Atem Wood dünya piyasasında

Atem Wood Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Emeksiz, 2019’da Ordu Ulubey’de faaliyete başlayan şirketin geçen süreçte istikrar ve sürdürülebilirlik mottosuyla büyüme hızını her dönem iki katına ulaştırmayı başardı. Şirket, ihracata yönelik kereste yatırımını tamamladı ve üretimine başladı.

info@karadenizekonomi.com / 3.09.2022

Atem Wood dünya piyasasında

 

Emeksiz, hedeflerinin sürdürülebilir büyümeyi kalıcı hale getirmek olduğuna vurgu yaparak, “Atem Wood, ahşap palet sektöründe Karadeniz’in en yüksek kapasiteli fabrikası. Yatırımını tamamladığımız kereste üretim fabrikamız ile artık ihracatta daha da güçlüyüz” ifadelerine yer veriyor.

 

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Adım Emrah Emeksiz. 1985 yılında Ordu’da doğdum. İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. Atem Wood firmasının yönetim kurulu başkanıyım.

 

Firmanızın faaliyet alanlarından bahseder misiniz?

Atem Wood, Ordu’nun Ulubey ilçesinde 2019 yılında faaliyete başladı. Orman ürünleri üretimi gerçekleştiren firmamız, ahşap palet ve ihracata yönelik kereste imalatı gerçekleştiriyor.

 

Üretim kapasitenizin artmasına paralel olarak yatırım alanınız da genişledi. Kapasite kullanım alanınız hakkında bilgi verir misiniz?

Sektörel olarak üretim sahamızın oldukça geniş olması gerekiyor. 2019’da 4000 metrekare üzerine kurduğumuz fabrika alanımıza ek olarak, aynı arazide 3500 metrekare daha ekleme yaparak toplam üretim alanımızı 7500 metrekareye çıkardık.

 

2019’da 4000 metrekare üzerine kurduğumuz fabrika alanımıza ek olarak, aynı arazide 3500 metrekare daha ekleme yaparak toplam üretim alanımızı 7500 metrekareye çıkardık.

 

Firmanızın üretim kapasitesi ne kadar? İç pazardaki hakimiyetiniz ve sektördeki yeriniz hakkında neler söylemek istersiniz?

Kurulduğumuz dönemde aylık 7000 palet civarı üretim yaparken, ilk hedefimiz bu kapasiteyi 10.000 palete yükseltmekti. Şu an, bu hedefimizi de ikiye katlayarak 20.000 palet üretim yapıyoruz.  Yıl sonuna kadar hedefimiz, 25.000 palet üretebilmek. Her dönem, iki kat büyüme rakamına ulaştık. Önümüzdeki dönemlerde de sürdürülebilir büyümeye devam etmekte kararlıyız. Atem Wood, ahşap palet sektöründe Karadeniz’in en yüksek kapasiteli fabrikasıdır. Müşteri portföyümüzü ise fındık, bentonit ve makine sanayinin lider kuruluşları oluşturuyor.

 

Firmanızın bünyesinde kaç kişi istihdam ediyor?

40 arkadaşımızla üretmeye, sektörümüze değer katmaya devam ediyoruz. Ancak en büyük problemimizi nitelikli personel istihdamında yaşıyoruz. Genç arkadaşlarımız, üretim alanında iş beğenme konusunda zorluk çıkarabiliyor. Ayrıca kalifiye personel istihdamında da zorluklar yaşıyoruz. İstikrarlı büyüme önceliğimiz olduğu için personelimizi de kendi bünyemizden yetiştirmeye özen gösteriyoruz. Meslek liselerinden de bu konuda destek bekliyoruz.

 

İhracat portörünüzü genişletmek adına neler yapıyorsunuz?

Ukrayna-Rusya savaşının başlamasının ardından Rusya ve Beyaz Rusya’ya yapılan yaptırımlar Avrupa’nın ahşap palet tedariği konusunda kalıcı etkilere neden oldu. Savaşın acı sonuçları bizi derinden üzerken, sektörümüzde Avrupa’nın Türkiye’den ahşap palet tedariği yönünde talepleri oluşmaya başladı. Artan kapasitemizin büyük bölümünü Avrupa’ya ihracat olarak değerlendirmeye çalışıyoruz. Şu an için Avrupalı müşterilerimiz ile iletişimlerimiz aralıksız sürüyor. Talepleri de değerlendirme sürecindeyiz. Kısa sure içinde sevkiyatlarımız da başlayacak.

 

Planladığınız yeni yatırımlar var mı?

Önceliklerimizden biri teknolojik yatırımlar. Kapasitemizi de kalitemizi de artırmanın en önemli noktası şüphesiz teknolojiye yapılan yatırım. Bunun bilincinde olarak; teknolojiye, inovasyona aralıksız yatırım yapıyoruz. Geleceğe dair daha kararlı adımlar atmanın en temel yolu, her zaman daha iyiyi hedeflemekten geçer.

 

“Geleceğe dair daha kararlı adımlar atmanın en temel yolu, her zaman daha iyiyi hedeflemekten geçer.”

 

Yıl sonu için ciro öngörünüz nedir?

2022 yılı sonu için hedefimiz 70 milyon TL ciroyu yakalamak. Bunun 50 milyonu TL’sini iç pazar, 20 milyon TL’sini ise ihracat olarak öngörüyoruz.

 

Önümüzdeki yıl yeni yatırımlarınız olacak mı?

Öncelikle üretim sahamızı 10.000 metrekareye çıkarmayı hedefliyoruz. Kaliteyi öncelikleyerek, teknolojiyi yakından takip ediyor, optimum insan gücüyle üretimimize aralıksız devam etmek istiyoruz. Bunun için de yatırımlarımızı hem teknoloji alanında hem de çalışma arkadaşlarımızın gelişmesi adına eğitimlerimizle sürdürüyoruz.

 

“Yatırımlarımızı hem teknoloji alanında hem de çalışma arkadaşlarımızın gelişmesi adına eğitimlerimizle sürdürüyoruz.”

 

Palet sektörünün ülkemizdeki ve Avrupa’daki durumu hakkında neler söylersiniz?

Ahşap ambalaj ürünleri sanayi, sürekli büyüyen ve gelişen bir sektör. Ülkemizde şu an Ukrayna-Rusya savaşından kaynaklı olarak paletlerin satışında artış söz konusu. Avrupa’da ise tüketim oranı hayli yüksek. Batı, karbon ayak izi konusunda çok hassas olduğu için doğada dönüşebilen ürünlere büyük özen gösteriyor. Bu da ahşap ürünlere talebi aynı oranda artırıyor.

 

Atem Wood’un sektörde yarattığı fark nedir?

‘Yükünüzü üzerimize alıyoruz’ sloganıyla hareket ediyoruz. Müşterilerimizin ürünlerini sevk etme noktasında yüklerini ahşap paletlerle taşırken, sloganımızda da belirttiğimiz gibi, ahşap palet ile ilgili müşterilerimizin beklentilerini üzerimize alıyoruz.

 

Son dönemde ekonomide yaşanan sorunlar sizi nasıl etkiledi, bu dönemde ne tür önlemler aldınız?

Yüksek enflasyon hayatımızın her noktasında bizi etkiliyor. Sektörel anlamda da hammadde ve işçilik ücretlerindeki artışlar, bizi müşterilerimize karşı fiyatlandırmada zor durumda bırakıyor. Daha önceden 3 aylık yaptığımız fiyat düzenlemelerini, şu an sipariş günü belirlemek durumunda kalıyoruz. Müşterilerimiz de bizim gibi maliyet hesaplama konusunda planlama yapmak zorunda bırakıyor. Ana hammadde giderlerimiz başta olmak üzere birçok kalem, dolar kuruna bağlı olduğu için fiyatlar günlük olarak değişkenlik gösteriyor. Bız de satışlarımızın %30’unu dış pazara, dövizin girdisi sağlayacak şekilde yönlendiriyoruz.

 

“Ana hammadde giderlerimiz başta olmak üzere birçok kalem, dolar kuruna bağlı olduğu için fiyatlar günlük olarak değişkenlik gösteriyor. Bız de satışlarımızın %30’unu dış pazara, dövizin girdisi sağlayacak şekilde yönlendiriyoruz.”

 

Son olarak bizi nasıl bir yıl bekliyor? 2023 için nasıl bir değerlendirme yapabilirsiniz?

Öncelikle Ukrayna-Rusya savaşındaki acı tablo bizi derinden etkilerken, piyasalarda da kalıcı etkilere neden oluyor. Brent petrol fiyatlarındaki değişkenlik, gıda arzındaki sorunlar ve tedarik zincirindeki sıkıntıları değerlendirdiğimizde 2022’nin pek de şanslı bir yıl olduğunu söyleyemeyiz. 2023 yılından en büyük dileğimiz barışın gelmesidir.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar