Progıda’nın ilk 500 başarısı

Son yıllarda aralıksız İSO’nun En Büyük İlk 500 Firması arasına girmeyi başaran Olam Progıda İlk 500’de 764.827.709 liralık cirosu ile bu yıl da yer aldı.

info@karadenizekonomi.com / 19.06.2017

Progıda’nın ilk 500 başarısı

Tarım sektöründe 44 ürünle boy gösteren hem üretim hem de ticaret yapan Singapur merkezli Olam International'ın Türkiye’deki grup firması Olam Tarım Progıda yükselişini sürdürüyor. Şirket, yurtiçindeki pazar payını artırmak için çalışmalarını hızlandırdı.

Olam Progıda Türkiye Başkanı Ufuk Özongun 26’ınca yılını kutlayan Olam International’ın Nijerya’da Kaju ticareti ile faaliyete başladığını belirterek, tek bir ürünle çıktığı ticari hayatına bugün 65 ülkede, 14 bine yakın müşterisi ve yaklaşık 23 bin çalışanı ile devam ettiğini söyledi.

Progıda İlk 500’ün değişmez firması

Türkiye’nin en büyük ilk 500 firması arasında sürekli yer alan Olam Progıda En büyük ilk 500’e üretimden satışlara 764.827.709 TL. ciro ile fındık sektöründe fark yaratmaya ve büyümeye devam ediyor. Tedarikini sağladığımız temel endüstriler çikolata, şekerleme, pastacılık, dondurma ve kuruyemiş endüstrileridir. İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, geleneksel olarak her yıl açıkladığı en fazla fındık ihracatı yapan firmalar listesinde birinci olmuştuk. Progıda fındığın yetiştiği Doğu Karadeniz’de ve Batı Karadeniz bölgesinde devamlı olarak yatırım yapan bir firma konumundayız.”

“Fındıkta ezen ezilen söylemi yanlış”

Fındık yetiştiricisinin mahsul üzerinden ticaret yapanın da elindeki ürününü en iyi fiyata satmak istemesinin en doğal hakkıdır. Kamuoyunda, ‘ihracatçılar düşük fiyattan üreticiden alıp yüzde 200, yüzde 300 kar marjıyla sattı’ algısı tamamen şehir efsanesi bir konudur, halen Almanya’da borsa olmadığı halde borsa var gibi konuşmak bunlar yanlış bilgileridir. Gerçeklerle örtüşmemektedir. Bir taraf ezilen, bir taraf ezen gibi bir durum kesinlikle doğru değil. Bu olgu tamamen yanlıştır. Fiyat spekülasyonları tamamen biz ihracatçıların dışındadır. INC kongresi uluslararası bir platformdur. Rekolte temmuz ayında önce Bakanlık sonra İhracatcı birlikleri tarafından açıklanacaktır. KARADENİZ EKONOMİ

FINDIKTA YAŞANAN SORUNLAR

·Diğer fındık üreten ülkelerle mukayese edildiğinde birim alandan daha az üretim elde edilmektedir.

·Miras hukukundan dolayı arazi büyüklüklerinin her geçen gün küçülmektedir.

·Genç nüfusun köylerden şehre göçmesi ve geriye kalan yaşlı nüfusun iş gücünü karşılamada yetersiz kalmaktadır.

·Fındık bahçelerinin büyük bir kısmı eğimli arazilerdedir, teraslamaya önem verilmelidir.

·Makineli tarım olmaması maliyetleri yükseltmektedir.

·Fındıkta dikim aralıkları, dal sayısı gibi budama problemleri, bakım ve gübreleme yanlışları verimi düşürmektedir.

· Tüm yanlışları düzeltip, iyi tarım tekniklerini hayata geçirebilirsek proje ile modern bahçeler oluşturularak birim alandan yüksek verim elde edebilir, aile ve ülke ekonomisine katkı sağlayabilir, dış piyasayla rekabet etme gücümüzü artırabiliriz.  

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar