Poyraz''Uzun vadede hedefimiz çikolata işine girmek''

Poyraz&Poyraz Fındık, her yıl ürünlerinin yüzde 70’ini ihraç ediyorlar

info@karadenizekonomi.com / 11.08.2016

Poyraz''Uzun vadede hedefimiz çikolata işine girmek''

Üretimden satışlara 286.069.603 TL ile Türkiye’nin en büyük ilk 500 sanayi kuruluşu içinde yer alan Poyraz-Poyraz Fındık A.Ş büyümesini istikrarlı bir şekilde sürdürüyor.

Poyraz-Poyraz Fındık Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Poyraz firma ve fındık sektörü hakkında şu açıklamalar da bulundu.

1997 yılından bu yana fındığın her sektöründe varız. İhracatta 350 firma arasındayız. Üretimimizin yüzde 70’i ihracat. Dünyanın tüm ülkelerine satıyoruz. 

Ağırlıklı olarak Avrupa’dan talep geliyor. İhracatımız yıllık 75 milyon dolar civarında. Bu yıl ciromuz 286 milyon TL. Bunun yüzde 70’i ihracat, yüzde 30’u iç piyasaya. Bu ciro İlk 500 firma arasında yer almamızı sağlıyor.

Çikolata dışında her türlü işi yapıyoruz. Çikolatanın hammaddesi ezmeyi yapıyoruz. Fındığın her türlüsünü üretiyoruz.Sanayici olrak zaman zaman  zarar etmemize  rağmen üretmeye istihdam yaratmaya devam ediyoruz.Uzun vadede ise hedefimiz çikolata işine girmek.

Kalite alıcı açısından çok önemli. Fındığın bakımı ve bahçelenmesi çok önemli.Üreticimizi hep güçlü tutmalıyız.Hükümet bunu destekleme ödemeleri ile başarılı bir şekilde yapıyor. Üretici olarak verimliliğe ve kaliteye yeterince önem vermiyoruz.Kalite ve verimi mutlaka artırmalı üreticimizi bizim bölgelerimizde daha fazla destekleme ödemeleri yaparak güçlü tutmalıyız. Üreticimizin güçlendirilmesi ve daha fazla verimlilik ve kaliteli üretim için daha fazla bilgilenmesi için çalışmalar yapılmalı. 

''Fındığın rakibi çok''

TÜRK fındığı yarı yarıya naturel ve işlenmiş olarak yapılıyor. İşlenmiş bölümü yüzde 70’lere çıkarsa ekonomiye etkisi daha fazla olacak. Çünkü istihdam da artacak. Fındık fiyatları son yıllarda yüksek seyrediyor. Bu iyi bir durum ancak bu fiyatların tüketimi engellememesi gerekiyor. Fındığın kuruyemiş sektöründe çok fazla rakibi var. Badem fiyatları fındığın çok altında ve bu da fındık ihracatını engelliyor. Daha fazla üretmeli dış ve iç tüketimi artırmalıyız.

ÜRETİMİ YÜKSELTECEĞİZ

FINDIK serbest piyasada olduğu için arz-talep doğrultusunda satılıyor. Fiyatları kendisi belirliyor. Fındığın üretimi de tüketimi de arttırılmalı. Fındık insan sağlığı için çok önemli. Herşeyde kullanılan bir ürün ve fındık gelecekte çok değerli bir ürün olacak. Çok iyi noktalara gelecek. Fındıktan korkmamak lazım. Hatta birkaç yıl sonra üretimi arttırmak için politika izleyeceğiz. İleride fındık fiyatları daha güzel yerlere gelecek.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar