‘Yatırım fırsatlarını değerlendiriyoruz’

Türkiye’de farklı noktalarda birçok üretim tesisi bulunan Aşkale Çimento’nun İcra Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, sektör ve şirketleri hakkında bilgi verdi. Çimento satış cirolarının 2021’e göre yüzde 36 arttığını kaydeden Yücelik, “Yerel ve bölgesel ihtiyaçlar doğrultusunda yeni yatırım fırsatlarını her zaman değerlendiriyoruz” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 22.04.2022

‘Yatırım fırsatlarını değerlendiriyoruz’

Türkiye’de 76 Çimento fabrikasının faaliyet gösterdiğini ifade eden Aşkale Çimento İcra Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, bu fabrikaların yıllık çimento üretim kapasitesinin yaklaşık 115 milyon ton olduğunu söyledi. Fabrikaların kapasite kullanım oranının ise yaklaşık yüzde 70 seviyesinde olduğuna dikkat çeken Yücelik, “Kurulu üretim kapasitesi ile Türkiye çimento sektörü dünyada 5’inci, Avrupa’da ise 1’inci üretici konumundadır. Türk çimento sektörünün, 2020 yılındaki iç pazar cirosu yaklaşık 1.7 milyar dolardır. Sektörün istihdamı 17.2 bin kişi ve dolaylı istihdamı yaklaşık 50 bin kişidir” dedi.

1250 KİŞİYE İSTİHDAM

Aşkale Çimento Grubu hakkında da bilgi veren Yücelik, “Müşterilerimizin ihtiyaçlarına daha hızlı cevap verebilmek için yaygın hizmet yapılanmasını benimsedik. Yerel ve bölgesel ihtiyaçlar doğrultusunda yeni yatırım fırsatlarını her zaman değerlendiriyoruz. Mevcut hizmet yapılanması kapsamında, Aşkale, Bilecik, Erzincan, Gümüşhane, Samsun, Trabzon ve Van’da çimento fabrikalarımız; Erzurum’da Aşkale, Ilıca ve Yakutiye, Samsun’da Canik ve 19 Mayıs, Bursa’da Ovaakça ve Geçit, Trabzon’da Beşikdüzü ve Trabzon, Giresun’da Tirebolu, Ağrı, Bilecik, Rize, ve Van’da hazır beton tesislerimiz bulunuyor” ifadelerini kullandı.

2021 yılında 53 ilde Aşkale Çimento ürünlerinin kullanıldığını belirten Yücelik, şunları söyledi: “Çimento satış ciromuz 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 36 arttı. Yine 2021 yılında 10 ilde Aşkale hazır beton ürünleri kullanıldı ve hazır beton satış ciromuz 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 121 arttı. Satış metrajımız 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 63 yükseldi. 2021 yılında toplam 5 milyon 566 bin 61 ton çimento ürettik. Aynı yıl tüm tesislerimizdeki hazır beton üretiminin toplamı 1 milyon 317 bin 215 metreküp olarak gerçekleşti. Özellikle bölgesel yatırımlar ve istihdamı arttırıcı projelere imza atan Aşkale Çimento Grubu’nda; halen direkt 1.250 kişi istihdam edilmektedir. Müteahhit ve benzeri şekilde hizmet alımlarını da göz önüne aldığımızda 2 bin kişilik bir çalışan sayımızın olduğunu söyleyebiliriz.”

'ÖNCELİĞİMİZ ÇALIŞANLARIMIZ'

Fatih Yücelik, şirketin hedefleri ile ilgili olarak da, “Küresel gelişmeleri takip edip, önümüze çıkan fırsatları maceraya atılmadan ama değerlerimizin en önüne koyduğumuz cesaretimizden de vazgeçmeden planlıyoruz. 2022, 2023 ve takip eden yıllarda küresel dinamikler ve ülkemizin gerçekleri içinde kendisini pazarın lideri olarak konumlandırmayı hedefleyen bir Aşkale Çimento göreceksiniz. Aşkale Çimento olarak yatırım, üretim ve istihdamdan oluşan bir değer zinciri oluşturmaya öncelik veriyoruz. Bizim yatırım önceliğimiz çalışanlarımıza yaptığımız yatırımdır. Bu yatırımı güçlendirdikçe, Türkiye’de ve yurtdışında uygun fırsatları kendi büyüme hedeflerimize hizmet edecek şekilde değerlendiriyoruz” dedi.

ÇİMENTO İHRACATI YÜZDE 25 ARTTI

İhracat yaptıkları ülke sayısı, ihracat tutarı ve faaliyet alanları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Fatih Yücelik, “Kavçim ve Sançim fabrikalarımızdan Karadeniz, Avrupa, Batı Afrika, Latin Amerika ve Amerika’ya deniz yoluyla, Trabzon, Gümüşhane, Aşkale Fabrikalarımızdan ve Hopa terminalinden ise Gürcistan’a karayolu ile çimento ve klinker ihraç ediyoruz. Denizyolu ihracatında, Samsun, Trabzon ve Gemlik limanlarını kullanılmaktadır. İhracat operasyonları, ürün ve hizmet kalitesinden ödün vermeden, müşteri beklentilerini ön planda tutarak, en hızlı yükleme oranları ile yapılmaktadır. Çimento ihracat ciromuz 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı. Klinker ihracat ciromuz 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 66 arttı” diye konuştu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar