlarım ile birlikte bu işletmeyi kurdum. Mersan’ın tek talihsizliği Ordu’da olması. Bunu pazara uzak olmasından dolayı söylüyorum. Ordu sevdamız ağır bastı ve biz de yatırımı ilimize yaptık. Mersan’ın bugünkü kapasitesi dünya standartlarına uygun. Biz dünyanın her ülkesinden çimstone ve doğal panel ithal eden bir firmayız. İspanya’dan, Çin’den, Hindistan’dan, Mısır’dan, İskandinav ülkelerinden ithalat yapan bir firmayız. Bizde 65 çeşit çimstone ve doğal granit vardır. Bizim müthiş bir malzeme sahamız mevcuttur. Ben taşçıyım ve taşı çok iyi biliriz. Bölgede bir numaralı firmayız. Amblemimize de bakarsanız “Taşa Hükmeden Teknoloji” diye geçer. Ben elli yıllık iş hayatımda 4-5 kez plaket almış, vergi rekortmeni olmuş biriyim ve daha iki yıl önce Ordu Defterdarlığı tarafından Onur Belgesi ile onurlandırılan bir insanım. Onur Belgesi’nde 45 yıllık iş hayatımda devlete kesintisiz vergi veren ilk on adam olduğumu belirten bir yazı mevcut. O bakımdan mutluyum.”

Kapımızı çeker giderdik

“Mersan dünyanın her yerinden ürün ithal eden büyük bir firma. Kendi boyutlarını aşmış, bölgede kendisini ispatlamış ikinci bir Mersan yok. 65 çeşit granit var. Bunların A kalitesi, B kalitesi, C kalitesi var. İtalya’da da, İspanya’da da, Hindistan’da da, Çin’de de bu böyle. Örneğin, Hilton bizim elimizden geçti, yeni yapılan Adliye Sarayı, Ticaret ve Sanayi Odamız, Sevgi Hastanesi, Umut Hastanesi bizim elimizden geçti. Ordu küçük bir yer. Kaliteye sahip olmasaydık tek bir müşterinin, ‘’ Bırak şu Mersanı. Benim inşaatımı, binalarımı mahvetti. ‘’ demesiyle biz kapımızı çeker giderdik. Bu bakımdan Mersan Mimari ve içyapı, malzeme kalitesinde birinci sırada. Ben otuz yıllık meslek hayatımda inşaat sektörünün içindeyken yap-sat yapan birisiydim. Bugün ki piyasa gibi yüzde 50/60 yap-sat değil. Yüzde 100 yapıp anahtar teslimi yapıyordum. Vatandaş bana daire almaya geldiğinde , “para sizin cebinizde, binada ki daireler benim cebimde. Gideceksiniz, bakacaksınız beğenirseniz alacaksınız.” derdim. Bugünkü genç mühendis, mimar arkadaşlarım beni ziyarete geldiklerinde onlara hep, “İnşaat sektöründe albenisini yapacağınız bir binada daireyi vatandaşa satarken vatandaş üç şeye dikkat eder; cümle kapısı, hanımlar için mutfak, banyo. Bu üçünün albenisi ve kalitesi çok önemli.” diye önerilerde bulunurum. Kalite her alanda kendiliğinden meydana çıkar.”

Ordu’nun sanayisi yok

“Ordu’da sanayinin gelişmesi için devleti yöneten hükümet, hükümete bağlı politikacılarımız, bürokratlarımız. Yeni organize sanayi için arsalar bulmalı ve iş adamlarının önüne o arsaları koymalılar. Çünkü Ordu’daki iş adamlarının ekonomik yapısı Ordu’nun ekonomik yapılaşmadaki yerine göre böyle bir denge var ve Ordu’da arsalar çok pahalı. En küçük bir sanayi dalı için bir fabrika kurmak için beş dönüm yer lazımsa, orayı 10 trilyondan aşağı alamazsınız ve Ordu’da 10 trilyon, 20 trilyon nakdi olan iş adamı parmaklarımız kadar azdır. Ordu’nun sanayisi çok yeni ve bu bizim büyük talihsizliğimiz. Bu konuda iş adamları olarak bizlerin de hataları var ve ben Ordu’da sanayi olduğuna inanmıyorum.” MURAT GÜRSOY/KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar